Arduino pinini GND ye çekemiyorum

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Resimde yeşil ile çizdiğim hatta hiç bir sorun olmamasına rağmen arduino pinini GND ye çekemiyorum.
Şuanda Arduino pininde 5v var. Multimetre ile görüyorum.
Sol taraftaki butona bastığımda pini GND ye çekiyorum ama multimetre ile ölçtüğümde hala 5V var. Buton mu çalışmıyor diye kısa devre testi yapıyorum 4.5 Ohm a kadar düşüyor multimetrede. Butonun kendi pinleri, arduno pininden sokete kadar olan kısım, yine arduino pininden butona kadar olan kısımlarda her türlü kısa devre testini yaptım. Eğer ki 4.5 Ohm'u sorun olarak görmezsek, her türlü buton çalışıyor diyebiliriz.
Ekran görüntüsü 2025-10-29 114526.png

Arduinoyu çok bilmem ama işaretlediğiniz pin aynı zmanda TX2 (uart2 transmit) içinde kullanılabiliyor.
Kodlarınızda veya konfigürasyonunuzda bu uart açık ise aynı pini input olarak kullanamazsınız.

Kodlamaya özel yazılım olduğu için bakamıyorum ama diğer 14-18 arası pinler de uart pinleri ve onları da aynı mantıkla diğer butonlarda kullanıyorum. Onlarda sorun yok. Sadece işaretleiğim pin çalışmıyor. Cihazın aynısından bir tane daha yaptım. Onda sorun yoktu.

Muhtemelen butonu yada arduinoyu değiştirirsem sorun kalmayacak.
Benim merak ettiğim işin teknik kısmı. Tüm veriler olumlu iken neden çalışmıyor?
Bunu bilmek, öğrenmek benim ve diğer acemiler için çok önemli bir bilgi.
Bir sistemde her şey doğru görünüyor iken sistem neden çalışmaz? Odak nokta burası.

mekanik bir hata var muhtemelen. belki de arudino kart üzerinde chipe giden yol lehimsiz ya da o pin mcu içinde bozuk. fazla olasılık yok aslında.

Benim merak ettiğim işin teknik kısmı. Tüm veriler olumlu iken neden çalışmıyor?

Aslında bu sorunun oldukça basit bir cevabı var. Tüm veriler olumlu değil, bazılarını gözden kaçırıyorsun. Eğer tüm veriler olumlu olsaydı, sistem zaten doğru şekilde çalışıyor olurdu. Bir çeşit mantık hatası yani.

Sorunu doğru anlayabilmek için doğru verilere ihtiyacın var.

Bu noktada en etkili yöntem çoğu zaman tümdengelim yöntemiyle düşünmektir. Yani, en yaygın ve en basit hatalardan başlayarak olası nedenleri sırayla ele almalısın.

Tümdengelimsel problem çözme yaklaşımı, basitten karmaşığa, düşük maliyetliden yüksek maliyetliye ve kolay test edilenden zor test edilene doğru ilerler.

Ben olsam şu sırayı izlerdim:
  • Düğme bozulmuş olabilir.
  • Kablolarda kopukluk olabilir.
  • Arduino kartı arızalanmış olabilir.
  • Arduino’nun o pininde programlama hatası olabilir.
Bu liste elbette basit bir örnek. Sorunun kaynağını bulmak için oldukça işe yarar bir başlangıç noktası olabilir.

Aslında bu sorunun oldukça basit bir cevabı var. Tüm veriler olumlu değil, bazılarını gözden kaçırıyorsun. Eğer tüm veriler olumlu olsaydı, sistem zaten doğru şekilde çalışıyor olurdu. Bir çeşit mantık hatası yani.

Sorunu doğru anlayabilmek için doğru verilere ihtiyacın var.

Bu noktada en etkili yöntem çoğu zaman tümdengelim yöntemiyle düşünmektir. Yani, en yaygın ve en basit hatalardan başlayarak olası nedenleri sırayla ele almalısın.

Tümdengelimsel problem çözme yaklaşımı, basitten karmaşığa, düşük maliyetliden yüksek maliyetliye ve kolay test edilenden zor test edilene doğru ilerler.

