Termal yapistirici almak ya da yapmak.

Bu işinizi görmez mi? Termal iletkenliği çok mu düşük kalıyor.

BU termal pasta, ben ise yapistirici istiyorum. Entegre gibi bir nesnenin uzerine sogutucuyu yapistirmak icin. Tabii yapistiricinin da termal iletkenligi olacak. Termal pasta ornegin transistor ve sogutucu ya da cpu ve sogutucu arasinda ise yarar ama orada sogutucuyu mekanik olarak sabitleme imkani var. IC uzerine takilacak sogutucunun boyle bir durumu yok. Amac, termal iletkenlik disinda sogutucunun oraya sabitlenebilmesi.
 
Hmm bir dakika, ısı sensörü ile olmaz gibime geliyor. Isı sensörünün soğutucuya bağlanma kalitesi ne olursa olsun, o sensör eninde sonunda soğutucunun ısısına ulaşacaktır. Bağlanma kalitesi, sadece süreyi değiştirir. İyi ısıl iletkenlikte sensör hızla soğutucu sıcaklığına ulaşır, kötü ısıl iletkenlikte sensör daha uzun sürede soğutucunun sıcaklığına ulaşır. Hız farkını ölçmek lazım ...

Bence en mantıklısı gerçek bir senaryo üzerinden gitmek. Mesela bir taş direnci önce ticari termal macun ile bağlayacaksın, sabit bir akım geçireceksin. Taş direnç bir süre sonra belli bir sıcaklıkta stabil hale gelecektir. Sonra da DIY termal macun ile bağlayacaksın ve hangi sıcaklıkta stabil hale geldiğine bakacaksın. Bu en azından DIY termal macunu ticari olan ile karşılaştırma imkanı verir.
Benim dusundugumde buydu. Gerci elde satilan termal yapistirici olmasi gerek karsilastirabilmek icin. Onun fiyati da 5 Gr icin 100 TL, bence gerek yok. Sadece yapilanin ise yarayip yaramadigini anlamak kafi. Yapistirma ozelligi yeterli ise ve sogutmasi ise yariyorsa tamamdir bu is.

TP4056 mesela, entegrenin kendisi 0.3 Gr olsun. Uzerine yapistirdigimiz aluminyum sogutucu da 0.5 Gr olsun. Her sekilde isiyi dusurecektir. Asla tek basina oldugu sicakliga ulasmaz. Ama yapistirici ornegin bir arac icinde sarsintiya maruz kaliyor ise buna dayanmali. Iki gun sonra salacaksa ise yaramaz.

Direnc ile deneme yaparken yapistirilan sogutucuyu sokmeden direnci bir kenara koyup bir kac gun sonra biraz sallantiya maruz birakarak yapistirici olarak ise yararliligi test edilmeli. Araclarda kullanilacak aletleri dizayn etmek icin bu tur bir yapistirici gerekli olur mesela.
 
Son düzenleme:
BU termal pasta, ben ise yapistirici istiyorum
Ortaya termal pasta, bunun etrafına termal olmayan bir yapıştırıcı uygulansa nasıl olur?
Belki japon yapıştırıcı bile kullanılabilir.

1685132004134.png
 
Ortaya termal pasta, bunun etrafına termal olmayan bir yapıştırıcı uygulansa nasıl olur?
Belki japon yapıştırıcı bile kullanılabilir.

23869 eklentisine bak

Isı iletim verimliliğini azaltırsın. Yüzeyin %100 ü ısıyı uzaklaştıracağına %60 ı (veya neyse) ısıyı uzaklaştırır.
 
Ortaya termal pasta, bunun etrafına termal olmayan bir yapıştırıcı uygulansa nasıl olur?
Belki japon yapıştırıcı bile kullanılabilir.

23869 eklentisine bak
Ben entegre uzerine termal pasta surup sogutucuyu yerlestirdikten sonra etrafina silikon sikmistim. Ama sonra silikonu cikarmam gerektiginde smd malzemeleri kopardi. Buyuk entegreler icin cok az japon disariya tasmadan olabilir belki ama 3-4 mm boyutunda ise entegre cok zor onun isciligi. Gerci termal yapistiricida iletken aluminyum tozu nedeniyle, ama bir kac denemeden sonra gereken miktari ogrenmek mumkun. Eger uygularken tasirirsak devreyi oldurebilir. Gecmiste gumus iceren termal pastalarin PC anakarti yaktigini gormustum bir kac defa.
 
Bu testi epoksi yapıştırıcı ile yapmak daha mantıklı olmaz mı? Hem yapışma daha kuvvetli olur hem de esnemeye bağlı olarak soğutucunun komponentten uzaklaşması durumu olmaz.
 
Murat SEN, videosunda aluminyum tozu ve seffaf silikon kullanmis. Eger denemede olumlu sonuc verirse epoksi de olabilir. Sanirim silikon kullanmasindaki amac sonra mudahale gerekirse ugrastirmamasi icin. Epoksi ile bu yapilabilecek ise neden olmasin?
 

Forum istatistikleri

Konular
5,882
Mesajlar
100,290
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top