FLYBACK DÖNÜŞTÜRÜCÜ TASARIMI

hasanbasri

Yeni Üye
Herkese merhaba. 220V AC to 2*12V DC 20W flyback converter projem var. tasarımı ve trafo sarımını da kendim yaptım fakat devre bir türlü çalışmıyor. hatayı bulmam lazım. bilgi ve tecrübesi ile beni aydınlatabilecek kişilerle detayları paylaşmak, yardım almak isterim.

Transformatör sargılarının sarım yönleri doğru mu?
primer ve sekonderleri birbirine ters olacak şekilde sarım yaptım. hesaplamaları teyit etmek için hava boşluğunu da ayarlayarak LCR metre ile hesaplarıma yakın değerler elde ettim. 2 adet çıkışım var bir çıkışta hiç ölçüm alamıyorum diğerinde de sürekli sabit 1.47V civarında. ayrıca MOSFET üzerinde bir pwm sinyali de göremiyorum. tasarımım da yanlış olabilir bilmiyorum. yardımcı olabilir misiniz?

PWM Kontrol entegresinin startup devresini kontrol edin. Yeterli voltaja ulaşmadığı için hiç anahtarlamaya başlamıyor olabilir.

şema yok, resim yok nasıl yardımcı olabiliriz?
Hem şema hem yaptığınız devrenin önlü arkalı fotoğrafını hemde trafoyu nasıl sardığınızı çizerek gösterin ki yardımcı olabilelim.

şema yok, resim yok nasıl yardımcı olabiliriz?
Hem şema hem yaptığınız devrenin önlü arkalı fotoğrafını hemde trafoyu nasıl sardığınızı çizerek gösterin ki yardımcı olabilelim.

WhatsApp Image 2026-06-01 at 14.17.47.jpeg
WhatsApp Image 2026-06-01 at 14.18.25.jpeg
WhatsApp Image 2026-06-01 at 14.19.17.jpeg
WhatsApp Image 2026-06-01 at 14.22.28.jpeg
WhatsApp Image 2026-06-01 at 14.13.39.jpeg
WhatsApp Image 2026-06-01 at 14.13.38.jpeg

benim de pwm kontrolcüsü ile ilgili şüphelerim var nasıl anlayabilirim? uc3844 kullanıyorum. startup yapması için gerekli bağlantıların doğru bacaklarda olup olmadığını kontrol edebilir misiniz? trafodan yardımcı sargı çekmedim ya da dışarıdan bir gerilim vermiyorum.

şemanız yanlış. Kütüphane çizmeyi öğrenip yeniden pcb basın.
ucc3844'in tüm bacakları bir yerlere bağlanması gerekmekte.... mesela 4 numaralı rt/ct bacağına bağlanan r ve c ile anahatarlama frekansı ayarlanıyor. AMA sizde bu bacak hiç yok, dolayısıyla çalışmıyor.
Şemanızı datasheetteki devreyi referans alarak kurun.

şemanız yanlış. Kütüphane çizmeyi öğrenip yeniden pcb basın.
ucc3844'in tüm bacakları bir yerlere bağlanması gerekmekte.... mesela 4 numaralı rt/ct bacağına bağlanan r ve c ile anahatarlama frekansı ayarlanıyor. AMA sizde bu bacak hiç yok, dolayısıyla çalışmıyor.
Şemanızı datasheetteki devreyi referans alarak kurun.
bu konuda yardım alabileceğim bir kaynak var mı
veya benim tasarımıma uyabilecek referans alabileceğim bir devre

TI'ın sitesinde bulduğum application note dosyasını ekledim.

Ayrıca uc3844 tutorial diye internette aratınca bolca kaynak çıkıyor.

Ekler

bu konuda yardım alabileceğim bir kaynak var mı
veya benim tasarımıma uyabilecek referans alabileceğim bir devre
UC3843 ile epeyce fazla şema/resim bulunmakta internette.
Ayrıca aux besleme eksik.

Application note'daki yada datasheetteki devreyi (ikisde aynı) aynen kurun.
sizin trafoya 4 tur aux sargısı sarın, 7 numaraya bağlı direnci 100k olarak kullanmaya devam edebilirsiniz..
Diyotları 1n5408 kullanmışsınız. Bu diyotlar olmaz fr107 gibi hızlı diyot kullanın.
Bu şekilde yaparsanız mutlaka çıkış alırsınız.

Yada ben geri beslemeyi, çıkıştan opto ile okumak istiyorum derseniz, şu linkteki gibi bir yapı kurabilirsiniz. App notedaki devrede Vfb pini 20k üzerinden aux sargısına gidiyor. Bu linktekinde ise optoya bağlı. Geri kalan kısımler aynı işlevde. hatta şemanızı iki şekilde de çalışacakmış gibi yapın. İlk olarak app note daki şekilde çalıştırın, daha sonra optoyu takıp, optolu çalıştırın.

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,195
Üyeler
3,752
Son üye
hizli Otomasyon

Son kaynaklar

Back