Çip imal etmek..! İşte bütün çıplaklığıyla çip hikayesi.

Önemli olan her şeyin seri üretimini Türkiye'de yapmak değil beyler. Önemli olan o şeyin, GEREKTİĞİNDE seri üretimini yapabilecek BİLGİYE sahip olmak.

Şöyle bir örnek vereyim: Biz IHA'larda uzun zaman Kanada'nın optik kafasını kullandık. Ama arka planda da optik kafanın argesi yapılmış olmalı ki, biz de gerektiğinde bu kafayı yapacak bilgiye sahipmişiz ki, Kanadalılar bize ambargo koyduktan kısa süre sonra kendi optik kafamızı kullanmaya başladık. Sonra da dangalak Kanadalılar bize aynı kafayı 10 da bir fiyata satmak istediler, o fiyat bile bizim işimize gelmedi ve satın almadık. Sonra da o firma iflas etti.

Eğer teknolojide bağımsız ülke anlayışı, her şeyin o ülkede seri üretiminin fiilen yapılması ile, teknolojide bağımsız bir ülke yok bu dünyada.

Önemli olan her şeyin seri üretimini Türkiye'de yapmak değil beyler. Önemli olan o şeyin, GEREKTİĞİNDE seri üretimini yapabilecek BİLGİYE sahip olmak.

Şöyle bir örnek vereyim: Biz IHA'larda uzun zaman Kanada'nın optik kafasını kullandık. Ama arka planda da optik kafanın argesi yapılmış olmalı ki, biz de gerektiğinde bu kafayı yapacak bilgiye sahipmişiz ki, Kanadalılar bize ambargo koyduktan kısa süre sonra kendi optik kafamızı kullanmaya başladık. Sonra da dangalak Kanadalılar bize aynı kafayı 10 da bir fiyata satmak istediler, o fiyat bile bizim işimize gelmedi ve satın almadık. Sonra da o firma iflas etti.

Eğer teknolojide bağımsız ülke anlayışı, her şeyin o ülkede seri üretiminin fiilen yapılması ile, teknolojide bağımsız bir ülke yok bu dünyada.
Kamera yapan işlemcide yapar.
Yerli olduğunu zannetmiyorum.
İsmi saklı deniliyordu ülkenin.:)
Yerli seri üretim olsa sivil kullanım içinde kullanılırdı.
Bağımsız ülkeler var.
Ama onlar işçiliği ucuz ülkelere kaydığı için ülkelerindeki fabrikaları uykuda.
Philips çip fabrikası eskiden Hollanda da idi.Şimdi eski sömürgesi Singapur da üretim yapıyor.
https://ticaret.gov.tr/data/684d9fc..._Iletken_Sektoru_Pazar_Arastirmasi_Raporu.pdf

Son düzenleme:
Türkiye'de bilim üretimi yok. O yüzden yerli makina üretimi falan bunları kafadan geçiniz. Endeksler, argeye harcanan para ortada. Tartışılacak bir durum yok, bunun tartışmasına şahsen ayıracak bir dakikam bile yok.

Şu yapılabilirdi: bir ara eski nodelara ait bütün makineler çok ucuza uluslararası pazarlarda satılıyordu. İyi bir yatırımla 22nm sistem alıp üretici olabilirdik, veya daha eski bir node alıp sadece savunma sanayine yönelik ürünler yapabilirdik. Örneğin, biliyorsunuzdur, Çin'den hazır aldığımız güneş paneli fabrikaları var, ingot dahi üretebiliyor. Ama Covid çip kriziyle beraber bu sistemlerin fiyatı fırladı, bu tren de kaçtı.

80 li yıllarda Geçmişte silikon diyot imalatının izmirde yapıldığını hatırlıyorum.
Ancak yerli üretimin en büyük sıkıntısı ürettiği arz karşılığında yeterince talep bulamamasıdır.
O yüzden yerli firmalar hiçbir zaman ar-ge diye bir olaya girmediler.
Sistemleri çökene kadar işi götürmeye çalıştılar. Dolayısıyla geride kalmış bir sistemde üretilen ürünlerin ihracı da söz konusu olamadı.
İhraç olmayınca sonuç belli.
Sistem çöker firma iflas eder ve bir daha hiç bir babayiğit aynı işe kalkışmaz.

