TASARIM ÖDEVİ

Yani başlangıç anlamında neler söylersin hem ödevi olan arakadaşa yardım olarak hemde tamiratlarla uğraşan ama skobu SMPS e bağlamaktan çekinenlere yardımcı olmak maksadıyla.
Mesela bu konuya ilk eklediğin MOSFET devresi ile başlayarak bana sorduğun soruları izah ederek

Dave in bu konuda bir videosu var


Evet o video çok faydalı olur. Bununla ilgili ben de bir konu açmıştım:


Genel olarak, eğer tek osiloskop kanalı ile ölçüm yapılacaksa, SMPS bir izolasyon trafosundan beslenir (osiloskop gene duvardaki topraklı prize takılı olacak) ve osiloskop ile rahatlıkla her yerinde ölçüm yapılır. Bazıları SMPS'i duvardaki fişe takıp osiloskobu izolasyon trafosu arkasına alıyor. Bu ideal değil.

Ama eğer iki osiloskop kanalı ile ölçüm yapılacaksa yukarıdaki çözüm işe yaramıyor. Osiloskobun şase krokodilleri birbirine bağlı olduğu için takıldıkları yerleri kısa devre edecekler ve bunun yanlış olduğunu sana çok alenen belli edecekler :D Böyle bir durumda tek çare girişleri tam izole osiloskop kullanmak. Başka çözümler de var ama orada ayrıntı çok. İyice anlamadan hata yapılabilir.
 
Benim bildiğim izolasyon trafosunun çıkışına osilaskop bağlanıyor.Gösterimlerde de o şekilde
 
Benim bildiğim izolasyon trafosunun çıkışına osilaskop bağlanıyor.Gösterimlerde de o şekilde

O hem ölçüm sağlığı açısından sakıncalı, hem de ölüm tehlikesi var. Benim açtığım konuda son mesajı bu tehlike ile ilgili.
 
Bir de zaten bizim milletin gözü kara. Çakmakla gaz kaçağı test eden bir millet böyle ölüm tehlikelerini pek ciddiye almaz :D

Birçok kişi bantla osiloskobun toprak bağlantı yerlerini kapatıp öyle fişe takıyor izolasyon trafosu parası vermemek için :cheeky2:
 
Yani SMPS i izolasyon trafosunun çıkışına bağladığımızda tek elimiz devrede nereye dokunursa dokunsun elektriğe çarpılmayız öylemi?
 
Yani SMPS i izolasyon trafosunun çıkışına bağladığımızda tek elimiz devrede nereye dokunursa dokunsun elektriğe çarpılmayız öylemi?

Tek elin ile izolasyon trafosunun iki ucuna birden dokunursan gene çarpılırsın :) Ama çok büyük bir olasılıkla elini çekebilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
8,330
Mesajlar
136,816
Üyeler
3,306
Son üye
ozcan412

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back
Top