1.5TB HD datalarım silindi.

@Dede photorec uygulaması denenebilir. Bir süre önce kullandığımda sonuç alabilmiştim. ya da aomei data recovery ile de sonuç alınabilir ama kurtarılan dosyaların doğruluğunu vb kontrol etmek gerekir. ama photorec denenebilir.

Abi birkaç gün önce aklıma geldi, nasıl yapıldığını ilkokul seviyesinde bir anlatımla açıklayan kaynak var ise paylaşımlarınızı dört gözle beklerim

Çok özel bir prosedürü yok. Bütün işlem mdadm programı ile hallediliyor. Diskleri RAID5 grubunun bir parçası yapıyorsun ve sonunda /dev/md0 diye bir aygıt oluşuyor. mkfs.ext4 ile dosya sistemini oluşturuyorsun:

Kod:
mkfs.ext4 /dev/md0

Sonra da mount ediyorsun

Kod:
mount /dev/md0 /benimdevasadiskim

Bütün yazılanları okudum. Muhtemel 22-30 bin TL arası tüm verinizi geri alabiliriz. Bu en yüksek fiyat tahmini.

Bana iletişim bilginizi iletmeniz yeterli. Verilerinizi orijinal düzeninde ve çok yüksek çoğunlukla veri kaybı olmadan geri alabiliyoruz.
Dostum biz para harcamaktan kaçınıyoruz.
Ayrıca istesende artık kurtaramazsın zira formatlayıp yeniden bilgi yazmaya başlayalı çok oluyor.

@Dede eğer Linux ile biraz uğraşmaktan çekinmezsen, bir Raspberry Pi ve SATA HAT kullanarak 4 diskli NAS yapabilirsin.
Linux bana hep ters geldi.
Ama soylediğin şey çok cezbedici yahu. :ok1:
Bi düşüniim...

Dostum biz para harcamaktan kaçınıyoruz.
Ayrıca istesende artık kurtaramazsın zira formatlayıp yeniden bilgi yazmaya başlayalı çok oluyor.

Linux bana hep ters geldi.
Ama soylediğin şey çok cezbedici yahu. :ok1:
Bi düşüniim...
Format mevcut bilgiyi silmez! Ancak wipedisk gibi bir yazılımla sırasıyla track-track/sektör-sektör sıfır ya da başka birşey yazılırsa fiziksel olarak silinmiş olur.

Bu konuyu araştıracağım. Buluta para ödemekten bıktım. Bilgi için teşekkür...

Bu sistemin en büyük avantajı, hiçbir üreticinin teknolojisine veya yazılımına kendini hapsetmiyorsun. Raspberry Pi da Debian türevi bir Linux işletim sistemi çalışıyor. RAID5 yazılım bileşenlerinin hepsi de açık kaynak. Bağlantı şekli de standart SATA. Performans anlamında üst seviye olmaz tabi, ama yedekleme için kullanılan bir diskten de zaten beklenti bu değil.

Benim QNAP NAS'ta da ben WD RED diskleri kullanıyorum. 7/24 sürekli çalışmaya optimize edilmiş diskler bunlar, ama performans olarak bunlardan çok daha iyi diskleri var WD nin.

Bence en sağlam ve güvenilir yedekleme ortamı/medya, optik (cd/dvd) disklerdir. Uygun şartlarda 100 yıl ömürleri olduğu söyleniyordu.

Piyasada ne var hiç bakmadım son zamanlarda. Şu aralar kapasiteler hangi seviyede optik disk için?
Optik diskler tek kullanımlık değilmi.
Bi ara silinip yazılabilen yapılmıştı ama pek tutmadı.
Çizildiğinde hayatı kayıyor onlarında.

