ARIYORUM 220V giriş 250-300v 10A çıkışlı trafo arıyorum

looktr

Üye
Katılım
12 Mart 2023
Mesajlar
31
200 metre ileride kaynak makinesi çalıştırmak için kablo uzattığımda voltaj düşüyor. Kaynak yapamıyorum. Uzatma kablosunun girişine 250-300v olarak verip çıkışında kaynak makinesi kullanacağım. Böyle bir trafo nasıl bulurum bilmiyorum. Ankarada olsaydım at pazarında büyük ihtimalle bulurdum ama gitme durumum yok.

Şansımı denemek için burada konu açıyorum. Belki tavsiye veren birileri olur. Bell bir cihazdan sökerek elde edilebilir.ç veya bell trafolar yeniden sarılarak yaptırılabilir. Bu konuda bilgi ve tecrübesi olanların tavsiyesini rica ediyorum.
Hayırlı işler.
 
Bunun için trafo sardıracağına, 6 mm2 kesitli kablo ile uzatma kablosu yaparsan çok daha ucuza gelir. 6 mm2 yetmedi mi? iki taneyi paralel bağla. Böyle yaparsan 200 m sonundaki priz ile duvardaki priz arasında fark kalmaz. Makina duvardan çalışıyorsa o kablonun sonunda da çalışır.
 
Bir hata sonucu 3mm2 kablo aldım çok pahalıya geldi. Hurdacıda bir pazarında veya bir cihazdan sökerek trafo kullanmanın sorunu çözeceğini düşünüyorum.
 
250V u aşmaman lazım. 300 V luk trafo kullanırsan, kaynak makinasını taktığın anda makina bozulur.
 
Yani 230 VAC giriç, 250 VAC çıkış olacak trafo. Trafo gücü de makinayı hangi güçte kullanacağına bağlı. Mesela Askaynak Inverter 155-Super makinası için 4.5 kW güç ihtiyacı belirtilmiş. Makinayı sınırda kullanacaksan trafonun da 4.5 kW olması lazım.

Ben hala kalın telli uzatma kablonun çok daha ucuz olacağını düşünüyorum. Senin 3 mm2 neden o kadar pahalı çıktı anlamadım.
 
Burada bir düşünce mantık hatası var.

Sorun kabloda gerilim düşümü.

Çözüm giriş gerilimini yükselterek çıkışta nominal gerilimi yakalamak.

Bu durumun iki handikapı var.

1 çıkışta yük yok ise yani kaynak makinası elektronik kaynak makinası ise boşta akım çok az çeker bu nedenle kablo üzerinde gerilim düşümüzde olmayacağı için kaynak makinasına 300 volt vermiş olacaksınız. Bu makinanın sınır gerilimini üzerimde olduğu için makina hasar alacak.

2 hadi bi şekilde çalıştı diyelim kabloda hala gerilim düşümü olacak. Buda ne demek kablo üzerinde düşen gerilim x akım kadar kablo üzerinde güç harcaması olacak. Yani kablo içten içten yanacak.

Böyle bir durumda ya uygun kesitte kablo kullanacaksınız yada burası bir şantiye ise çalışma alanınıza yakın bir yere tali bir pano isteyeceksiniz. İş kendinizin ise bir şekilde uygun kablo yada enerji almanız lazım.

Sahada bir çok çözüm gördüm. Enerji 200 mt çekemiyorsanız işin boyutu büyük değil ise jeneratörle işi çözebilirsiniz.

Gibi alternatifleri düşünün.

Kolay gelsin.
 
eger surekli sabit bir noktada kaynak yapiyorsan soyle birsey yapabilirsin, enerjiyi aldigin noktaya 220v/1000v bir trafo koyarsin kaynak yapacagin noktayada 1000v/220v trafo koyarsin, 200mt lik kablodan cekecegin akimi 5 te 1 azaltmis olursun tabi izolasyon risklerini dusunmen gerek nihayetinde 1000v, enerji nakil hatlarinda bu mantik kullanilir, kv seviyesinde tasima yapilmasininda nedeni bu, hem yuksek akim kayiplarini azaltmak hemde daha ince iletken kullanarak maliyeti azaltmak.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,883
Mesajlar
100,358
Üyeler
2,491
Son üye
djkop

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top