Termal yapistirici almak ya da yapmak.

Altair

Kıdemli Üye
Termal yapıştırıcı lazım oldu. 5 Gr'i 100 TL olmus yazdigim tarihte. Acaba nasil yapiliyor diye arastirirken Murat SEN'in videosuna denk geldim. Nasil yapilacagini iyi anlatmis. Bu arada aluminyum tozunuda arastirmaya basladim. Son derece cabuk oksitlenen bir madde. Su, alkol, asit gibi maddelerle temas ederse yaniyor. Bu yuzden oksijen ile temas etmeyen bir ortamda saklanmali. Murat Bey'in bahsettigi hazir satilanlarin kalitesinin dusuk olmasi muhtemelen korozyona ugrasmis ve aslinda atil hale gelmis aluminyumdan yapilmis olmalari herhalde. Aluminyum tozunu gres icinde saklamak gerekiyormus. Yani nasil olsa kullanirim deyip 1 Kg alirsaniz aradan gecen bir kac ayda o acik paketteki toz korozyon nedeni ile kullanilmaz hale gelecek. Pakedi actiginiz zaman, hemen tamamini silikon ile birlestirip korozyonu engellemek daha mantikli. Tabii 2 Kg termal yapistirici kac kisiye gereklidir onu bilemem. Su anda 1 Kg aluminyum tozu 350 TL civarinda. Silikonu da eklersek 2 Kg yapistirici 1.000 TL'yi asiyor. Hazir almaktan 20 kat ucuz. Ama aldiginiz toz kalitesiz ise ve korozyona ugramis ise yaptiginiz yapistirici hazir aldiginizdan kotu bile olabilir. Ulkemizdeki ticari ahlak seviyesine gore bu da risk altinda. Yani sonuc alsan dert, yapsan dert. Iki ucu pis degnek. Son kullanici olarak ayni ilde yasayan 20 kisi bir araya gelip yaparsa belki mantikli olabilir. Farkli ilde olunca kargo nedeniyle o bile mantikli degil.

3 yıl önce yine bir Mayıs ayının sonunda, forumdan birkaç arkadaş alüminyum tozu aldık. Sanıyorum paylaşanlardan kimse termal yapıştırcı haline getirmedi.:katil1:

Aşağıdaki konuyu okursan, detaylara erişebilirsin.

Bu videonun linkini yazsan bizde seyretsek.

Aluminyumu toz olarak aldigin surece okside olmus aluminyum satin almis olursun.
Eklemeyi unutmusum. Tam eklemeyi dusunurken @Sercan 'in attigi konuda videonun ilk sayfada paylasilmis oldugunu gordum. O yuzden eklemedim. Ama ekleyeyim isterseniz o konuya goz atmayacaksaniz. Kaliteli uretim tozlarda hemen ambalajlanip nitrojen ya da argon gibi bir gaz basiyorlar anladigim kadariyla. Tabii bunu almadan uretici ile konusmak lazim. Murat SEN'in videosuna goz attiginzda dis kapagin altinda gaz yalitimi icin plastik pressli yalitici oldugunu gorebilirsiniz. Ama acinca buyusu bozuluyor tabii.

Edit : Bi de bu tozla calisirken acik ortamda ve tam yuz maskesi ile calismak gercekten cok onemli imis. Yoksa uzun sure kullanimda once kanser, ardindan helva ihtimali yuksek. :cheeky5:

Son düzenleme:
Videoyu seyretmedim ama aluminyum korozyonu hakkında o bilgiler verilmişse, o bilgiler tamamen yanlış. Aluminyum metali, havadaki oksijen ile temas ettiği anda derhal korozyona uğrar. Yani hayatında gördüğün her aluminyum mutlaka AlO[SUB]2[/SUB] (aluminyum oksit) kaplıdır. Zaten durum böyle olduğu için aluminyumu kaynak yaparken bir sürü takla atman gerekiyor. AC voltaj ile oksit tabakasını yırtıyorsun, örtü gazı (Argon veya Helyum) ile de kaynak sırasında oksitlenmemesini sağlıyorsun.

Bende bir miktar aluminyum tozu var. 3 sene önce forum ahalisi ile ortak almıştık. O zamanki görünümü nasılsa şimdiki görünümü de aynı. O zaman da oksit kaplı idi, şimdi de oksit kaplı.

Videoyu seyretmedim ama aluminyum korozyonu hakkında o bilgiler verilmişse, o bilgiler tamamen yanlış. Aluminyum metali, havadaki oksijen ile temas ettiği anda derhal korozyona uğrar. Yani hayatında gördüğün her aluminyum mutlaka AlO[SUB]2[/SUB] (aluminyum oksit) kaplıdır. Zaten durum böyle olduğu için aluminyumu kaynak yaparken bir sürü takla atman gerekiyor. AC voltaj ile oksit tabakasını yırtıyorsun, örtü gazı (Argon veya Helyum) ile de kaynak sırasında oksitlenmemesini sağlıyorsun.