Devlet talebi warsa ancak işler değişir.

ortaya çıkan sonuç şu. bu boyutta işler özel sektör, bireysel girişim ile olacak işler değil. devletin uzun yıllara yayılan stratejik planlaması ve desteği gerekiyor.

ortaya çıkan sonuç şu. bu boyutta işler özel sektör, bireysel girişim ile olacak işler değil. devletin uzun yıllara yayılan stratejik planlaması ve desteği gerekiyor.
videoda bahsedildiği gibi asml devlet desteği ile bir yere gelebildi, asıl projelerini devlet desteği olmadan yaptılar, ama bu motivasyonu ve parayı bulmalarının sebebi piyasada rekabet edebilecekleri birisi olmamaları ve ilk olmalarıydı, şuan bu tür bir makineye bu parayı dökmenin manası, en azından türkiyede yok, çünkü talep yok / olsa bile son ürün asmlden makine alıp üretilecek ürüne göre 1000 kat daha pahalı olacak, FAKAT, en azından bu makineleri yapabilecek bilgide mühendislerimiz var, ASML oyüzden türkiyeden onlarca mühendis çağırıyor bünyesine, şuan tek sıkıntımız bütün teknolojinin ASML ve Zeiss tarafından yönetiliyor olması, alternatifleri olmadığı için bütün her şey bu ikisinin kararına bakıyor :D

olaya sadece medyadaki EUV hype üzerinden bakmak çok eksik kalır. biz pozlama makinası yapmaya çalışmıyoruz. biz ülkede kendi chiplerimizi üretebileceğimiz makul teknolojide bir yarı iletken fabrikasına sahip olmak istiyoruz arada dağlar kadar fark var.

Asml chip pozlama cihazlarında öncü ve en büyüğü ama tek değil. bu alanda japonların da pozlama makinaları var. Nikon ve Canon veya çinli SMEE var. bu firmlardan rahatlıkla 90-45 nm chip üreteceğimiz bir tesis kurabilirdik. hatta bunları geçtim taiwanda-singapurda atıl duran makinaları alıp yenileyen ve uçtan uca getirip kuran servisler var. bunu da yapabilirdik. 45-90 nm prosesleri ile rahatlıkla esp32-stm32 türü mcu'lar birçok değişik asic hatta temel fpga'ler üretebilirdik.

olaya sadece medyadaki EUV hype üzerinden bakmak çok eksik kalır. biz pozlama makinası yapmaya çalışmıyoruz. biz ülkede kendi chiplerimizi üretebileceğimiz makul teknolojide bir yarı iletken fabrikasına sahip olmak istiyoruz arada dağlar kadar fark var.

Asml chip pozlama cihazlarında öncü ve en büyüğü ama tek değil. bu alanda japonların da pozlama makinaları var. Nikon ve Canon veya çinli SMEE var. bu firmlardan rahatlıkla 90-45 nm chip üreteceğimiz bir tesis kurabilirdik. hatta bunları geçtim taiwanda-singapurda atıl duran makinaları alıp yenileyen ve uçtan uca getirip kuran servisler var. bunu da yapabilirdik. 45-90 nm prosesleri ile rahatlıkla esp32-stm32 türü mcu'lar birçok değişik asic hatta temel fpga'ler üretebilirdik.
Aslında zamanında kulak tıkanmayıp sadece motorolayı satınalmayı reddetmeseydik bile şu an başka yerlerde olurduk.
ABD motorolayı olmayacak bir fiyata çine sattığında...

ABD tüm motorolayı, tüm patentleri ve know-how ile çine satmadı. motorolanın gsm telefon yapan birimini ve markasını sattı.

