Asus GTX 750 Ti Strix OC grafik kartı arıza bulma

Katılım
24 Eylül 2021
Mesajlar
90
Herkese selamlar, iyi forumlar :)

Bugün sizlerle arızasını bulamadığım ekran kartımı paylaşmak istiyorum. Buradaki birçok kişi gibi ben de elektronikle hobi olarak ilgileniyorum ve bu duruma yeni başladım. O yüzden komik seviyede bir soru/hata yaparsam şimdiden affınızı diliyorum. Bu süreci paylaşma amacım, internette bu tarz düşük modellerin doğru düzgün tamir videosunun olmaması. Düzgün çekimli ve anlatımlı videolar hep yüksek model kartlar, 750 gibi kartların ise şifreli Cine5 gibi hint/endonezyalı videoları mevcut. Türkiye'de de oldukça fazla kullanılan bir model olduğu için eminim bir gün birilerinin işine yarayacaktır eğer çözebilirsek :)

Lafı çok uzatmadan çözüm bulmak adına süreci anlatayım. PC 3 ay boyunca prizden çekili bekledi, geri açtığımda 1 dakika sonra kapandı ve daha da açılmadı. PSU'nun ömrü bitmiş, değiştirdim çözüldü fakat bu sefer de ekran'a görüntü hiç gelmiyordu kablo takılı değilcesine. Ekran kartını çıkardığımda igpu ile görüntü aldım, ekran kartının sorunlu olduğu anlaşıldı. Herhangi bir bios ayarı, boot sırası vs. hatası söz konusu değil çünkü hiç görüntü vermiyor başlangıçta dahi. Karta elektrik geliyor, fanlar dönüyor en kaba tabiri ile. Farklı kablolar ve çıkışlar ile denedim sorun çözülmedi. Buradan gerisi biraz daha sökmeli multimetreli işlere kaldı.

Youtube'da iki haftadır düzinelerce türkçe/yabancı diagnostics/repair videosu izledim farklı kartların. Orada yapılan sorunlu parçayı/hatalı ürünü bulma işlemlerini kendi gpumda yaptığım zaman bir sorun bulamadım. Fakat tüm parçalara hakim olmadığım için, doğru değere sahip olup olmadığını da bilmiyorum. regülatörler, transistörler, vramler, high ve low mosfetler gibi en bariz komponentleri ayırt edip ölçebiliyorum. Diğer ufakları ve birkaç transistörü üzeri kodlu olmadığı için kaç değerde olması gerektiğini bir türlü bulamıyorum.

Sizlerle edindiğim ve edinemediğim bilgileri paylaşmak istiyorum. Bilgi sahibi forum üyeleri destek olursa boşlukları doldurarak hep birlikte bir tamir süreci yürütebiliriz sanırım. Eksik bilgi paylaşırsam yahut x komponentinin voltaj veya direnç değerini sormak isterseniz ölçüp direkt fotoğraf ile ekleyeceğim. Yüksek çözünürlükte olması için internetten bulduğum fotoğrafları ekleyerek başlıyorum.

Aynı zamanda bulabildiğim parçaların modellerini ve data sheetlerini de ekliyorum, ataçlı dosyalarda bulabilirsiniz.

Ön yüzeyi ve ölçdüğüm değerler (kapasitörlerin hepsini değiştirdim, tüm uF değerleri doğru fakat 3v'ları türkiyede bulamadığım için yerine 6,3vlıklardan taktım)
Bu fotoğrafta mosfetleri nasıl ölçeceğimi bilmiyorum, kısa devre testi yaptım sadece.
En önemlisi Kırmızı alana voltaj gelmiyor. Bunun izini sürmem gerekli yardımlarınızla. Buraya nerden voltaj gelmeli, ne tarafa doğru ölçmeliyim? Elektronik eğitimim olmadığı için tracing yapamıyorum. Yolunu bulabilirsem voltajın gelmediği ilk parçayı bulup değiştirebilirim. Özetle kart takılıyken arka tarafından ölçtüğüm kadarıyla 12v ve 3.3v'u görebildim fakat (var mı bilmiyorum) 1.8 ve 5v değerlerini göremedim. Açıkcası 1.8v için nereye bakmam gerektiğini bilmiyorum. 5v için ise sanırım 78D05LG'ye bakmam gerekli ön fanı çıkarıp.
Yine de buradan sonrasını sizin yönlendirme ve sorularınıza göre ölçeceğim.
Şimdiden ilgilenen herkese teşekkür ederim.