Bende bir miktar aluminyum tozu var. 3 sene önce forum ahalisi ile ortak almıştık. O zamanki görünümü nasılsa şimdiki görünümü de aynı. O zaman da oksit kaplı idi, şimdi de oksit kaplı.
Peki deneme sansiniz var mi? Termal iletimi ve yapismasi aldigimdan iyi demis Murat SEN. Elinizdeki 3 yil beklemis olan ise yararsa 100 Gr alip yaparim ben de.

Aluminyum lehimlemesi gercekten dert. Ben uzerini flux ile kaplayip en ince zimpara ile zimparaliyorum. Epey flux gdiyor maalesef. Sonra lehimlemeye calisiyorum. Bayagi zor oluyor. İcine aluminyum tozu karistigi icin flux tekrar kulalnilmaz hale geliyor, direkt cop. :facepalm1:

Uygun bir zamanda deneyeyim. Nasıl bir test metodu kullanalım? Aynı soğutucuya ticari termal macun ve DIY termal macun ile bağlayıp, transistörden aynı akımı geçirip sıcaklığı mı ölçeriz?

Uygun bir zamanda deneyeyim. Nasıl bir test metodu kullanalım? Aynı soğutucuya ticari termal macun ve DIY termal macun ile bağlayıp, transistörden aynı akımı geçirip sıcaklığı mı ölçeriz?

Bunu bir alüminyum yada taş direnci termal macunla sogutucuya bağlayıp aynı akımı geçirerek termal kamera ile gozlemlenebilir.

Termometre ile ölçüm muhtelif bir kaç noktadan olcum alınırsa oda bir referans oluşturabilir.

Cok karmasik duzeneklere ihtiyac yok bence. Normalde vida / civata gibi mekanik olarak tutturulabilecek olan komponentlerde zaten termal macun yetiyor. Yapistirici bu tur mekanik sabitleme imkani olmayan yerlerde kullanilacak. Benim aklimda entegrelere minnak sogutuculari sabitlemek var. Ornegin TP4056 uzerine sogutucu takmak gibi. Test icin bir tas dirence akim verip onun sicakligiin olcmek, daha sonra ona bir tane minik aluminyum sogutucu yapistirmak ve ikisini tekrar olcmek yeterli gibi geliyor. Eger sogutucu uzerinden kopup dusmuyorsa ve direncin sicakligini ilk olcumden dusuk tutabiliyorsa ise yariyor demektir. Murat SEN epey komplike bir test duzenegi yapmis ama bence oyle bir sey icin caba harcamak cok gerekli degil. Gercekci de degil zaten. Benim dedigim senaryo daha gercekci. Hatta TP4056 ya da benzeri isinan bir IC ile test edebiliyorsaniz cok daha iyi olur ama direnc testi de yeter bana. LM317 falan da olabilir.

Videoda mantik hatasi var. Kucuk bir sogutucuya 1 sensor vida ile diger sensor de yapistirici ile yanyana baglanir ve sogutucu isitilir.

Her iki sensorun de sicaklik grafigi cizilir.

Mantik hatasini ben anlayamadim. Videoda 3 cubuk var. Isitilan cubuk, hazir urunle ona yapistirilan cubuk ve homemade yapistirici ile yapistirilan diger cubuk. Ikisi iki yonden, yapistiricilar disinda esit sartlarda temas ediyor. Kutle vb. Bu durumda arada isi farki olusursa tek nedeni aradaki yapistirici olmali. Baska bir etmen yok isi transferinde fark olusmasi icin. Siz ne gordunuz mantik hatasi olarak?

Videodaki yapistiricilar kotu isi iletimli birer yapistirici dahi olsalar sicaklik artisindan etkilenirler.

Dedigim yontemde sicaklik artarken aluminyumun sicakligi vidayla bagli sensorle izlenirken yapistirici ile baglanan sensor ne kadarlik sicaklik gosteriyor ve ne kadar geriden takip ediyor gorulur ve yapistiricinin termal iletimi hakkinda fikir edinilir.