Lenovo’ya Satılan Kısımlar (2014)​

Google, Motorola'nın "yük" olarak gördüğü donanım kısmını 2,91 milyar dolara Çinli Lenovo'ya devretti. Lenovo şunları aldı:

• Motorola Mobility Markası: "Motorola" ve "Moto" markasının kullanım hakları.
  • Akıllı Telefon Portföyü: Moto X, Moto G, Moto E serileri ve tüm mevcut donanım projeleri.
  • Tasarım ve Mühendislik Ekipleri: Telefon tasarımı yapan çekirdek kadro.
  • Operasyonel Varlıklar: Lojistik ağları ve bazı üretim bantları.
  • Lisans Hakları: Yaklaşık 2.000 patent (toplam patentlerin küçük bir kısmı) doğrudan Lenovo'ya geçti.

3. ABD'de (Google'da) Kalan Kısımlar​

Bu satışın en kurnazca kısmı budur. Google, Motorola'yı Lenovo'ya satmasına rağmen şu kritik parçaları vermedi:

• Patent Portföyünün Devamı: Yaklaşık 15.000 patent Google bünyesinde kaldı. Lenovo'ya sadece bu patentleri "kullanma lisansı" verildi.
  • Advanced Technology and Projects (ATAP) Grubu: Geleceğin teknolojilerini (modüler telefon Project Ara gibi) geliştiren özel Ar-Ge birimi Google'da kaldı.

4. Hiç Satılmayan Kısım: Motorola Solutions​

Burası en önemli ayrım. Motorola 2011'de ikiye bölünmüştü:

• Motorola Mobility: (Çin'e giden kısım) Telefon üreten şirket.
  • Motorola Solutions: (ABD'de kalan kısım) Telsiz sistemleri, telsiz altyapıları, kamu güvenliği teknolojileri ve savunma sanayii ile ilgili birim.
Özetle: Çin (Lenovo), Motorola'nın ismini ve telefon üretim yeteneğini satın aldı. Ancak ABD (Google ve Motorola Solutions), şirketin beynini (patentler) ve stratejik devlet teknolojilerini (telsiz/savunma) kendi sınırları içinde tuttu.

ABD tüm motorolayı, tüm patentleri ve know-how ile çine satmadı. motorolanın gsm telefon yapan birimini ve markasını sattı.

Lenovo’ya Satılan Kısımlar (2014)​

Google, Motorola'nın "yük" olarak gördüğü donanım kısmını 2,91 milyar dolara Çinli Lenovo'ya devretti. Lenovo şunları aldı:

• Motorola Mobility Markası: "Motorola" ve "Moto" markasının kullanım hakları.
  • Akıllı Telefon Portföyü: Moto X, Moto G, Moto E serileri ve tüm mevcut donanım projeleri.
  • Tasarım ve Mühendislik Ekipleri: Telefon tasarımı yapan çekirdek kadro.
  • Operasyonel Varlıklar: Lojistik ağları ve bazı üretim bantları.
  • Lisans Hakları: Yaklaşık 2.000 patent (toplam patentlerin küçük bir kısmı) doğrudan Lenovo'ya geçti.

3. ABD'de (Google'da) Kalan Kısımlar​

Bu satışın en kurnazca kısmı budur. Google, Motorola'yı Lenovo'ya satmasına rağmen şu kritik parçaları vermedi:

• Patent Portföyünün Devamı: Yaklaşık 15.000 patent Google bünyesinde kaldı. Lenovo'ya sadece bu patentleri "kullanma lisansı" verildi.
  • Advanced Technology and Projects (ATAP) Grubu: Geleceğin teknolojilerini (modüler telefon Project Ara gibi) geliştiren özel Ar-Ge birimi Google'da kaldı.

4. Hiç Satılmayan Kısım: Motorola Solutions​

Burası en önemli ayrım. Motorola 2011'de ikiye bölünmüştü:

• Motorola Mobility: (Çin'e giden kısım) Telefon üreten şirket.
  • Motorola Solutions: (ABD'de kalan kısım) Telsiz sistemleri, telsiz altyapıları, kamu güvenliği teknolojileri ve savunma sanayii ile ilgili birim.
Ben tamamamı satıldı diye biliyordum.
65, 68 serisi işlemciler ne tarafta kaldı?

