CNC ile PCB kazima duzeneginde cok farkli bir teknik uzerine

Mikro Step

Kıdemli Üye
Bugune kadar yaptigim PCB kazima makinelerinde herkesin yaptigi gibi spindle motor pens ve v uclu kazima ucu kullandim.

Fakat iyi bir spindle duzenegi (motor/pens tutucu ve pens uclusu) kullanilmadigi surece cok cok ince yollari kaliteli sekilde kazimak mumkun olmuyor.

Yillardir aklimda bir dusunce var. Simdilerde bunun uzerine bir seyler denemek istiyorum. Akilli bidik olabilecegi konusunda beni umutlandirdi.

Oncelikle bizim PCB kazima dedigimiz islem aslinda 30um kalinligindaki bakir levhanin kontrollu sekilde kesilmesinden ibaret. Daha derine inip PCB nin geri kalani kazimak gerekmiyor.

Neyse uzatmadan aklimdan geceni anlatayim.

Ince bir celik milin ucunu sivriltip taslayarak keskinlestiriyoruz. Uc kalinligi cok ince. (Esasen en son asamada elmas isleyen atelyelerden elmas tozu alip celik milin sivri ucuna yapistirmak gerekecek)

Bu celik milin arka ucunu metal bir bloga sikica bagliyoruz. bu mili parmagimizla esnetip biraktigimizda tinnnnn diye titrer.

Iste bu titretme islemini yapabilmek icin milin disina yuzuk seklinde minicik miknatis gecirip yapistiriyoruz. Ardindan bu miknatisi icinden yuksek akim akitabilecegimiz bir bobin duzenegi ile titrestiriyoruz. Mil ve miknatisdan olusan bu duzenegi tabiki rezonans frekansinda titretiyoruz.
Milin sivri ucundaki titresim genligini akimla ayarlayabiliyoruz. Dolayisi ile bu genlik minimum kanal genisligimizi belirliyor.

Saniyede mesela 10 bin kere titreterek keskin ucu bakira um mesafeye daldirirsak keskin uc kendisinden daha yumusak olan bakiri asindiracaktir.

Elbette ucu piezo kristalle de titretebiliriz. Ancak horn tasarimi beni asar.

Bu yuzden hoparlor prensibi ile mili titrestirmek amator calisma icin gozume daha yapilabilir gorunuyor.

Bu teknige benzer teknikleri kullanan cncleri birileri uretiyor diye hatirliyorum. (ultrasonik gagalama)

1787778549729.png

1787778660053.png

Son düzenleme:
Piyasada Ultrasonuk kaynak makinaları bolca kullanılmıştı covid döneminde.
Maskelerin lastiklerini maske bezine kaynatan aygıtlardan bahsediyorum.
Tabiiki dikey darbeler üreten bir yapı. Sana yatay darbe üreten lazım.
Dolayısıyla uygun bir aparatla yatayı dikeye adapte edebilirsin zannımca.
Bu takdirde istediğin şeyi yaparsın lakin genede çok ince kesik açmak çok ince hat yapmak anlamına CNC hasasiyeti olmayınca gelemiyor.
Mikron CNC mümkünse ancak mümkün olacaktır.
Acizane görüşüm.
Horn tasarlamaya kalkarsan da Piezzo sürücüleri microchip ürünlerinde bolca war. Sadece piezzoya kalıyor iş.
Olmadı ultrasonic temizleyici aygıtları war. onlar kullanılabilir. Geçmişte PCB temizlemede kullanmıştım çin mallarından.
Kuyumcular halen kullanıyor vitrin ürünlerini temizlemek için.

Piezo yu alip buna surucu yapmak isin en kolay kismi.

Asil sorun horn dedigimiz kisim. O kisimi yapamazsan ara parcayi rezonansa getiremedigin icin en uc kisima ulasan titresimler sonumlenmis oluyor. Horn dedigim genellikle aluminyumdan yumusak hatlari olan konimsi bir metal blok.

Hizli kamera ile yapilan cekimlerde blogun her bir bolgesinin dans ettigi gorulebilir.

1787828888963.png

Hornu diyapozon gibi dusun.

Son düzenleme:
Ucun fr4e temas eden kısmı hızlıca aşınacaktır. Sivri olması yerine yuvarlak bir uca sahip olması daha iyi olabilir.

roland'ın metaza serisi engraverları benzer bir teknik ile çalışıyor. yüzük-takı vs metal yüzeylere desen işliyor.

Arastirdim bu noktalama yapiyormus. Yani sivri ucu karsisindaki nesneye nokta izi cikartmak uzere ileri itiyor.
Benim dusundugum yapida ise saga sola titretiyorum.

Adamlar elmas uc kullanmislar. Vurus frekansini da bulabilseydim iyi olurdu.

1787833020400.png

1787833036356.png

Vurus frekansini da bulabilseydim iyi olurdu.
Sorunuzu Claude belirttim şu şekilde bir yanıt verdi. İşinizi görür mü? (Roland MPX-90S modeli için)

Tablo doğrudan "vuruş frekansı (Hz)" vermiyor, ama çözünürlük (dpi) ve baskı hızı (mm/sn) değerlerinden vuruş frekansını hesaplayarak tahmin edebiliriz. Mantık şu: dpi'yi mm başına nokta sayısına çevirip, baskı hızıyla çarpınca saniyedeki vuruş sayısını (Hz) buluruz.
Formül: Vuruş frekansı (Hz) = Baskı hızı (mm/sn) × [Çözünürlük (dpi) / 25,4]
ModÇözünürlükHızNokta yoğunluğu (nokta/mm)Hesaplanan vuruş frekansı
Yüksek çözünürlük529 dpi33 mm/sn20,83≈ 687 Hz
Fotoğraf353 dpi50 mm/sn13,90≈ 695 Hz
Metin265 dpi33 mm/sn10,43≈ 344 Hz
Vektör1058 dpi24 mm/sn41,65≈ 1000 Hz
Yorum:
  • Yüksek çözünürlük ve fotoğraf modlarında sonuç ~690 Hz civarında birbirine çok yakın çıkıyor — bu da muhtemelen kafanın donanımsal olarak ulaşabildiği bir üst vuruş hızı sınırına (~700 Hz civarı) işaret ediyor.
  • Vektör modunda (yüksek dpi + düşük hız kombinasyonu) hesap ~1000 Hz'e çıkıyor; bu muhtemelen mekanizmanın izin verdiği maksimuma yakın bir değer, ya da vektör modunda vuruş yerine sürekli çizgi çekme (stylus'ın kalkmadan hareket etmesi) söz konusu olabileceğinden bu hesaplama tam doğru olmayabilir.
  • Metin modunda daha düşük çıkması (344 Hz), muhtemelen metin karakterlerinin daha seyrek/basit nokta deseni gerektirmesiyle ilgili olabilir — yani düşük dpi ile hız arasındaki oran farklı.
Önemli not: Bu, resmi bir spesifikasyon değil, tablodaki dpi/hız verilerinden türetilmiş bir tahmindir. Gerçek darbe/aktüatör frekansı (solenoid veya piezo tahrik mekanizmasının fiziksel vuruş hızı), yazılımın nokta yerleştirme algoritmasına (örn. her nokta için ayrı vuruş mu, yoksa bazı pikseller atlanıyor mu) bağlı olarak bu hesaplanandan farklı olabilir. Kesin mekanik vuruş frekansı için servis kılavuzundaki kafa/aktüatör spesifikasyonlarına bakmak gerekir — elinizde böyle bir servis dokümanı var mı?

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
9,354
Üyeler
3,870
Son üye
ygtemr16

Son kaynaklar

Back