DVD'ler tek katmanda 4.7GB, çift katmanlılarda 8.5GB veri saklayabiliyorlar. HDD'lere göre kapasiteleri çok sayılmaz fakat fotoğraf, belge, bilgi gibi değiştirilmeyecek bilgiler için, manyetik (HDD) ve elektronik (SSD) medyalara göre daha güvenli ortamlardır. Yazılıp silinebilenleri de vardı.
Bir ara DNA türü moleküler depolama ortamlarının AR-GE'sinden bahsedilmişti. Uygulanabilirliği ve dayanıklığı nasıldır bilgim yok.

Bu mekanik disklerde diskin kalitesi gerçekten önemli. 3 diskim vardı biri çıtır çıtır edip diski çizdi bozuldu. Bir diğeri bir anda bozuldu sonuncusu WD nin bir serisiydi hala çalışıyor. Hatta arabada çok sayıda taşıma yaptım, kasa içinde çalışken bile yer değiştirdim, canavar gibi çalışıyor. Diğer yandan ilk bozulan diskime çok iyi bakmıştım durduğu yerde bozuldu.

Yaklaşık 10-13 yıllık bir wd blue HDD var (disk 7/24 çalışsa bu kadar dayanmaz tabii). Sistem 7/24 çalışıyorsa tabi naslar için uyumlu veya güvenlik diskleri tercih edilebilir.

Bu mekanik disklerde diskin kalitesi gerçekten önemli. 3 diskim vardı biri çıtır çıtır edip diski çizdi bozuldu. Bir diğeri bir anda bozuldu sonuncusu WD nin bir serisiydi hala çalışıyor. Hatta arabada çok sayıda taşıma yaptım, kasa içinde çalışken bile yer değiştirdim, canavar gibi çalışıyor. Diğer yandan ilk bozulan diskime çok iyi bakmıştım durduğu yerde bozuldu.
Ben çoğunlukla SeaGate kullanıyorum. Özellikle sata teknolojisinden sonra çok dayanıklı oldular.
2 adet disk 1TB. 7200 dev/dak.
Darbe dışında bozulduğuna pek rastlamadım.

"SeaGate ilk zamanlarda teknolojisini şöyle tanımlamıştı.
Düşününki ses hızının üzerinde uçan bir jetin yerden 50 cm üzerinde uçuyor.
Bu arada yeryüzünün fotoğraflarını mesafesini bozmadan ve yere çakılmadan çekip haritalandırıyor."

Çok yüksek hızla dönmeye başlayan disk ile kafa arasına zaten hava doğal olarak giriyor ve sürtünme olmuyor.
Ancak en ufak bir dikey sarsıntıda durum değişiyor. Sarsıntının hızına göre ya disk üzerinde darbe yada kafada hasar hatta her iki durum birden oluşabiliyor.

Ayrıca enerji yokken darbelerden korunma mekanizması olarak kafa track sıfıra çekilip park edilip kilitleniyor.
O yüzden seyehat anlarında hasar görmüyor.
Daha yeni bir tane dağıttım. Çalışırken kazara bir darbelenme oldu mesafe kısa ama sert vurdu.
Bir dahada sektörlere erişemedi.
Açtığımda içeride birden fazla yüzey darbesi gördüm.Park ve kilitleme mekanizması çok ilginç.
0.5mm bilye plastik içine gömülünce kuvvetli magnet onu çekip bırakmıyor.
Kafa uyanıp bırak ulan beni diye zorlamadığı müddetçe kilitli kalıyor.

Son düzenleme:
Verilerinizi sadece bir hdd de toplamakla en büyük hatayı yapmışsınız. Hdd ye kesinlikle güvenilmez. En azından yedeği harici başka hdd 'de olmalıydı.
Ben verilerimi 3 tane hdd'de saklarım. Ne olur ne olmaz.
tek psikopat ben değilmişim. sevindim.

Ben yedekleme için usbden bağladığım 2 farklı disk kullanıyorum.
Aşağıda anlattığım yöntemi bu iki disk için farklı zamanlarda çalıştırıyorum.

Windowsda komut satırı komutlarından doğrudan kullanılabilen "robocopy.exe" yi kullanıyorum.