asus-gtx750ti-scan-front.jpg



Arka yüzde ise sadece bios var sanırım. Onu da ölçtüğüme 01.2ohm gösteren bacağı da var çok daha yüksek gösteren bacağı da


04-big-asus-strix-gtx750ti-oc-2gd5 back.jpg
 

Ekler

  • M3054M.pdf
    228.6 KB · Görüntüleme: 54
  • 78D05LG.pdf
    270.5 KB · Görüntüleme: 49
  • GD25Q40-GigaDevice.pdf
    758.8 KB · Görüntüleme: 48
  • EM5305-ExcellianceMOS.pdf
    551.5 KB · Görüntüleme: 70
  • EM5106-ExcellianceMOS.pdf
    390.7 KB · Görüntüleme: 48
Son düzenleme:

Sercan

Kıdemli Üye
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
3,447
Ekran kartının hangi pininin ne işe yaradığını görmek için aşağıdaki BoardView (ekledim) programını kullanabilirsin. Senin kartın bulabildiğim bir versiyonu da eke iliştiriyorum. Sendeki modelin etiket bilgilerini gönderirsen belki tam olarak senin kartın versiyonunu da bulmak mümkün olabilir.

Aşağıda göreceğin gibi bir sinyal seçildiğinde hangi bileşende bu sinyali görmen gerektiği sarı olarak işaretleniyor.

1633178713894.png
 

Ekler

  • BoardViewer.zip
    1.4 MB · Görüntüleme: 57
  • ASUS GEFORCE GTX750TI PH-2GD5 C2010ML REV 1.00 60YV05Y6-VG0A01.zip
    57.7 KB · Görüntüleme: 68
Katılım
24 Eylül 2021
Mesajlar
90
Bu iki bilgilerden biri mi acaba?
 

Ekler

  • 33.jpeg
    33.jpeg
    147.8 KB · Görüntüleme: 68
  • 44.jpeg
    44.jpeg
    198.8 KB · Görüntüleme: 66

Sercan

Kıdemli Üye
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
3,447
Sendeki kartın tam versiyonu ikinci fotoğrafta görüldüğü gibi C2010MP Rev 1.00, dosyasını ekledim.

Bu dosyaya göre ilk gönderide kırmızı alanda gösterdiğin bölümde olması gereken bağlantı aşağıdaki fotoğraftaki gibi PMQ1 ve PMQ2 numaralı mosfetler buraya bağlı. Bu mosfetleri de üst tarafında bulunan EM5305 kontrol ediyor.

EM5305 PWM kontrollere ise voltaj 12V_F hattından geliyor. Buranın çıkışı GPU ve VRAM'leri besliyor. Yani kırmızı ile işaretlediğin yerde voltaj olması şart. 2 fotoğrafta göreceğin görüleceği gibi...


1633183621030.png
1633184215958.png
 

Ekler

  • 1772_ASUS_C2010MP_RE.zip
    56.1 KB · Görüntüleme: 60
Katılım
24 Eylül 2021
Mesajlar
90
Bir süredir programı okumayı/anlamayı öğreniyordum da bir şey farkettim. Bu şema birebir aynısı olsa da sanırım komponentler farklı. PML1'de R68 inductor gösteriyor. Benim kartımda ve ilk fotoğraflarda olan ise R60, boyut olarak yarısı kadar R68'in. O sebepten PML2'ye bağlı. Bir farklılık yaratır mı acaba önden bunu bildirmek istedim.

Bir de hala inceliyorum programı, yolların yönünü kavrayabilmiş değilim. Pex'ten 12v aldıktan sonra bir çok yere dağılıyor voltaj. PWM Controller'a yönelmeden önce high mosfetler PGL1,2,3,4,5,6 dan geçen voltajdan besleniyor yanlış anlamadıysam. Oradan PMQ2 de PMQ1den beslenerek PML'ye yani indüktöre gönderiyor elektriği ki burada elektrik yok. O zaman geriye dönük olarak direkt PMQ2 -> PMQ1 ve oradan PGL'leri ölçerek mi voltaj kontrolü yapmalıyım, yoksa PWM Controller'a mı yönelmeliyim tam yönü hangi taraf acaba
 

Sercan

Kıdemli Üye
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
3,447
Komponentler aynıdır. PML1 dediği aşağıdaki parça yani bir bobin. Boyut olarak farklı olabilir. Farklılık yaratmaz.

