Evden iş yapanlar vergi olayını nasıl hallediyor ?

s.a arkadaşlar ben evden nacizane kendi başıma elektronik eşya parça satışı zaman zaman pcb kart basımı v.s şeyler yapıp satıyorum. çoğu zaman şehir dışına sattığım için para direk ibana geliyor. ama şunu da belirteyim kazandığım para öyle aman aman göze batacak bir meblağ değil mesela aylık bin tl gibi hatta çoğu zaman o bile olmuyor.
neyse bugün vergi dairesinden bir abimizle sohbet ettik ibana yatan paraların dökümü vergi dairesine zaman zaman gidiyormuş hatta sistem kendi otomatik tarıyor dedi. çapraz sorgu v.s baya şeyler anlattı yani lafın kısası bu benim sattığım ürünlerin parası maliye sistemine takılırsa başın ağrır sağlam cezası var dedi . yani bu para nerden geldi kimden geldi kime sattın v.s olayları bende o kadar vergi ödeyecek kadar kazanmıyorum dedim ama devlet ona bakmaz dedi sisteme takılırsa başın ağrır dedi velhasıl bu tarz forumlarda çoğu zaman görüyoruz pcb kart basımı yapan satan kişileri acaba bu tarz durumlarda nasıl hareket etmek lazım ? yani bunun bir ölçüsü yok mu ? mesela aylık 100 bin tl üzeri ibana para gelenler sisteme takılır gibi bir kotası yok mu gerçi bu daha çok muhasebecilerin işi ama aramızda benzer sıkıntı yaşayan var mı acaba ? yani kazandığımız 3 kuruş para böyle birşey için maliye ile karşı karşıya gelmek istemem..

esnaf muafiyet belgesine ve kapsamına bakabilirsin. hatta belli bir limite kadar (galiba asgari ücret) vergi sorumluluğu olmuyordu. gib'in her sene bu konuda yayınladığı pdf bilgi dökümanları var. ayda 1000 tl için kimsenin araştıracağını sanmam.

sistem neyi tarıyor ayın belli günleri sürekli para gelen ya da düzenli aralıklarla benzer oranlarda para gelen hesapları tarıyor. ya da google, youtube gibi sosyal medya gelirlerinin havale edildiği işaretlenmiş hesaplar var oradan gelen paralar sıkı takip ediliyor.

Götürü vergi mükellefi sistemini öğrenin.
İnternetten de araştırabilirsiniz.
Vergi dairesine gidip, durumunuzu anlatın.
Aklınızdaki soruların hepsini sorup, yanıtlarını alırsınız.
Alo maliye 189 u da arayabilirsiniz
Evinizi home ofis olarakta gösterebilirsiniz.
Ayda 1000 TL Kazanç vergilendirme dışı kalır.
İkinci el malzeme satışı...
Resmi mükellef olursanız , SGK, meslek odası aidatı, muhasebe, bir çok gider sizi bekler .
Elde ettiğiniz kazanç evinizin faturalarını karşılamaya yetmez.
Yaşınız kaç bilmiyorum.
SGK işini ihmal etmeyin.
Muhakkak sosyal güvenceniz olsun.

Vergi muafiyeti almanız lazım
Zor araştırılması gereken konular ama mümkün
Bu muafiyetlerin farklı farklı cesitleri var aize uyanı bulmalısınız

Bahsettiğiz meblağ ile normal vergi odemeye kalksanız muhtemelen bütün para muhasebeciye kalir :katil1: Hatta muhtemelen ustune bagkur filan ödemeniz bile gerekir

Maliye öncelikle tespit ettiğinde vergi borcunuz war uyarısıyla mesaj, tebligat gönderiyor.
Sonra maliyede, nerden çıktı vergi deyip araştırıp vergi miktarını uyarılan zaman içerisinde ödediğinizde problem olmaz.

Zira sürekliliği olmayan işlerde olabilir.
20 binliralık bir işi yaptınız ama 6 ay boyunca tık yok.
Size 6 ay boyunca vergimi kesecekler?
Sadece tespit edilen kayıtlar girenleri vergilendirecekler.

O yüzden uyarı, tebligat gelmediği sürece sıkıntı etme. Gelincede waktinde öde.

Trafik cezası gibi düşün.

Maliye öncelikle tespit ettiğinde vergi borcunuz war uyarısıyla mesaj, tebligat gönderiyor.
Sonra maliyede, nerden çıktı vergi deyip araştırıp vergi miktarını uyarılan zaman içerisinde ödediğinizde problem olmaz.

Zira sürekliliği olmayan işlerde olabilir.
Sadece tespit edilen kayıtlar girenleri vergilendirecekler.

O yüzden uyarı, tebligat gelmediği sürece sıkıntı etme. Gelincede waktinde öde.

Trafik cezası gibi düşün.
Gelir vergisine tabii iş yapılırsa,
İşin yapıldığı dönemler için SGK da( bağkur)işlemi başlatır. ( VD - SGK otomasyon olarak birbirlerine bağlıdır.)Devamında Meslek odası da ...
Bunların hepsi emeklilik işlemlerinde de, o dönemlere ait borcu yoktur yazısı ile lazım olacak.
Burada yapılması gerekenler mükellefin düşük gelirle vergiden muaf statüsü ile ufak tefek işlerini yapması.
Sgk yı kendi geleceği için muhakkak ödesin, derim ..

Son düzenleme:
Mali yıl içinde kar/zarar hesabı yapılır.
Kar varsa vergisi beyan edilir.
Zarar varsa , damga vergileri, stopaj vs ödenir bir sonraki yıla vergi ödenmeden devam edilir.
Bu arada o yıla ait SGK primi, esnaf odası aidatı da çıkar.

