Araç Kamerasındaki Komponent

Berker Pekel

Aktif Üye
Merhabalar,

Kullandığım araç kamerasının bozulması sonucu garantinye gönderdiğim üründe "yüksek voltaj koruma diyotu yanmış" şeklinde bir dönüş yaparak garantiden tamir olmayacağını söylediler.

İçini açtığımda aşağıdaki 2409 LM yazan parçanın çatladığını görmekteyim:

1.jpg

2.jpg

Tamirine kameranın kendisi kadar bir ücret istedikleri için yaptıramadım lakin kendim yapabilir miyim diye bakmak istedim.
Servis anakartın yandığını söylüyor ama yine de şansımı denemek istiyorum bu parçayı değiştirerek.

2409 LM yazan parçayı internette araştırdığımda bu tipte bir ürün bulamıyorum. Farklı bacaklı entegre devreleri çıkıyor. Acaba parça numarasını ben mi yanlış okuyorum ya da farklı özel bir durum mu var sizlere sormak istedim. Eğer bu parçayı bulamayacaksam internette yerine kullanabileceğim muadil bir ürün var mıdır ne önerirsiniz?

Cevaplarınız için teşekkkür eder iyi forumlar dilerim.

Gördüğüm kadarıyla o bir diyot ve besleme voltajı ters bağlandığında iletime geçip devreyi koruyor. Ama sanırım bu devreye besleme ters bağlanmış ve uzun süre de ters bağlantı devam etmiş. O yüzden diyot da bir süre devreyi korumuş, ama sonra kendisi de havaya uçtuğu için koruma görevini sonlandırmış. Bu durumda da devreye ters besleme voltajı gitmiş oluyor ve muhtemelen kartta çok sayıda komponent yanmıştır.

Cevabınız için teşekkür ederim.

Kamera yandığında aracın 12v çakmalığa giden sigortası da patladı.
Peki bu diyotu söküp iki bacağı direkt birbirine bağlasam, gerisi yanmadı ise cihaz çalışır mı?

Kartda başka komponentlerdede hasar oluşma ihtimali yüksek.
Arızalı diyodu söküp onun bağlı olduğu kısımları analiz ederek basit bir şema çıkartın. Bu diyotun devredeki kullanımı hakkında fikir verecektir.
Basit ve hızlı bir test olarak, diyotu sökün sonra pcb üzerindeki entegrelerin besleme pinleri ile gnd arasında kısa devre testi yapın.

Akım ayarlı bir güç kaynağınız varsa, akım sınırlamasını 100mA gibi bir değere sınırlayarak kontrollü olarak gerilim uygulayın. Kameranın nominal çalışma sırasında çektiği akıma kadar kontrollü şekilde çıkın. Araç aküsü gibi sınırsız (çok yüksek manasında) akım verebilen bir kaynakda deneme yapmayın. Farklı kısadevreler varsa oralarında bu diyot gibi kömürleşmesine neden olursunuz.

Cevabınız için teşekkür ederim.

Kamera yandığında aracın 12v çakmalığa giden sigortası da patladı.
Peki bu diyotu söküp iki bacağı direkt birbirine bağlasam, gerisi yanmadı ise cihaz çalışır mı?

İşte orada aslında zamanlama önemli. Çakmağa giden sigortanın akımı nedir bilmiyorum, ama mesela 15A diyelim. Sen kartı ters bağladığın anda, akü oradan 15 amperin çok üzerinde bir akım geçirir. Bu durumda soru şu: Bu devasa akım geçerken, sigorta mı önce atar, yoksa diyot mu önce yanar?

Eğer sigorta önce atsaydı, diyot sağlam kalırdı. Demekki diyot önce yanmış, koruma görevini bırakmış, devreye ters 12V gitmiş, bu da yarıiletkenleri yakarak kısa devreye düşürmüş oluyor. Belki ondan sonra sigorta gene atmış olabilir, ama şart değil. Yüksek akım geçmese bile, ters besleme voltajı elektronik kartları yakar.

Yalniz garip olan catlayan malzeme yanlis gormuyorsam 5V hattinda. Bu cihaza 12V girmiyor mu? Eger 12v giriyorsa adamlar degistirmek zorunda. 12V hattinda olsaydi tamam ters baglamissiniz o yuzden garanti disi derlerse haklilar.

