Çinde NoteBook üretimi.. R.Feranec

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
Robert amcam çin gezisi yapmış.Birde NoteBook imal eden fabrika ziyaretinde bulunmuş.
Fabrikanın imalat sürecini görüntüleyip paylaşmış.

Bu çindeki teknoloji ile bizim teknolojimizin kıyası açısından güzel bir örnek.
Warmı böyle fabrikalarımız. Kendi tasarımımız markamız olan...!?
Koç yada westel gibi yabancı patentini alıp montaj yapmaktan bahsetmiyorum.
Milyonlarca imal edip dünyaya pazarlayamazsanız asla olmazda..!
Buyrun izleyin.

bu kadar kompleks değil ama uydu alıcısı yapılıyor, şifreli kanallar sağolsun uydu alıcısı işi yıllardır yurtdışına kaymadı. türkiyedeki yerli markalar her zaman ithal mallardan daha güçlü oldu. gene aynı sebeplerden bu sektörde hiçbir büyük beyaz eşyacı (brko, vestrl vs.) pek iş yapamadı.

bu ürün galiba laptop değil de. klavyeli ve bataryalı monitör gibi bir şey.

bu arada ben elecrow'u hobi lcd ekran yapıyor diye biliyordum. laptop da üretiyorlarmış
Üretilen malzeme laptop değil. LCD ekran, klavye, speaker, touchpad ve batarya içeren bir kutu. Cep telefonu, raspberry pi, Jetson Nano gibi bilgisayar takıp kullanmak için derli toplu bir kasa yapmışlar.

Ülkemizde de birşeylerin üretilmesi güzel olurdu ama biz Çin'de ürettirip yerli ve milli logosunu basıp satmayı daha çok seviyoruz.
Vestel akıllı tahta (teyit ettiğim için bu örneği verdim) General Mobile tablet bunun en güzel örneklerinden.

aslında şöyle herşeyi yapmak zorunda değiliz. yani laptop üretmeyiz beyaz eşya üretebiliriz. çünkü laptop üretmek artık karlı değil. hp, dell bile kendi ülkelerinde laptop üretmiyor. ama bir fark var marka değeri ve ar-ge. yani çinden alıp etiket basmak kadar işi basitleştirmiyorlar.
bu bakımdan sadece yapmış olmak için üretmek mantıklı değil fakat şu ayrımı yapmak lazım. ihtiyacın olan şeyleri üretmeyerek sadece satın alarak ipleri kimin eline veriyorsun, bağımlılığın ne kadar artıyor. günü gelince o ipleri alıp sen yapmıyorsan ben kendim de yapabilirim diyebiliyor musun. işte bunu diyebilen firmalar güçlü oluyor.

En temel seyleri uretmek lazim.

Benzinli motor ureteceksin.
Birileri Cin mali daha ucuz demeyip senden alacak, agac kesme makinesi yapacak, birisi yaprak ufleme, birisi motosiklet birisi, dal dograma.

Benzinli motor ureten satis yapmaya baslayip kar edince araba yat kat almayacak arge yapacak sorunlari giderecek daha iyi benzin motoru yapacak.
Boyle boyle gitmek lazim.

Bence kopyalamak, tersine mühendislikle motor bile yapılabilir ama malesef kimse üretmiyor.Niye diyeceğim maliyet işcilik felan denecek bu kadar aciz olamamızı gerektiren nedir acaba

Tersine mühendislikle kendi bağımsız endüstrini kuramazsın. İyi eğitim, meraklı, çalışkan ve zeki bireyler, devlet desteği ve zaman ile olacak işler bunlar. Tersine mühendislik ne işe yarar? Başkasının ürününü biraz incelelersin, acaba kaçırdığım bir nokta var mı diye bakarsın. Bir ürünü yapmak için gereken yüzlerce fikirden birkaç tanesini edinmek için de tersine mühendislik yapabilirsin.

Forum istatistikleri

Konular
8,590
Üyeler
3,413
Son üye
Berkesaman

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back