2012–2013 yıllarında, eşimin hesabına çalıştığı şirketten çok cüz'i bir miktar para yatmıştı. Hemen ardından "Kira mı alıyorsunuz?" diye maliyeden aramışlardı. Bugün durum nasıldır bilemiyorum.

Hizmet alınacak iyi bir muhasebeci bulmak bile gerçekten zor. Rutin işlerde çok iyi olduğu düşünülen muhasebeciler bile farklı bir durumla karşılaşınca afallayabiliyor. Kendi yüzlerce üyesi olan WhatsApp grupları filan var.

Bence bu konuyu bir muhasebe forumunda sormalı ya da doğrudan maliyeye gidip, detaylara vakıf bir memurdan bilgi almalısın.

2012–2013 yıllarında, eşimin hesabına çalıştığı şirketten çok cüz'i bir miktar para yatmıştı. Hemen ardından "Kira mı alıyorsunuz?" diye maliyeden aramışlardı. Bugün durum nasıldır bilemiyorum.

Hizmet alınacak iyi bir muhasebeci bulmak bile gerçekten zor. Rutin işlerde çok iyi olduğu düşünülen muhasebeciler bile farklı bir durumla karşılaşınca afallayabiliyor. Kendi yüzlerce üyesi olan WhatsApp grupları filan var.

Bence bu konuyu bir muhasebe forumunda sormalı ya da doğrudan maliyeye gidip, detaylara vakıf bir memurdan bilgi almalısın.
O yıllarda bu işler bu kadar sıkı mıydı?

Mali yıl içinde kar/zarar hesabı yapılır.
Kar varsa vergisi beyan edilir.
Zarar varsa , damga vergileri, stopaj vs ödenir bir sonraki yıla vergi ödenmeden devam edilir.
Bu arada o yıla ait SGK primi, esnaf odası aidatı da çıkar.
Gelirin gelir olduğu netleşince ancak mümkün olur.Bende biyerlere yardım yada sonra geri almak üzer borç gönderiyorm yada alıyorum.
Gelirle alakasızsa nasıl ispat ediceemki.

Gelirin ve ticaretin mal karşılığı belgeli olması gerekmezmi.

cevap yazan herkese teşekkür ederim..
kafamda az buçuk bazı şeyler şekillendi. Alo maliye189 u aradım sordum kabaca vergiden muafiyet durumu varmış ama bunun da takibi yapılıyormuş anladığım kadarı ile gene bunun için bir muhasebeci ile anlaşıp aylık sattığımız ürünün ve parasını o takip ediyormuş eğer belli bir miktarı geçerse vergiye tabi olduğunu söyledi. ama yarın inşallah bir muhasebeci ile görüşüp derdimi anlatacam. gerekirse vergi dairesine gidecem. ama mantıken czorgormez in dediği gibi bin tl yi ikibin tl yi takip etmek banada çok saçma geliyor .
bundan yaklaşık 2 sene önce seçim arafesinde reis vaat vermişti belki hatırlayan vardır evde bu tarz iş yapanlar vergiden muaf olacak gibi şeyler demişti ama ne oldu sonra bilmiyorum neyse hepsini çözecez.

Gelirin ve ticaretin mal karşılığı belgeli olması gerekmezmi.
Kesinlikle mali açıdan gerekir.

İşletmelerin kendi ortakları ve/veya diğer gerçek ve tüzel kişilerle yaptığı her türlü tahsilat ve ödemelerin, 30.000 TL'yi aşması durumunda, aracı finansal kurumlar kanalıyla yapılması ve bu işlemlerin söz konusu kurumlarca düzenlenen belgeler ile tevsik edilmesi zorunludur.

Borç/alacak ilişkisi 30.000 TL'yi aşması halinde zaten banka/kurumlar aracılığı ile zorunlu olarak yapılır, dekontla da ne olduğu belgelenir.

sigorta olayı da şöyle şimdilik bir kamu kurumunda mevsilik işçi olarak çalışıyorum. burası bitince başka daimi iş bakacam yani bu bizim için ek iş gibi birşey.. mesela şu an çalıştığım kurumda birisi telefon alıp satıyor çocuğun hesabına aylık 20 bin - 30 bin tl giriş çıkış oluyor nasıl denetime takılmıyor hayret daha böyle ek iş yapan bir sürü adam var ???

Çok tuhaf gerçekten. Basit usulde vergiye tabi olabilmek için, işyerini kiralıyorsan verdiğin yıllık kira 79 binden az olması, işyeri sana ait ise emsal yıllık kiranın 79 binden az olması gerekiyormuş. Bu durumda HİÇ KİMSE basit usule tabi olamaz çünkü böyle bir kira artık kalmadı hiçbir yerde. Hatta bu limitler büyükşehirler için geçerli. Başka yerler için limit 48 bin lira.

Yani gene kimsenin uymayacağı bir kanun çıkarmışlar.

Küçük esnaf küçük iş yerinde çalışır.
Ayakkabı tamircisi, el sanatları, terzi, vs.vs...
Kiraya sınır koyulmazsa;
AVM ler de basit usul mükellefler olur
usta bizimkisi arizi kazanç a giriyormuş yani sürekliliği olmayan iş dedi başka forumda birisi ne dersiniz bu kategoriye daha uygun sanki bizim durum ??

Forum istatistikleri

Konular
7,642
Üyeler
3,087
Son üye
mcanpo9751

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back