INDUCTOR 0.68UH/35A D1.2 DIP
CHUNG SHUO/CS1112-R68-I43UL

Parça parçalar da bulundukları bölüme göre isimlendirilmiş. Mesela PML1 dediği Power Module L1 gibi bir açılımı olabilir. Detaylı öğrenmek için şemaya da bakmak lazım.
 

Sercan

Kıdemli Üye
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
3,447
Mosfetin girişince gerilim var çıkışında yoksa, ya PWM entegresi bozuktur ya da mosfetin kendisi. Dolayısıyla önceli mosfeti ölçmek daha kolay olur. PWM tarafı daha karışık, PWM için biostan filan sinyal bekliyorsa o da sorunlu olabilir.
 
Katılım
24 Eylül 2021
Mesajlar
90
Bugün ikinci el yeni bir kart aldım, satıcı tarafından sağlam olduğu söyleniyor ve param güvende ile açmıştı sanıyorum sağlam. Fakat gtx750ti'ım ile aynı şekilde pc tarafından görülmedi. Sanıyorum ki PCI Express slotunda veya anakartta bir sorun var. Yarın başka PC'de deneyeceğim kartları, boşu boşuna 750ti'ı delik deşik ediyor olabilirim...
 

Sercan

Kıdemli Üye
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
3,447
Boşu boşuna değil, güzel bir tecrübe ediniyorsun. Sorun anakartta ise umuyorum grafik kartına hasar vermemeşsindir o zaman tadından yenmez.
 
Katılım
24 Eylül 2021
Mesajlar
90
Boşu boşuna değil, güzel bir tecrübe ediniyorsun. Sorun anakartta ise umuyorum grafik kartına hasar vermemeşsindir o zaman tadından yenmez.
Poşetin üzerindeki adres bilgisi ile şikayetvar' şikayet edin. En kolay bu şekilde ilgileniyorlar.
Haklısınız, özellikle sizleri tanıdığım ve BoardViewer programını öğrendiğim için çok mutluyum.
Bugün yeni aldığım kartı bilgisayarcıya götürdüm, orada bir PC'de denedik ve görüntü vermedi. Param güvendeli aldığım için iade edeceğim fakat akıllara şu soru geliyor. O zaman PCI express slotum taktığım kartları mı yakıyor? Bunu araştırdım, PCI Expressin güç pinlerinin voltajlarını ölçtüm fakat 12v ve 3.3v'dan başka bir değer okumadım. Yine kocaman bir çıkmaz içerisindeyim
 

Sercan

Kıdemli Üye
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
3,447
Evet bu test ortamındaki belirsizlik hiç iyi değil. Her şeyden önce bu soru işaretini ortadan kaldırıp güvenilir şekilde test edebilmen gerekiyor.
 

posta

Kıdemli Üye
Katılım
23 Kasım 2020
Mesajlar
1,089
Boardview TÜRKÇE dil dosyası

Boardviewer >LANG dosyasının içine ekleyin.

Yazılımı çalıştırın > Options > Language seçeneğinden TÜRKÇE yi işaretleyin.
Yazılımı TÜRKÇE olarak Kullanabilirsiniz.
 

Sercan

Kıdemli Üye
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
3,447
Ben herhangi bir ekleme yapmadan Türkçe seçeneğinde kullanabiliyorum.
 
Katılım
24 Eylül 2021
Mesajlar
90
Selamlar tekrardan.

Stabil bir test ortamı oluşturdum ve görünen o ki hem kartım çalışmıyor hem de anakartım bozulmuş. Muhtemelen powersupply son nefesini verirken anakart'ın PCI expresslerini kontrol eden çipi de yanında götürdü. Neyse ki artık kartı tamir edebildiğimde görüntü vereceğinden emin olduğum başka bir anakart var.

Board viewer sayesinde çok rahat bir şekilde voltaj akımını takip ettim. Voltajın kesildiği yerleri elimden geldiğince buldum fakat emin olamadığım birkaç nokta oldu; onları size danışmak istiyorum.

Aşağıda göreceğiniz şemada, vramleri besleyen kısmın voltaj gidişlerini 20v ölçeğinde ölçtüm. Mümkün olduğunca toprak bağlantılarını boş bırakmaya çalıştım ve PWM Controller hariç 0v olanları ayırt edilebilmesi için kırmızı renkte yaptım. Yeşil olanlar ise 3 source ve 1 gate bacağı aynı volt değeri olduğu için şüphelenip farklı yaptım.