Bu konuya aciklik getirmek gerekir.

Dediğiniz gibi yaptım, yanmış parçayı çıkardım sonrasında @frmman'ın dediği gibi ufak amperlerle elektrik vereyim dedim verir vermez çalıştı kamera. App'e bağlayın, lütfen sd kartı takın gibi normal rutinindeki süreci işletiyor.

Bu noktada direkt 5v vererek kullansam bir sorun olur mu ki? Yoksa 2409 LM yerine muadil bir koruma diyotu takmalı mıyım?

Cihaza voltaj nerden giriyor? 12V mu geliyor yoksa ayri bir modulden 5V mu aliyor?

Muadil bir parca takmanin sorun olmamasi lazim. Hatta devre tipine gore ben kabloyu asla ters takmam cok dikkat ederim dersenizo diyodu hic takmassaniz da olur.

Ote yandan o malzeme diyod degil TVS de olabilir. Muhtemelen de oyle.

Cihazi harici guc kaynagi ile calistirdiginizda o malzeme sokulu iken (yerine hic bir sey takmadiginiz halde) calistiysa TVS dir.

Son düzenleme:
Eğer ileride ters bağlama sorunu gene olabilecekse, seri PMOS ile bir koruma devresi yapabilirsin. O zaman ters bağlayınca devre çalışmaz, hiçbir şey de yanmaz. Aşağıda örnek devre var. "PMOS protection circuit" diye aratabilirsin.

1762604215281.png

Cihaz'a 5V olarak geliyor girişi Type C, bunu da genellikle çakmaklığa takılan bir 12v -> 5v dönüştürücü'den alınıyor.
Ben farklı bir çakmaklık kullanmıştım aşağıdaki gibi bir ürün:

1762605813548.png

Sanıyorum o kullandığım çakmaklığın içerisinde bir sorun oldu ve 12v'u direkt verdi ki bu şekilde yandı diye düşünüyorum.

Şimdi linkte bulunan park kiti kablosunun muadilinden aldım sigortadan bağladım. Bu kitin voltaj kaçırmamasını umuyorum. Type C olduğu için de ters-düz sorunu yaşamayacağımdır.

Bu durumda arizalanan malzeme kesin TVS. Cakmaga takilan cihaz arizalanip 5v yerine 12V verdi ve senin karttaki TVS yi imha etti. Sigorta da atarak arizanin daha buyuk sorunlara neden olmasini engelledi.

Elindeki cihaz madem pahali bir sey benzer durumda cihaz tumden elden gidecegine simdiden cuzi bir paraya 5V TVS/tranzorp bagla. Ayni kilifta bulamasan bile kutunun kapanmasina engel olmayacaksa daha iri bacakli da olsa TVS bagla.

Bu durumda arizalanan malzeme kesin TVS. Cakmaga takilan cihaz arizalanip 5v yerine 12V verdi ve senin karttaki TVS yi imha etti. Sigorta da atarak arizanin daha buyuk sorunlara neden olmasini engelledi.

Elindeki cihaz madem pahali bir sey benzer durumda cihaz tumden elden gidecegine simdiden cuzi bir paraya 5V TVS/tranzorp bagla. Ayni kilifta bulamasan bile kutunun kapanmasina engel olmayacaksa daha iri bacakli da olsa TVS bagla.

2409'u bulamadığım için tam teknik detaylarını bilemiyorum, 5V olan herhangi br tvs uygun olur mu? genelde 5A olduklarını görüyorum ama adaptörteki mantık gibi cihaz ihtiyacı olanı mı çekiyor acaba yoksa amper veya ac ya da dc olmasına dikkat etmeli miyim?

Benzer boyutlar dediğiniz şekilde arattığımda çıkıyor aslında:

1762607434269.png

Anladım, araç çakmaklığı sigortasından gelecek o sigorta da 15A. Onu küçültürüm olmadı veya farklı risksiz yerden çekerim kontakt açıkken açık olan.

Değerli yardımlarınız için çok teşekkür ederim herkese.

Forum istatistikleri

Konular
8,503
Üyeler
3,373
Son üye
Uğur ÇOTUK

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back