Elektro kaplama için güç kaynağı tavsiyesi.

Farklı bir yöntem kullanıyor olabilirler. Ben öncesinde 2 farklı malzeme ile ön kaplama yapıyorum 5um yüzek aktif kaplama(iletken kendisi) + 5/6um bakır kaplıyorum. Daha sonrasında 20um kadar elektro kaplama yapıyorum. Solüsyonda kaplama kalınlığını kontrol etmek için bazı kimyasallar kullanıyorum 10 saatte tutsam 35umden daha kalın olmuyor.
Solusyonlardan 2 si asındırıcı - temizleyici idi ama diğerlerinin ne oldugunu hatırlayamadım ön kaplama da aktif karbon yardımıyla yapılıyordu sanki
forumda konuya meraklı pekçok arkadaş var bir konu açıp detaylı paylaşım yapabilirseniz harika olur bir de şunu hatırladım kaplama esnasında pcb yi tutan sistem ileri geri hareket ederek hem solusyonu karıştırıyor hem de solusyonun deliklerin içerisinden geçmesini sağlıyor

Şunun da elbet önemi vardır uygulanacak gerilim saf dc mi olacak yoksa farklı dalgaformaları daha iyi sonuçlar çıkartabilir mi ?

Solusyonlardan 2 si asındırıcı - temizleyici idi ama diğerlerinin ne oldugunu hatırlayamadım ön kaplama da aktif karbon yardımıyla yapılıyordu sanki
forumda konuya meraklı pekçok arkadaş var bir konu açıp detaylı paylaşım yapabilirseniz harika olur bir de şunu hatırladım kaplama esnasında pcb yi tutan sistem ileri geri hareket ederek hem solusyonu karıştırıyor hem de solusyonun deliklerin içerisinden geçmesini sağlıyor
Haklısınız pcb yi tutan sistemin veya solüsyonun durmadan sallanması/karıştırılması lazım. Ben solüsyonu manyetik karıştırıcı ile birden fazla noktadan karıştırıyorum. Bu kısım çok önemli pcb sallanınca sıvı tam homojen olmuyor anladığım kadarıyla kaplama konik şekilli oluyor çünkü. Aşındırıcıyı kullanma amaçları muhtemelen bakır kalınlığını 35um de tutmak istemeleri olmalı. Benim hiç öyle bir derdim olmadı ticari olarak yek katlı devreler yapıyordum zaten işe biraz arge katmak istedim. Birde işlem bitince paslanmasın diye birkaç mikron aşındırıyoruz pcbleri bu sebeple de aşındırıcı solüsyona sokmuş olabilirler. Karbon aşırı kirletici öyle kolay kolay temizlenmiyor(filtre ile süzülebilir ama aşırı yavaş, saf su kullanılması gerekiyor hemde çok fazla yoksa çeşme suyu sistemi kirletiyor) evet kullanılabiliyor ama kalınlığı düzgün ayarlayamazsanız aşırı direnç oluşturuyor ve kaplanmıyor veya yüzeye tutunması iyi olmuyor mekanik etkilerle dökülüyor, delik tıkanıyor zaten suya girince çok büyük miktarda karbonlu içerik/solüsyon suda çözünerek bir bütün halinde kaplanmıyor yüzeyde boşluk/delik kalıyor o sebeple karbonla yapılmasını asla önermiyorum. Sistemi tamamen kurayım başka bir başlık altında anlatmayı bende planlıyorum ama Türkçem iyi değil milletin gözünü de kanatmak istemiyorum.

Şunun da elbet önemi vardır uygulanacak gerilim saf dc mi olacak yoksa farklı dalgaformaları daha iyi sonuçlar çıkartabilir mi ?
Hocam aslında darbeli kaplamak gerekiyor 3t kadar +4.2V hesaplanan kadar akım t kadar -4.2V hesaplanan kadar akım verilmesi gerekiyor. Çok parlak, düz ve sağlam kaplama yaparken yüzeyde mükemmel sonuçlar veriyor. Dalga formları ile hiç denemedim zaten o kadar elektronik bilgisine de sahip değilim.

Tasarım özelliklerinden dolayı kaynaklanabilir. anladığım kadarıyla aynı marka güç kaynağından bahsediyorsunuz.
Eğer aynı akımı test direnç bazlı yükle sorunsuz sağlıyorsa durumu kurtarmak için bir şeyler yapılabilir.
Evet ikisi aynı marka indirime girmişlerdi özdisandan aldım hemen ama işimi görmediler. Test direnci ile kontrol edip burada paylaşırım hocam.

