75 kW yük elde etmek

Bir su ısıtıcı hesaplayıcısı buldum. 100 kg (100 litre) suyun 20 dereceden 90 dereceye çıkma süresi, eğer ısıtıcının gücü 75 kW ise 6 dakika 31 saniye oluyor. Su kabının ısı kaybı da olacak, o yüzden bu süre gerçekte daha uzun olacak. Yani baya sayıda deneme yapabileceğim gibi duruyor.

1757884669676.png

Yani bir şekilde akım trafolarının yüksek akım bildirmesini sağlamak mı? UPS daha elime geçmedi ama tahminim güç akışının her noktasında, çok sayıda akım trafosu vardır. Doğru olanları bulup, içinden kalın bir tel sokup 100 A akım akıtırsam kontrol kartını aşırı yük var zannettirebilirim. Ama en garantisi gerçekten o yükü çıkışta çekmek.

kurulum aşamasında jeneratorlerin yük testinde tuzlu su kullanılıyor. hiç şahit olmadım ama youtube'ta bi sürü video mevcut. ilk aklıma gelen yöntem buydu ama kademelendirmeden bahsedince dile getirmedim. belki tuz dozajıyla ileri yönlü kısmi bi kademelendirme yapılabilir.

Karbon cubukla ark lambasi yapmak denenebilir ama cok tehlikeli.

Bir bobin ve ark boyunu sabitlemek icin duzenek gerekecek. Boyle bir yuk istenen gucu verse de UPS'in kafayi yeme ihtimali yuksek.

@taydin hocam diğer arkadaşlarında belirtiği gibi tuzlu su çözüm olabilir.
Farklı bir öneride bulunmak istiyorum. Eğer yükün omik, endüktif veya kapasitif olması fark etmezse, kompanzasyon için kullanılan kondansatörlerde yük olarak kullanılabilir. İlk anda ani akım çekmesini önlemek içinde akım sınırlama reaktörü kullanılabilir. Eğer bu malzemeleri hurdacıdan temin edecek olursanız diğer yöntemlerden çok daha ucuz maliyetle kurtarabilirsiniz.

Tuzlu su çok iyi bir yöntem aslında, ama daldırma ısıtıcıya göre elektrot aşınması dezavantajı var. 110 A akım geçecek ve metal elektrodu çok hızlı yiyecek. Klor, hidrojen, oksijen açığa çıkacak. YZ ye sordum, grafit plaka kullanabilirsin dedi. O da nerede bulunur, fiyatı nedir, bilmiyorum.

Şöyle daldırma su ısıtıcılar var. Fiyat 3 kW için 500 TL. Bunlardan faz başına 8 tane alsam, bana çok sayıda yük kombinasyonu veriyor. 8 tane seri bağla, faz başına güç 375 W. 8 tane paralel bağla, faz başına güç 24 kW. Bir tane bağla, faz başına güç 3 kW. Bir taneye ikili seri bağlı grup parallel yap, güç faz başına 4.5 kW. Böyle daha bir sürü kombinasyon elde edilebilir. Toplam 24 tane lazım olacak.

1757889220178.png

Tuzlu su daki aşınma düşündüğünüz kadar agresif olmayacak. Çünkü uygulanacak gerilim DC değil.
Yukarıdaki ısıtıcı kombinasyonu yeni kondansatör fiyatı ile hemen hemen aynı belki bir tık fazla. Ama ekstra ısıtılacak sıvı için hazne vs.. olacak.

Tuzlu su daki aşınma düşündüğünüz kadar agresif olmayacak. Çünkü uygulanacak gerilim DC değil.
Yukarıdaki ısıtıcı kombinasyonu yeni kondansatör fiyatı ile hemen hemen aynı belki bir tık fazla. Ama ekstra ısıtılacak sıvı için hazne vs.. olacak.

Kompanzasyon kondansatörlerinin kapasitesi ayarlanabiliyor mu? Ayarlanabiliyorsa hangi aralıkta?

Maalesef hocam. Ayar imkanı yok. Ama 10kVar lık 7 tane kullanırsanız 7 kademe elde etmiş olursunuz. 25kVar lık 3 tane kullanırsanız 3 kademe elde etmiş olursunuz. Değişik kapasitelerde kombinasyonlarda uygulanabilir. Son bir kaç aydır temin etmedim ama 10kVar kondansatör 800-1000 TL, 25kVar 2000-2500 TL aralıklarında markaya göre farklılar gösteriyor. Ama diyebilirim ki %95 i aynı fabrikadan (hindistan) çıkıyor.

İlave Not: Yükün kapasitif olmasının mahsuru yoksa, ilave avantaj sağlayacaktır. mesela ısıyı soğutma problemi ortandan kalkacaktır. Böylece hazne imalatı ve içerisindeki sıvının soğumasını beklemek gibi dezavantajlarda olmayacak.
Dejavantaj: DC de kullanılamayacak olması.

Son düzenleme:
Kullanılan yük çeşidine göre (rezistif veya reaktif) UPS'in bazı bileşenleri farklı davranacak. Mesela rezistif yük varsa, o yükü UPS'tekü tüm bileşenler taşıyacak. Doğrultucu, aküden çalışıyorsa aküler, inverter vs. Ama eğer yük reaktif ise, sadece inverter bu yükü taşıyacak. Doğrultucu, ve aküden çalışıyorsa aküler neredeyse rolantide çalışıyor olacak. Ama neticede yük rezistif de olsa reaktif de olsa, inverter yük akımının tamamını taşıyor olacak. UPS de inverter çıkışında akım ölçüyorsa (böyle olması lazım) hem rezistif hem reaktif yüklerde doğru bir şekilde aşırı yük durumunu algılayacaktır.

Aynı ups den bir adet daha alma imkanı varsa, inverter katının kontrolcüsü ve çıkışındaki LC filtre sökülüp modifiye edilip AC yük/güç kaynağına dönüştürülebilir

Tuzlu su işi olur ama şöyle bir detay var fazlara eşit yükleneceğinin garantisi yok, dolayısıyla başka korumalarda tetiklenebilir.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
8,273
Üyeler
3,287
Son üye
Leon74

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back