Ben olsam şu sırayı izlerdim:
  • Düğme bozulmuş olabilir.
  • Kablolarda kopukluk olabilir.
  • Arduino kartı arızalanmış olabilir.
  • Arduino’nun o pininde programlama hatası olabilir.
Bu liste elbette basit bir örnek. Sorunun kaynağını bulmak için oldukça işe yarar bir başlangıç noktası olabilir.
Ne yazayım bilemedim. Mantıken evet tüm veriler olumlu değil. Ama ölçümler de yanlış değil.
Butondan yola cıkacak olursak;
Butona basıldığında ve basılmadığında pinlerinde doğru kısa devre ölçümünü görebiliyorum. Buton çalışıyor.
Buton, anakart soketine bağlandıktan sonra, anakart üzerinden pinlerin kısa devre kontrolünü yapıyorum. Butona basıldığında ve basılmadığında ölçümün doğru olduğunu görebiliyorum. Buton hala çalışıyor.
Buraya kadar olan kısımda Buton Çalışıyor.

Anakarttan arduinoya giden hatta kısa devre kontrolü yapıyorum. Yol sağlam.
Yoldan pin header aracılığı ile arduinoya giden yolu ölçüyorum. Pin header bağlantıları sağlam.
Probun bir ucu Arduino pininde, Diğer ucu Buton pininde. (Uçtan uca ölçüm) Ölçüm sonucu kopukluk yok. Sağlam.
Probun bir ucu Arduino pininde, Diğer ucu Butonun (karşı) pininde. Butona basınca iletim gerçekleşiyor. Ölçüm sonucu kopukluk yok. Sağlam.

Bu durumda düğmeye basıldığında arduino pininde olan 5V'un GND ye çekilmiş olması ve voltaj ölçümünün "0" olması gerekirken hala 5V görüyorum. İşte burada beyin yanıyor. "Evet tüm veriler olumlu" , "Hayır tüm veriler olumlu olsaydı sistem çalışırdı" Bu iki soru arasında ne yapacağımı bilemiyorum.

Desem ki Butona bastığımda Arduino pinindeki 5V Sıfıra düşüyor ama buton çalışmıyor. O zaman arduinodan şüpheleneceğim. ama öyle bir durum da yok. 5V hiç düşmüyor.

Son düzenleme:
Zaman zaman mcunun sadece bir pini hatalı kullanım veya dikkatsizlik nedeni ile arızalanabiliyor.
Bundan emin olmak için basit bir test kodu yazılır.
+ Önce output olarak ayarlanır, led yakma söndürme kodu ile durum gözlemlenir.
+ Giriş olarak ayarlanır ve pine L ve H durumları uygulanarak okunan durum seriportdan veya başka bir pine bağlı led ile izlenir.

Ayrıca şu kontolde hemen yapılabilir. Mekanik / fiziksel bağlantınızı verdiğiniz resme ilave olarak 2560 entegrenin 13. pinine kadar takip ediniz. Kart pininde lehim kısa devre veya soğuk lehim olma ihtimali kontrol edilmiş olur.

1761738549420.png

Zaman zaman mcunun sadece bir pini hatalı kullanım veya dikkatsizlik nedeni ile arızalanabiliyor.
Bundan emin olmak için basit bir test kodu yazılır.
+ Önce output olarak ayarlanır, led yakma söndürme kodu ile durum gözlemlenir.
+ Giriş olarak ayarlanır ve pine L ve H durumları uygulanarak okunan durum seriportdan veya başka bir pine bağlı led ile izlenir.

Ayrıca şu kontolde hemen yapılabilir. Mekanik / fiziksel bağlantınızı verdiğiniz resme ilave olarak 2560 entegrenin 13. pinine kadar takip ediniz. Kart pininde lehim kısa devre veya soğuk lehim olma ihtimali kontrol edilmiş olur.

44652 eklentisine bak
Aslında bu kartı bir önceki sistemde kullandım sorun yoktu. Doalyısıyla hala sorun olmadığını düşünüyorum. Ama tabi dediğin gibi çıkarıp detaylı da test etmek lazım. Bu şimdilik son çare. Öncelikli olarak buton ve kablolarını değiştireceğim. 90% ihtimalle sorun buradan çıkacak diye düüşnüyorum. Değiştirince ayrıca sonucu yazacağım.

Sorun muhtemelen yoğun şekilde görünen pasta kalıntıları idi.
Pin lehimlerini eritip kabloları sağlamlığına emin olarak baştan lehimledim ve pasta kalıntılarını temizledim.
Sorun çözüldü. Merak giderilemedi.
Neden Tanrım neden???

20251029_155546.jpg

Klasik soğuk lehim sorunu. Soğuk lehim ne zaman meydana gelir? Lehimlenecek tel veya terminal yeterince sıcak değil, ve sen havya ile oraya lehim döküyorsun.

Doğrusu, terminali ve teli ısıtacaksın, ve bunlar lehimi eritecek.