Detaylar için resmi kaynak:

Çok fazla parametre alabiliyor. Benim kullandığım parametreler aşağıdaki örnekdeki gibi. İlgilenenler ve merak edenler robocopy kullanımını araştırabilirler.

Ben /MIR parametresini kullanmayı tercih ediyorum. Çalıştığım bilgisayada artık lazım olmayan bir şeyi silmişsem, bir sonraki yedek almada, yedeklerdende silinmesini istiyorum. Bu tercih meselesi. Benim için asıl olan çalıştığım pcdekiler. Yedeklerinde pc ile aynı olmasını tercih ediyorum. Diğer türlü yedeklerden geri dönüşlerde silinip unutulan şeylerle karşılaşınca kafalar karışabiliyor :)

• Benim için önemli klasörleri aşağıdaki gibi ekleyip bir BAT dosyasına kaydediyorum.
  • Usb diski takıyorum.
  • Bat dosyasını çalıştırıyorum.
  • İlk çalıştırmada haliyle herşeyi kopyaladığı için data miktarınıza göre işlem uzun sürüyor.
  • Sonraki çalıştırmalarda sadece değişiklik olan dosyalar üzerinde işlem yapıyor (MIR parametresini kullandığım için, değişeni yedek diske kopyalıyor, sildiğim şeyleride yedek diskten siliyor). Değişiklik sayısı ve boyutu az ise işlem çok kısa sürede tekrarlanıyor.
  • İşlem sonunda usb disk bağlantısını güvenli şekilde kesip diski uygun bir yere kaldırıyorum.

İşlem sonucunu bir log dosyasına kaydediyorum. Bunuda aslında en son yedeği ne zaman aldığıma bakmak için kullanıyorum.

ParametreAçıklamaNot
/ETüm alt klasörleri, boş olanlar dahil kopyalarGüvenli
/MIRKaynak ve hedefi aynalar (fazla dosyaları siler)Dikkatli kullan
/NPYüzdelik ilerleme gösterimini kapatırLog sade olur
/TEEÇıktıyı hem ekranda gösterir hem loga yazarLog takibi için kullanışlı

Bash:
robocopy "%AppData%\Mozilla"            "e:\Yedek\C\Users\AppData\Roaming\Mozilla"      /e /mir /np /tee  /UNILOG:"e:\Yedek\C_log.txt"
robocopy "%AppData%\Thunderbird"        "e:\Yedek\C\Users\Appdata\Roaming\Thunderbird"  /e /mir /np /tee  /UNILOG+:"e:\Yedek\C_log.txt"
robocopy "%AppData%\LibreOffice"        "e:\Yedek\C\Users\Appdata\Roaming\LibreOffice"  /e /mir /np /tee  /UNILOG+:"e:\Yedek\C_log.txt"
robocopy "%AppData%\cura"               "e:\Yedek\C\Users\Appdata\Roaming\cura"         /e /mir /np /tee  /UNILOG+:"e:\Yedek\C_log.txt"
robocopy "C:\Users\%USERNAME%\Desktop"  "e:\Yedek\C\Users\My\Desktop"                   /e /mir /np /tee  /UNILOG+:"e:\Yedek\C_log.txt"
robocopy "C:\1"                         "e:\Yedek\C\1"                                  /e /mir /np /tee  /UNILOG+:"e:\Yedek\C_log.txt"
robocopy "C:\Disk"                      "e:\Yedek\C\Disk"                               /e /mir /np /tee  /UNILOG+:"e:\Yedek\C_log.txt"

Son düzenleme:

Çevrimiçi üyeler

Çevrimiçi üye yok.

Forum istatistikleri

Konular
8,486
Üyeler
3,372
Son üye
murat1557

Son kaynaklar

Son profil mesajları

"Araştırma, ne yaptığını bilmediğinde yaptığın şeydir." - Wernher von Braun
mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Back