Azcık Çarpıldım (KAR Neden Atmadı)

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Selamlar.
Mutfakta 3 tane priz var. Tesisatı döşeyen vatandaş nasıl bir ruh haline sahipse 3 prizi ana panoda 3 ayrı şartele bağlamış. Benimde bundan haberim yok.
Üç tane priz takacağım için birindeki fazı takip ederek şarteli kapadım. Ceyranın kesildiğinden emin olunca başladım prizleri değiştirmeye. Tahmin edeceğiniz üzere ikinci prize geçince 2 saniyeliğine çarpıldım.

Tam bu noktada kafama takıldı. KAR neden atmadı?
Faz, nötr ve toprak hattı ucu açık boşta. Ben sadece faza dokundum. KAR'ın atması için illa toprağada mı dokunmak lazım? Normal ev ortamında çarpılma esnasında toprak hattına dokunacağımın bir garantisi yok ki. Bu KAR nasıl koruyacak beni?

20260411_181431.jpg

Selamlar.
Mutfakta 3 tane priz var. Tesisatı döşeyen vatandaş nasıl bir ruh haline sahipse 3 prizi ana panoda 3 ayrı şartele bağlamış. Benimde bundan haberim yok.
Üç tane priz takacağım için birindeki fazı takip ederek şarteli kapadım. Ceyranın kesildiğinden emin olunca başladım prizleri değiştirmeye. Tahmin edeceğiniz üzere ikinci prize geçince 2 saniyeliğine çarpıldım.

Tam bu noktada kafama takıldı. KAR neden atmadı?
Faz, nötr ve toprak hattı ucu açık boşta. Ben sadece faza dokundum. KAR'ın atması için illa toprağada mı dokunmak lazım? Normal ev ortamında çarpılma esnasında toprak hattına dokunacağımın bir garantisi yok ki. Bu KAR nasıl koruyacak beni?

47580 eklentisine bak

Aleykümselam .
Öncelikle geçmiş olsun .

Kaçak akım rölenizi test butonundan test yapmanız .
Sizin kısmı test ( alt video prensibi gibi )

Gerçek test kalibre edilmiş kaçak akım rölesi test cihaz ile . ( alt video test ürünleri cihaz çeşitliği ile ? )

Kaçak akım rölesi çalışma prensibi

Kaçak akım rölesi çalışma prensibi, faz ve nötr akımları arasındaki dengesizliği algılamaya dayanır.
Kaçak akım rölesi nasıl çalışır?
Röle, elektrik devresinde sürekli olarak faz ve nötr akımlarını izler.
Normal şartlarda bu iki akım birbirine eşit olmalıdır.
Ancak bir kaçak akım oluştuğunda, bu iki akım arasındaki fark ortaya çıkar.
Bu fark, rölenin içinde yer alan hassas algılayıcılar tarafından tespit edilir.
Kaçak akım tespit edildiğinde, röle devreyi anında keserek elektrik akışını durdurur.
Bu, elektrik çarpmalarına ve cihaz arızalarına karşı anında bir koruma sağlar.

Topraklama olmaması kaçak akım rölesinin çalışmasını etkilemez .

Topraklamasız Evde Kaçak Akım Rölesi Çalışır mı. ?

Kaçak akım rölesinin çalışıp çalışmadığı prizlerden nasıl test edilir. ?

Kaçak Akım Koruma Rölesi Testi

Kolay Gelsin Sağlıcakla kalın .

Güvenilir, bilinen marka olması önemli... bir de yanlış bağlantı yapılmış olabilir.. faz, nötr giriş tarafı yerine çıkış tarafına bağlanmış olabilir, buna şahit oldum şahsen...

Modern binalara doğrudan üç fazlı elektrik gelir ve prizler de bu üç tane faza paylaştırılır. Her bir priz grubunun da sigortası ayrı olur. Yani tesisat olması gerektiği gibi, senin her bir priz üzerinde çalışmadan önce prizde voltaj var mı kontrol etmen gerekiyordu :D

Eğer hafif çarpıldıysan, yani vücudun ile toprak arasındaki bağlantı kötü idiyse, belki de 30 mA lik akım limitine ulaşılmadı ve o yüzden de KAR atmamış olabilir.

Modern binalara doğrudan üç fazlı elektrik gelir ve prizler de bu üç tane faza paylaştırılır. Her bir priz grubunun da sigortası ayrı olur. Yani tesisat olması gerektiği gibi, senin her bir priz üzerinde çalışmadan önce prizde voltaj var mı kontrol etmen gerekiyordu :D

Eğer hafif çarpıldıysan, yani vücudun ile toprak arasındaki bağlantı kötü idiyse, belki de 30 mA lik akım limitine ulaşılmadı ve o yüzden de sigorta atmamış olabilir.
Abi 25 yıl önce koopararifin yaptığı binada modernizasyon yoktur.
KAR'ı değiştireceğim. İlk zamanlar test düğmesine bastım çalışmadı. Sonraki günlerde bastığımda çalışır hale geldi.

Benim merak ettiğim tek faza dokunulduğunda ve akım sınırı aşıldığında atması gerekiyor mu, gerekmiyor mu?

Gözümü Schneider'ın yıldırım düştüğünde filan atmayan KAR modeline diktim.

30mA akım geçmemiştir ya da KAR bayatlamıştır artık. denemek için faz toprak arası 6k8 5-10w bir direnç ile test edebilirsin. tabi bir saniye içinde röle atmaz ise bağlantıyı kesmen lazım.

Geçmiş olsun. KAR sağlam mı bilemem. Ama yukarıda söylendiği gibi muhtemelen geçen akım 30mA i geçememiştir. Geçen sene benim başıma geldi. Dikkatsizlik sonu kırık bir switch yüzünden ard arda 3 defa çarpıldım. İlk iki çarpılmada KAR devreyi açmadı. Üçüncüde açtı ama ne çarpılma gözlerim yuvalarından çıkacak gibi resmen hoplattı. Yani 30mA lik yada üzeri akıma çarpılma şiddeti hatırı sayılır derecede şiddetli.

Bir iş yapıyoruz arkadaşımla, yorgunluk baya yüksek. Cihaza prizden güç giriyor kablo da bir sebepten hasar oldu, onardım sonra onarım bölgesi biraz potluk yapınca orası kötü olmuş gözüme takıldı düzelteyim ben bunu diye gittim. Alet prize takılı, sigorta açık şekildeyken içindeki iletkenleri ayırdım orayı düzelttim geri kapattım. Sonra fişi takıp test etmek için elimi atınca yaptığım hatayı anladım, elektrik var mı yok mu diye defalarca kontrol etmeden elimi hiç bir şeye sürmem. Peki neden elektrik çapmadı beni? Çünkü toprağa olan bağlantım çok zayıftı, dolayısıyla fazı ellediğimde büyük ihtimalle o yorgunluk ile hissedemeyeceğim bir akım aktı üzerimden. Hiç bie zaman kar ı attıracak kadar çarpılmadım. Kar ın atması ya da atmaması sizin ölümünüzü engelleyemeyebilir. Atmayan kar da bu olasılık yok, engelleyemeyeceği kesin faza dokunursan ve ölmezsen o gün dünyadaki en şanslı insan olabilirsin. Bence işini iyi yapan bir elektrikçiye tesisatı bir kontrol ettirmenizde fayda var.

Forum istatistikleri

Konular
9,082
Üyeler
3,678
Son üye
elfdmrts

Son kaynaklar

Back