UPS için 12 V 25 Ah akü, hangisini almalı?

Fiş çıkık olduğu halde hala buradayım :D Kesmedi. Akü akımı şu anda 6 A. Akü grubunun voltajı da 74.8 V
 
Hesapta bir yanlışlik olduğunu düşünüyorum.Derin deşarj denilen şey düşünüldüğü gibi tehlikeli değil.Bir hücrenin kimyasal kimliğini koruması voltaj özelliğine bağlı.Asitli aküler hücrelerine göre voltaj sınırlari taşır.Full dolu bir akü 13.8 v kabul edilirken.Bos akü de 11.8 v kabul edilir.Yabi bir akü sürekli şarj ve deşarj olmalı.Akuleri bu yüzden öldürüyorsunuz.

Laptop bataryalarınin genelde öldüğünü görürsünüz sebebi ise biziz.Usengec olduğumuz için bilgisayarı hep şarjda bırakırız.Koruyucu devre olsa bile full akımda bile çok az miktar akim çekilir.bu da akünün daha fazla şarj olması ve ölmesi demektir.bir UPS zaman zaman komple boşalmali ve zaman zaman full şarj edilmeli.akuler genelde stok esnasında full değil yüzde yetmiş şarj ile saklanır.

Hesaba göre de şöyle 600 w alabilmek için aküden 50 amper çekmelisin.yani akü bir saat 12 dakikada bitecek demektir bu.ya aküyü paralel ya da seri baglamak koşulu ile kapasiteyi artirman gerekiyor.

Lityum pillerde durum farklı. Onların sürekli şarjda tutulması iyi değil. Ama kurşunlu aküler için en ideali sürekli olarak şarjda tutmak.

6 tane akü seri bağlı, her birisi 12V olduğu için anma gerilimi 72 V.
 
Evet biraz önce gene kesti aküler ve herşey kapandı :mad:

Akülerin resmini çektim

IMG_20210104_121715.jpg
 
Sürekli şarjda tutunca kendi kendine deşarjı dengelemiş oluyorsun. Arabalarda de akü daima şarj dinamosuna bağlıdır ve araba hareket ederken sürekli şarjda tutulur.
Atladığın bir yer abi araba her zaman çalışmaz.ups ise 7/24 çalışır.Fark burda başlıyor.Surekli şarj olan akü ısınıyor içindeki su ve asit buharlaşiyor.Araba akusunu senede bir boşaltirim.Sonra tekrar şarj ediyorum.markanin ne olduğu önemsiz.aku canavar gibi 4 sene civarı gidiyor.

 
Kapak yok yav :) Herhalde jel tipi değil bunlar, AGM denen standart kuru tip kurşunlu akü. Bulabildikleri en ucuz aküyü koymuşlar işte.

IMG_20210104_135544.jpg
 
Kapak yok yav :) Herhalde jel tipi değil bunlar, AGM denen standart kuru tip kurşunlu akü. Bulabildikleri en ucuz aküyü koymuşlar işte.

7005 eklentisine bak
Var abi kapak deyince vidalı birşey düşünme[emoji3166]
Orda çizgi gibi üstte ayrı duran düz plastik bir tabaka var onu falcata ile kenarından kaldır.Alttaki lastik kapakları goruceksin.
Plakanın üzerinde gd09 gibi bir yazı var.

 
Valla helal olsun. Ya sende şahin gözü var yada bende köstebek gözü :cheeky2: Sabahtan beri bakıyorum hiç farketmedim. Biraz tozu silince zor zar farkettim.

IMG_20210104_140642.jpg
 
Valla helal olsun. Ya sende şahin gözü var yada bende köstebek gözü :cheeky2: Sabahtan beri bakıyorum hiç farketmedim. Biraz tozu silince zor zar farkettim.

7008 eklentisine bak
O kapakları açıp her gözün içine 1 cc saf su koy abi tüm aküler icin yap bunu ve sonra upsyi şarja bırak.Bi bakalım nolacak[emoji848]
Göz doktoru sende şahin gözü var demişti şaka geçiyor sanmıştım [emoji16] Tıpı bitirince ne demek istediğini anladım.0.25 hipermetrop birisi uzağı daha keskin görebiliyor.Tipta buna şahin gözü deniyormus[emoji16]

 
Tamam saf su alayım deneyeceğim :tamam2:
 
Hakkaten dediğin gibi bunun araba aküsünden hiçbir farkı yok H2S riski açısından. Hatta bunun kapakları hem lastik hem de şimdi bakınca belli oluyor, biraz sıvı var etrafında. Sızdırmış bile. Zehirlenmediğime göre araba aküsü de birşey yapmaz.

IMG_20210104_141819.jpg
 
Bu arada desülfatör işi ile uğraşan bir arkadaş bana saf su yerine asitli su koyuyorum demişti.
Nedir, ne değildir, ne işe yarar hiç bir fikrim yok. Ama size lazım olduğuna göre bir araştırıp saf sudan daha iyi ise bundan kullanabilirsiniz.

 
Hakkaten dediğin gibi bunun araba aküsünden hiçbir farkı yok H2S riski açısından. Hatta bunun kapakları hem lastik hem de şimdi bakınca belli oluyor, biraz sıvı var etrafından. Sızdırmış bile. Zehirlenmediğime göre araba aküsü de birşey yapmaz.
Tıp fakültesinin ilk senesinde hocamız bize bir fıkra anlatmıştı.Hep hatırımda kaldı.İzlem ve deneyin her zaman önemli olduğunu ordan anladım.
Hoca öğrencileri toplar kadavra başına.Parmağını kadavranın batın kısmına sokar ve sonra kendi ağzına sokar.Ogrencilerden de bunu yapmasını ister.Tabi öğrencilerin hepsi şok.Mecbur yaparlar.Hoca sonra derki ben kadavraya işaret parmagimi soktum lakin diğer parmagimi ağzıma sokmustum.Bundan sonra öğrencilerin halini siz düşünün [emoji16]O günden sonra gözlemin önemli birşey oldugunu anladim.
Elimde iki tane ölü akü var.Bende bunu yapmayı planlıyorum.Birde şarj etmek için ayarli güç kaynağı aküler 25mah lik yani 2.5 amper ile 3 tanesini totalde 13.8x3=41.4 volt ile şarj etmelisin yada teker teker 13.8 v 2.5 amper ile şarj etmelisin.Yaklasik on saat.

 
Bu arada desülfatör işi ile uğraşan bir arkadaş bana saf su yerine asitli su koyuyorum demişti.
Nedir, ne değildir, ne işe yarar hiç bir fikrim yok. Ama size lazım olduğuna göre bir araştırıp saf sudan daha iyi ise bundan kullanabilirsiniz.

Akü suyu 28 bomelik sülfürik asit içerir.
Bahsettiğin cihazın amacı şu.Akuler elektroliz mantığı ile çalışırlar.yani plaklalardan birisi sülfat kaplanır desarj esnasında.plaka tamamen kaplaninca akünün elektroliz kapasitesi ortadan kalkar.yani pil ölür.o plakayı sulfattan kurtarmak için de hidrojene ihtiyaç var.ve ters akıma.denemedim ama bekleyen projelerim arasında.

Ama @taydin hocanın akulerindeki sorun şu sürekli isindiklari için suyunu buharlaşarak kaybetti.Su olmazsa elektroliz de olmaz.yani akü calismaz.

 

Forum istatistikleri

Konular
5,656
Mesajlar
97,292
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top