Mutfak dolabı tasarımı için FreeCad

Artık birçok firma var, plaka ölçülerini veriyorsun, hatta raf pim delikleri, minifix bağlantıları, hepsini yapıp hazır veriyorlar. Ama ben sadece plakaları kestireceğim ve kenar bantlamalarını yaptıracağım. Diğer bütün frezeleme, oluk açma, delik açma işlerini kendim yapacağım. Hem daha ucuza gelecek hem de ayrı bir tatmini de olacak :tamam2:

@taydin hocam bilfiğim kadarı ile gebzede oturuyorsunuz. yıldız orman ürünleri diye bir fabrika var. marangozlarla mobilyacılarla çalışıyorlar. oraya gidip isteidğinizi ölçüleri söyleyip direk dola pyaptırabiliyorsunuz. dolap cad gibi bir programları var birkaç dk da üretime gönderebiliyorlar dosyayı ve size gün veriyorlar. gidip alıp montaj yapıyorsunuz, bilginiz olsun =)

Firmayı biliyorum. Ama CAD dosyası alacaklarına form doldurtuyorlar. Çok can sıkıcı ...

• Şaşkın
Reactions: fmy
Artık birçok firma var, plaka ölçülerini veriyorsun, hatta raf pim delikleri, minifix bağlantıları, hepsini yapıp hazır veriyorlar. Ama ben sadece plakaları kestireceğim ve kenar bantlamalarını yaptıracağım. Diğer bütün frezeleme, oluk açma, delik açma işlerini kendim yapacağım. Hem daha ucuza gelecek hem de ayrı bir tatmini de olacak :tamam2:
@taydin hocam benim de bazen menteşeli dolap kapaklarına vs. ihtiyacım oluyor uyguna online sipariş alan firma var mı ?

Son düzenleme:
ben de dolabımı kendim yapayım dedim. onshape üzerinden hazır eklenti kullanmadan dolapları çizdim. kullanılan parçaların ölçüsünü çıkardım. mdf ebatlama yapan atölyeye verdim. beyaz mdfnin plakası şu sıralar 2700 tl. plaka başına da 500 lira falan kesim ücreti alıyorlar. kenar bandı için de beyaz bant 40 lira falan metresi. kapaklar için de tanesi 30 - 50 liraya menteşe yuvası açıyorlar. menteşe, ayak, kulp falan onları da uygun yerlerden aldım. kabaca 10birim maliyet tuttu dolap. dışarda yaptırmaya kalksam en az 30 birim dediler.

İç işleri bakanı bahçeye mutfak dolapları, çekmeceler vs istiyor. İkea'da biraz baktık, en basit dolap bile 7000 TL den başlıyor. Birisine yaptırsan 100 bin TL vermek işten bile değil. O yüzden kendim yapayım diyorum. Onca iş arasında artık ne zaman biter bilmiyorum :) Ama dolap tasarımı için biraz araştırma yaptım. ChatGPT FreeCad kullan, iş görür diyor. Hiç kullanan var mı? Tecrübeleriniz neler?

Aslında işin temeline inince her katı modelleme programı ile bu iş yapılır. Ama her kapağı, her bağlantı aparatını, her çekmeceyi, her rayı ayrı ayrı modellemeye kalkarsam o iş hammallığa dönüşür. Olayı önemli ölçüde otomatize eden eklentiler falan lazım. Mesela ölçü vereceğim, çekmece çıkacak. "şu bağlantı sistemini kullan" diyeceğim, ilgili deliği, yarığı, oluğu, artık neyse açılacak ve somunu, pimi yerleştirilecek bir çözüm arıyorum.

Millet AutoCad kullanıyor. Dünyanın parası (gerçi lisans satın alan kim?) o yüzden benim için bir seçenek değil.
Timur hocam geç gördüm, Sketchup da isterseniz sıfırdan istediğiniz birşeyi çizebilirim.
Dolap parçalarını cnc den çıkarabilmek için ayırmanız gerekir. Parça parça çıktısını almalısınız ve birleşme yerleri, kesilecek uca göre paylı olmalıdır. Konu zamanından biraz geçmiş belki de halletmişssinizdir.

Timur hocam geç gördüm, Sketchup da isterseniz sıfırdan istediğiniz birşeyi çizebilirim.
Dolap parçalarını cnc den çıkarabilmek için ayırmanız gerekir. Parça parça çıktısını almalısınız ve birleşme yerleri, kesilecek uca göre paylı olmalıdır. Konu zamanından biraz geçmiş belki de halletmişssinizdir.

Teklif için teşekkürler. Ama bu hobi işi neticede, o yüzden kendim yapmak isterim :) Buradaki fabrika zaten form doldurmayı gerektiriyor, o yüzden bütün bileşenleri ayrı ayrı ölçüleri ile görüntüleyip ona göre formları dolduracağım. Pay bırakma deyince herhalde PVC kenar kaplama için diyorsun. Fabrikaya ölçü verince kaplamasız ölçü mü vermiş oluyoruz?

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,162
Üyeler
3,726
Son üye
prestijbilgi

Son kaynaklar

Back