Yani havya ucu, terminal ve teli ısıtacak, terminal ve tel de lehimi eritecek.

Eğer bu işlemi tek hamlede yapmak münkün değilse, o zaman terminali önce lehimle kaplarsın (unutma, terminal ısınacak, lehimi terminal eritecek). Sonra da telin ucunu lehim ile kaplarsın. Sonra da teli terminale geçirip havyayı dokundurman yeterli olur.

Şu kabloların arasından lehimi ve havyayı sokarak önce terminali lehimle kapladım. Sonra da kabloyu ve havyayı sokarak ikinci hamlede tel ile lehimi birleştirdim. Bu arada telin ucu da lehim kaplıydı. Kabloyu çekiştirerek terminale tutunduğunu test ettim. Ama demek ki iyi tutturamamışım.

20251029_180548.jpg

O zaman kabloları da kontrol et. Eğer Çin'den geldiyse, küflenmiş hurda bakır kullanmış olabilirler. O zaman ya çakı ile kazımak veya asitli lehim pastası ile lehimlemek gerekir.

O zaman kabloları da kontrol et. Eğer Çin'den geldiyse, küflenmiş hurda bakır kullanmış olabilirler. O zaman ya çakı ile kazımak veya asitli lehim pastası ile lehimlemek gerekir.
Yok abi kabloların maaşallahı var. İki tane cihaz yaptım. Onlarca kablo kullandım. Birinde mi sorun çıkmaz hiç? Şaşırdım kaldım. Bu kaliteye alışkın değilim.
Ben diyordum ki her şey bittikten sonra sıkıntı çıkaran kablolara bir günümü harcarım. Ama dediğim gibi bir tanesi bile sorun çıkartmadı.

Böyle ucuz butonların lehimlerken bozulabilme durumu var. Büyük ihtimalle çoğu kişi biliyor ama bunlara lehim yaparken anlamsızca bozulabiliyorlar, işte onların bacaklarını tekrar tekrar ısıtıp tekrar çalışabilir hale gelebilme ihtimali var(burada bahsedilen sıcaklıklar bacağın artık etrafındaki plastiği ısıtıp hareket ettiği sıcaklıklar değil. Büyük ihtimalle küçük hareketler yapıyor ama bunu butonun içindd yapıyordur) belki bu olmuştur ama bana da soğuk lehim ihtimali yüksek geldi.

Ben ilk resimde beyaz ile gösterilen kısım pcb üzerinden kısa devre yapıldığı halde giriş low olarak algılanmıyor diye anladım.
Sanırım benimki şartlı refleks. Bu gibi durumlarda ilk kontrol ettiğim şey dış bağlantıyı ayırıp pcb üzerinden kontrol etmek.
Bu sayede problemi kartdamı yoksa dış dünyadamı aramam gerektiğine hızlıca karar verebiliyorum.

Geçmiş olsun problem çözülmüş en azından :)

Bende genellikle plastik kısıma zarar vermemek için hızlıca lehim yapmaya çalışıyorum. Burada birazda havyanın marifeti ortaya çıkıyor.

Bu buton gibi malzemelere lehim yapmadan önce yüzey temizliği işi hızlandırıyor. Bir de ben havya sıcaklığını 350~360 dereceye alıp daha hızlı lehim yapmayı tercih ediyorum. Hayvanın temas süresi azalıyor.

Böyle ucuz butonların lehimlerken bozulabilme durumu var. Büyük ihtimalle çoğu kişi biliyor ama bunlara lehim yaparken anlamsızca bozulabiliyorlar, işte onların bacaklarını tekrar tekrar ısıtıp tekrar çalışabilir hale gelebilme ihtimali var(burada bahsedilen sıcaklıklar bacağın artık etrafındaki plastiği ısıtıp hareket ettiği sıcaklıklar değil. Büyük ihtimalle küçük hareketler yapıyor ama bunu butonun içindd yapıyordur) belki bu olmuştur ama bana da soğuk lehim ihtimali yüksek geldi.
Hocam evet çok daha pahalı butonlar var ama bu da, çok da ucuz sayılmaz ya :katil2:

Ekran görüntüsü 2025-10-30 121106.png

Genel olarak plastiğe saplanmış şeylerde lehim işini çok hızlı yapmak lazım. Ama mesela pin header lehimlerken bunun bir kolayı var. Pin header'a, kabloları da monte edilmiş bir soket takarsan, pinler ısının bir kısmını uzaklaştırabiliyor ve sana biraz daha zaman kazandırıyor.

Forum istatistikleri

Konular
8,450
Üyeler
3,344
Son üye
seyfi

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back