Ben tamamamı satıldı diye biliyordum.
65, 68 serisi işlemciler ne tarafta kaldı?
Motorola, işlemci işini aslında Lenovo satışından çok daha önce, 2004 yılında bünyesinden ayırmıştı.
Bu birim Freescale Semiconductor adıyla bağımsız bir şirket oldu. Dolayısıyla 6500 ve 68000 (68k) serisi işlemcilerin tüm fikri mülkiyeti, tasarımı ve üretim hakları Freescale'e geçti. Daha sonra 2015 yılında NXP Semiconductors (Hollanda merkezli) Freescale'i satın aldı.
yani şu anda bu haklar NXP'de

Motorola, işlemci işini aslında Lenovo satışından çok daha önce, 2004 yılında bünyesinden ayırmıştı.
Bu birim Freescale Semiconductor adıyla bağımsız bir şirket oldu. Dolayısıyla 6500 ve 68000 (68k) serisi işlemcilerin tüm fikri mülkiyeti, tasarımı ve üretim hakları Freescale'e geçti. Daha sonra 2015 yılında NXP Semiconductors (Hollanda merkezli) Freescale'i satın aldı.
yani şu anda bu haklar NXP'de
NXP yi de çinliler aldı galiba.

NXP yi de çinliler aldı galiba.
NXP, 2015-2017 yılları arasında (Freescale ile birleşirken ve Qualcomm'a satılmaya çalışırken) bazı yan birimlerini Çinli yatırım gruplarına satmak zorunda kaldı. Bu durum, "şirketin tamamı satıldı" gibi algılanmış olabilir:
  • Nexperia Satışı: NXP, standart ürünler bölümünü (diyotlar, transistörler vb.) 2017'de Çinli JAC Capital ve Wise Road Capital'e sattı. Bugün Nexperia tamamen Çinli (Wingtech) bir şirkettir.
  • Ampleon Satışı: NXP'nin RF güç birimi de yine JAC Capital'e satıldı.
  • Sonuç: NXP, düşük kâr marjlı bu "hammadde" kısımlarını Çin'e satıp; otomotiv, güvenlik ve gelişmiş işlemci (i.MX gibi) gibi stratejik alanlara odaklandı.
NXP'nin tamamını 2016'da ABD'li dev Qualcomm 44 milyar dolara satın almak istedi. Ancak bu satın almanın gerçekleşmesi için Çin hükümetinin onayı gerekiyordu. Çin, ABD ile olan ticaret savaşlarını bir koz olarak kullandı ve bu satışı onaylamadı.

NXP Semiconductors N.V., genel merkezi Hollanda'da bulunan, hisseleri NASDAQ borsasında (NXPI) işlem gören bir şirket.
  • Sahiplik: Şirketin sahibi tek bir kişi veya devlet değildir. En büyük hissedarları FMR (Fidelity), BlackRock, JPMorgan ve Vanguard gibi küresel yatırım fonlarıdır.
yani kritik assetler batı grubunda gibi gözüküyor.

Nexperia işlemci üretiyor. Hatta yakın zamanda otomotiv çip krizi çıktı, Nexperia otomotiv MCU'larının ihracatına kısıtlama getirmeye kalkınca Hollanda hükümeti, Nexperia'nın ofislerine baksın düzenledi. Bundan sonra da Nexperia çip ihracatını tamamen yasakllamıştı.

.. hollanda hükümeti şirkete el koyunca çin hükümeti de ihracatı yasaklamış. Karmaşık işler...

Forum istatistikleri

Konular
8,803
Üyeler
3,529
Son üye
muratbal

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Abdullah karaoglan falcon_browning Abdullah karaoglan wrote on falcon_browning's profile.
selamın aleyküm ses sistemindeki cızırtıyı hallettınızmi
"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back