Ozaman şöyle bir proje de çıkabilir ortaya meanwell sabit voltaj güç kaynagı (veya trafo ) + akım sensör + h köprüsü ile sabit akım farklı dalgaformları üretebilecek bir sistem tasarlanabilir ama tabi zaman isteyecek bir süreç

Ozaman şöyle bir proje de çıkabilir ortaya meanwell sabit voltaj güç kaynagı (veya trafo ) + akım sensör + h köprüsü ile sabit akım farklı dalgaformları üretebilecek bir sistem tasarlanabilir ama tabi zaman isteyecek bir süreç
Bende bu güç kaynağını kendime zarar vermeden yapacak elektronik bilgisi şuan için yok ama üzerine çalışmaya başladım. Ayrıca bir tane kart atıp onun başında oturmak istemiyorum tek seferde en az 5 tane kart atayım havuza istiyorum buda en az 60a güç kaynağı demek oluyor. Bu şartlar altında benim üstesinden gelebileceğim bir proje değil kendime veya bir başkasına zarar verebilirim.

2-ITECH IT-M390
6B-80-120 80V/+-120A/+-6kW, Tek Faz Rejeneratif Güç Kaynağı
Çıkış voltajı minimum 10V olarak ayarlanıyormuş.

Owon OWP2004H DC güç kaynağı 45.00V/100.00A 2000W
Sizin işinizi görür. çıkış voltajı 0'a kadar inebiliyormuş

Smps güç kaynakları sabit voltta akımı sürekli veremiyor eğer bunlarda öylelerse başka model veya ürün önerebilir misiniz?

Burada ne demek istediniz? Örneğin cihaz 6V 7A olarak ayarladınız. Cihazdan 7A altında yük çekerken, çıkışında 6V görürsünüz AMA çıkıştan 7A çekerken yükün durumuna göre voltaj düşmesi normal durumdur.

2-ITECH IT-M390
6B-80-120 80V/+-120A/+-6kW, Tek Faz Rejeneratif Güç Kaynağı
Çıkış voltajı minimum 10V olarak ayarlanıyormuş.

Owon OWP2004H DC güç kaynağı 45.00V/100.00A 2000W
Sizin işinizi görür. çıkış voltajı 0'a kadar inebiliyormuş

Burada ne demek istediniz? Örneğin cihaz 6V 7A olarak ayarladınız. Cihazdan 7A altında yük çekerken, çıkışında 6V görürsünüz AMA çıkıştan 7A çekerken yükün durumuna göre voltaj düşmesi normal durumdur.
Hocam benim ki biraz absürd şekilde düşüyor. 4.2V tan 4V a düşmesi normal olabilir ama 0.5V, 0.7V a düşmesi normal değil(bence). Bazen güç kaynağının ekranında V değerini görüyordum ama avo metre ile ölçtüğümde çıkış alamıyordum . Bazen ise 4.2V dan 1 küsür voltlara düşüyor daha sonra hızla ayarladığım voltlara yükselip köpürme ve hidrojen gazı çıkışına sebep oluyordu. Bende bu durumu cihazın smps olmasına bağlıyordum ama durum öyle değilmiş herhalde.

Hocam benim ki biraz absürd şekilde düşüyor. 4.2V tan 4V a düşmesi normal olabilir ama 0.5V, 0.7V a düşmesi normal değil(bence). Bazen güç kaynağının ekranında V değerini görüyordum ama avo metre ile ölçtüğümde çıkış alamıyordum . Bazen ise 4.2V dan 1 küsür voltlara düşüyor daha sonra hızla ayarladığım voltlara yükselip köpürme ve hidrojen gazı çıkışına sebep oluyordu. Bende bu durumu cihazın smps olmasına bağlıyordum ama durum öyle değilmiş herhalde.
Voltajı nereden ölçüyorsunuz kablonuzun direnci yüksek ise onun üstünde de düşer

Voltajı nereden ölçüyorsunuz kablonuzun direnci yüksek ise onun üstünde de düşer
Güç kaynağının hemen çıkışından. Aslında bır saclardan soketimsi bir yapı oluşturdum güç kaynağından bu yapıya oradanda kaplama havuzuna gönderdim kabloyu kaplama havuzundan güç kaynağına yine aynı şekilde kurdum. Timsah kablolarla da ölçüm aldım.

delik içi kaplama konusunda mutlaka birçok makale-tez çalışma voltajın-akımın kaplamaya etkisi gibi teknik dökümanlar vardır. herhangi bir üniversite kampüs erişiminden bunların hepsine ulaşabilirsiniz.

aslında başka bir önerim daha olacak net pcb isimli, sadece pcb üretim kinyasalları satan bir firma var. sahibi Ayşe hn. eski Teletaş kimya mühendisi ve uzun yıllar delik içi kaplama ve asit aşındırma konulrı üzerine çalışmış. size birçok pratik bilgi aktarabilir.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,720
Üyeler
3,117
Son üye
MekanikAdam

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
az bilgili çok meraklı
Back