Ben bunları PCB nin kendisini kesmek için kullanacağım. Yani alt ve üst ve bütün delikler delindikten sonra "outline" kesimini yapacak. 1 mm ile başlayıp uygun bir derinlik ve ilerleme belirlemeye çalışacağım. Eğer kırılırsa 1.5 mm kullanacağım.
1 mm ! freze ile kesmek yerine maket bıçağı bile olur .
Plaket ayırıcılar karbür diskler ile yapılıyor frezeleme hem zor hem uzun iş.
Eğri şekiller varsa iç cepler varsa o zaman freze kaçınılmaz.
Camcıların elmas dedikleri minik diskler değilde 50-100 mm diskler , benzeri diskler hava çeliği olarak kumaş kesicilerde var.
pcb ler çok ve fazla yan yana ise ince uçla kesmeye çalışmak olabilir ama zaten yeni yapılacaksa 3 mm çakıya göre aralık daha kolay olur.
2 ölçü var sap ve kesici kısım , sap 3 -3.2 mm çap ama uçlar ince , o kısımlar ne kadar kısa o kadar iyi , hatta tam sapın dibine yakın.
Bunun için pcb yi yukarı alabilirsin uygun olursa.(altına destek)
1mm için bu bile yetmeyebilir kırılabilir ama en mukavemetli olacağı kullanım şekli .
Ve ya elde uygun alet edevat varsa frezenin kesme boyunu iyice azaltırım , plaket kalınlığından az fazla olsa yeter .
Uygunsuz yerden kırılacağına baştan benim istediğim ölçüde olur.
Ne kadar uzun o kadar esneyecek ve malum karbür kesici.
İlerleme hesapları pek de standart bir şey değil.
Yukarıdaki satırlarda devir yazılmamış mesela.
Uygulamada olan şu , kesicinin her bir kesici kenarının devir sayısı ve ilerleme hızına bağlı olarak keseceği parçaya dalma miktarı belirleyici.
Dayanım olduğunu düşünelim , parçaya dalalım gitsin olmuyor parçayı esnetiyor kendi esniyor boşluklar var ne kadar az olsa da gibi etkiler bende varım diyor.
Evet yüksek devir kesin avantaj.
Ben olsam kademeli inmek yerine tek pasoda ilerlerim.
İlerleme hızını düşürüp tek seferde neredeyse aynı zamanda iş biter .
İlerleme ve dönüş yönü de önemli etken.
İlerleme ile kalem dönüş yönü aynı olduğunda kalın parçalarda yani kırılma riski olmayan durumlarda motorlara ve ya sisteme kolaylık olur ve o yüzden tercih edilir ama sende o şart yok.
Ters yönde olursa kenarların ve varsa bakır daha temiz çıkar.
Pcb 30-40 derece olursa epoksi daha kolay kesilir , elyafı dert etme.
Elyaf ancak , hava çeliği olduğunu iddia eden dandik uçlarda ve yüksek devirlerde çalışmakla körelir , pcb delmeye çalışan arkadaşların en büyük şikayeti.
Kör bir uçla hızlı kesmeye çalışmak yerine keskinliği kaybolmamış uçla düşük devirde (2-4 k devir ) daha uzun sürede ama temiz delikleri tercih ederim.
Özellikle deliğin alt tarafında bakır varken kabarma gibi olur.
Carburde körelme göz ardı..
Genel geçer bildiklerim bu kadar illa böyledir diyemem.
Sadece yaptıklarım bu şekilde.
Kısa uç deyip durduğum resimdekine benzer şeyler.
Sağdan ikinci gibi uçlarla 3-4 mm kalınlığında kat kat elyaf ve sert epoksiden oluşan kabukları dakikada 100mm / 15.000 devir civarı tek pasoda kesiyorum , kırılma ve aşınma gibi bir durum yaşamadım.