Dediginiz yontemde vida ile baglananda yapistirici yok, digerinde var olarak mi kurgulaniyor sahne. Bu durumda kullanilmamasina gore ne kadar fark ettigi ortaya cikar. Ama videoda iki yapistirici arasindaki farki olcuyor. Bunu da bastan belirtmis zaten. Bu yuzden yapistirici olmadan ne kadar isi iletiliyor, yapistiricilar ne kadar fark ettiriyor bunu diye olcum yapmamis. O durumda iki olcum yapmasi gerekirdi.Ilkinde hazir yapistirci ve yapistirci yok, ikincisinde ev yapimi ve yapistirci yok. Murat Bey kiyaslamayi sadece iki yapistirici arasinda yapmayi tercih etmis. Yapistirici kullanilmayan senaryo eklenmemis duruma. Olsaydi iyi olurdu ama vakti yoktu herhalde.

Iste kurgu hatali. 3. Bir sensor daha koyup aluminyum sicakligini gozleseydi bir anlami olurdu. Videoda referansi Cinli olmus.
Ama videoyu cekme amaci o zaten. Defalarca tekrar etti Cin'den aldiklarimin kalitesi cok dustu, yapmaya deger mi diye bakacagim dedi. Sonucta en kotusu dahi hic kullanilmamasindan tabii ki daha performansli olacak.

Videoda mantik hatasi var. Kucuk bir sogutucuya 1 sensor vida ile diger sensor de yapistirici ile yanyana baglanir ve sogutucu isitilir.

Her iki sensorun de sicaklik grafigi cizilir.

Pratikte bu biraz zor olmaz mı? İki tane vidalı sensör varsa, birini vidalarsın, ama diğerini yapıştırırken temas yüzey alanı farklı olacak. Ancak ön yüzeyi düz bir sensör olması lazım. Birini harici bir aparatla soğutucuya bastırman lazım. Mesela iki vida ve bir köprü ile. Diğerini de yapıştırmak lazım.

Hmm bir dakika, ısı sensörü ile olmaz gibime geliyor. Isı sensörünün soğutucuya bağlanma kalitesi ne olursa olsun, o sensör eninde sonunda soğutucunun ısısına ulaşacaktır. Bağlanma kalitesi, sadece süreyi değiştirir. İyi ısıl iletkenlikte sensör hızla soğutucu sıcaklığına ulaşır, kötü ısıl iletkenlikte sensör daha uzun sürede soğutucunun sıcaklığına ulaşır. Hız farkını ölçmek lazım ...

Bence en mantıklısı gerçek bir senaryo üzerinden gitmek. Mesela bir taş direnci önce ticari termal macun ile bağlayacaksın, sabit bir akım geçireceksin. Taş direnç bir süre sonra belli bir sıcaklıkta stabil hale gelecektir. Sonra da DIY termal macun ile bağlayacaksın ve hangi sıcaklıkta stabil hale geldiğine bakacaksın. Bu en azından DIY termal macunu ticari olan ile karşılaştırma imkanı verir.

Isinan yuzeyin sicakligini dogrudan baglanmis sensorle izleyince yapistirici ile baglanmis sensorun buna gore davranisi gorulmus olacak.
Dogrudan baglanacak sensoru vidalarla olabilecek en iyi sekilde baglamak sart. Cunku bu bize asagidaki kirmizi grafigi verecek.

Yesil ve kavunici grafikler ise farkli yapistiricilarla yapistirilmis sensorlere ait.

Bu esnada kirmizi grafigi veren sensore gore diger sensorlerin sicaklik zaman grafigi de cizilecek.

2.jpg

Bu tur sistemler genede 2. dereceden sistemlerdir. Kirmizi grafik isitilan nesnenin sicaklik zaman grafigi. Yesil ve kavunici olanlar ise nesneye daha kotu kuplajla baglanmis sensorlerin grafigi.

Sicaklik artisi rampa seklinde degisirken hemen hemen sabit degerde 'e' kalici hatasi olusmaya baslar.
e degeri dogrudan sistemler hakkinda fikir verir. (2' derecen sistemlerin rampa cevabi)

Sicaklik artisi ortadan kalktiginda sensorler bir sure sonra ayni degeri gostermeye baslar.

Sensorlerin kutleleri ayni olacagindan (vidalari gormezden gelirsek) geriye sadece R termal direnc farkliligi kalacak.

Kutleler, C kondansatoru gibi, termal direncler de R elektrik direnci gibi dusunuleceginden iki katli RC devresinin analizi gerekecek.
Isitici tarafla ilgilenmezsek yani sicakligin rampa seklinde uretildigini varsayarsak o zaman sadece basit bir RC devresi kalir.

R bulundugunda termal direnc de bulunmus olur.

Yesil ve kavunici grafikleri kendi aralarinda degerlendirirsek hangisi daha iyi sonucundan baska bilgi edinemeyiz. Daha dogrusu kotunun iyisini anlariz.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,670
Üyeler
3,098
Son üye
ayhan63

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back