Parça modellerinin data sheetlerini okumama rağmen, geçen voltaj değerleri doğru mu yanlış mı anlamıyorum. Bazı komponentler 0v çalışıyor olabilir mi? PWM controllerdaki 0v değerler normal mi? Eğer her şey normalse kırmızı alanlar bozuksa, bu alanlardan ilk bozuk parçayı nasıl tespit edebilirim? PCI Expressten itibaren 12v akımı takip ediyorum ama üstteki alana geldikten sonra PWM controllerdan sonra yol sırasını kaybediyorum. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Bir de bir aşağıdaki fazın da değerlerini referans olması için ekliyorum 2.resimde. Ölçmemi istediğiniz spesifik bir nokta varsa tüm ekipmanlar hazır, mesajınız yeterli :)


750ti upper.jpg




Burada ise alttaki fazın değerleri

750ti below.jpg
 
Son düzenleme:

Sercan

Kıdemli Üye
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
3,447
Bazı komponentler 0v çalışıyor olabilir mi?
Hayır, bunun anlamı orada elektirik yok demek. Fakat senin alt resimde ölçtüğün yer GND yani zaten 0 V değer görürürsün.

Üst resimde ise hatalar var. PMQ1 arızalı olabilir ya da buna PWM sinyali geliyor mu ölçmek gerekir? Sinyal gelmiyorsa PMU1 (PWM kontroller) de arızalı olabilir.


1633564360303.png
 
Katılım
24 Eylül 2021
Mesajlar
90
Hayır, bunun anlamı orada elektirik yok demek. Fakat senin alt resimde ölçtüğün yer GND yani zaten 0 V değer görürürsün.

Üst resimde ise hatalar var. PMQ1 arızalı olabilir ya da buna PWM sinyali geliyor mu ölçmek gerekir? Sinyal gelmiyorsa PMU1 (PWM kontroller) de arızalı olabilir.


13824 eklentisine bak

PWM Controllera tekrar döndüm sorunuz üzerine; PMQ1'e sinyal göndermesi gereken bacağı P_M_UG_30 yani Upper Gate Driver Output 0v gösteriyor, göndermiyor. Aynısı lower gate için de geçerli (PMQ2). Bir de ikisinin arasındaki en ortadaki Phase bacağı 0v gösteriyor o da PMQ1'in sizin son mesajda paylaştığınız bacak yoluna bağlı. Bu durumda PWM Controller hasarlı demeden önce, videolardan öğrendiğim "enable sinyali" kontrolü yaptım. Enable sinyali de bir mosfeti aktif eden sinyalmiş. O da P_M_EN_10 bacağından geliyormuş datasheette COMP/SD# olarak geçiyor ve işlevine diyor ki: "Pulling this pin lower than 0.4V disables the controller and causes the oscillator to stop, the UGATE and LGATE outputs to be held low." Ben de hemen tekrar gidip o pini ölçtüm ve 0.55v değer aldım. Yani enable sinyali olması gerektiği kadar geliyor ama UGATE LGATE yine de çalışmıyor. Haliyle PWM'in öncesine doğru bakmadan, sorunlu ürünümüz PWM diyebilir miyiz?


Alt resimdeki ground olan yerlerin 0v olması okey de gate bacaklarında da 0v okuyorum. Mosfetin 2 numaralı bacağı olarak geçiyor programda. Oralar da mı 0v olmalı? Çünkü solundaki fazın gate bacaklarında 10.45v var. Onların 4ü birden lowside mosfet diye düşünüyordum. Hepsi birden 3056 çünkü, üsttekiler high 3054. De muhtemelen orada bir sıkıntımız yok çünkü etrafındaki tüm componentler voltaj alıyor

low mosfets.jpg
 

Sercan

Kıdemli Üye
Katılım
17 Mart 2019
Mesajlar
3,447
sorunlu ürünümüz PWM diyebilir miyiz?

Öyle gibi duruyor. Bir de PMU1'e bağlı MOSFET'lerin (PMQ1 ve PMQ2) sağlamlık kontrolünü yaparsan entegre değiştiğinde belkide doğrudan çalışacak.

Bahsi geçen PWM entegre şu mişi: EM5305VT
 
Top