220V PCB Üzerinden Taşıma

rms

Üye
Arkadaşlar herkese hayırlı akşamlar, birbirine 90derece duran 2 kart arasında board to board denilen konnektör tipi ile 220V taşımak istiyorum fakat daha önceden hiç bu şekilde bir tecrübem olmadığı için sizlere danışayım istedim. Standart 2.54mm pin header kullanıp ortadaki bir pinini söksem pinler arası mesafe 5.08e çıkıyor kurtarır gibi düşünüyorum fakat düşünmekle kalmak istemiyorum ve teyit etmek istedim. Birbirlerine 90 derece durdukları için alternatif konnektör çok fazla bulamadım. Wago firmasında ürünler var fakat bir türlü uygununa denk gelemedim. Daha önce böyle bir uygulama yapan olmuş mudur? PLC'lerde bu iş genellikle nasıl yapılıyor?

En çok kullanılan yöntemlerden biri. Konnektör yok.
1776316297061.jpeg

1776316406353.jpeg

eğer düşük akım kapasitesi yeterli ise, kartlarda ağır komponentler (trafo, bobin, büyük kondansatör vb) yoksa pin header ile bahsettiğiniz şekilde yapabilirsiniz, daha önce DC giriş fix 15V 5V çıkış için yaptığım bir SMPS'te kullandığım bir yöntem, çok küçük bir karttı küçük trafo vs dahili mevcuttu. eğer yüksek akım, ağır komponentler vs varsa kangyang sitesinden uygun olabilecek 90 derece M3 vidalı metal lehimlenebilir terminaller temin edebilirsiniz, daha önce kullandığım bir modeli iletiyorum.

1776318083860.png

farklı alernatifler
1776318054248.png

En çok kullanılan yöntemlerden biri. Konnektör yok.
47647 eklentisine bak
47648 eklentisine bak
Bu şekilde düşünmüştüm fakat modüler tak çıkar şeklinde bir talep geldi. Pin header kullanayım diyorum, 3pinli 2.54mm pin headerın ortadaki pinini çıkarsam 5.08mm pin aralığının kurtacağını düşünüyorum fakat yine de konnektörlerin datasheetinde verilen voltaj değerleri kafamı karıştırıyor. Genellikle 100-150V'larda test edildiği yazmakta.

Bu şekilde düşünmüştüm fakat modüler tak çıkar şeklinde bir talep geldi. Pin header kullanayım diyorum, 3pinli 2.54mm pin headerın ortadaki pinini çıkarsam 5.08mm pin aralığının kurtacağını düşünüyorum fakat yine de konnektörlerin datasheetinde verilen voltaj değerleri kafamı karıştırıyor. Genellikle 100-150V'larda test edildiği yazmakta.
Yapay zekaya sordum.
Ne kadar doğru bilmiyorum. :)

Gpt-5 mini:
250 V için PCB yol aralıkları (izolasyon mesafesi) için pratik öneriler:

• İzole (hava) mesafesi — en az 3.2 mm.
  • Yüzey üzerinde zorunlu izolation (creepage) — en az 3.2 mm.
  • Daha güvenli tasarımlar veya kirli/nemli ortamlar için her iki değeri 4–6 mm arası uygundur.
  • Yüksek gerilim dalgalanmaları, kir, nem veya aşırı gerilim riskleri varsa 6 mm+ tercih edin.
Not: Bu değerler genel pratik önerilerdir; CE, IEC 60950/60664 gibi uygulamaya veya ürün sınıfına göre gereken minimumlar değişir—ürün tipi, yalıtım sınıfı ve çalışma gerilimi bilgisine göre standart kontrolü yapmanız gerekir.

• Beğen
Reactions: rms
Yapay zekaya sordum.
Ne kadar doğru bilmiyorum. :)

Gpt-5 mini:
250 V için PCB yol aralıkları (izolasyon mesafesi) için pratik öneriler:

• İzole (hava) mesafesi — en az 3.2 mm.
  • Yüzey üzerinde zorunlu izolation (creepage) — en az 3.2 mm.
  • Daha güvenli tasarımlar veya kirli/nemli ortamlar için her iki değeri 4–6 mm arası uygundur.
  • Yüksek gerilim dalgalanmaları, kir, nem veya aşırı gerilim riskleri varsa 6 mm+ tercih edin.
Not: Bu değerler genel pratik önerilerdir; CE, IEC 60950/60664 gibi uygulamaya veya ürün sınıfına göre gereken minimumlar değişir—ürün tipi, yalıtım sınıfı ve çalışma gerilimi bilgisine göre standart kontrolü yapmanız gerekir.
Sağ olun, ben de sordum verdiği cevaba göre uyuyor fakat o yazan değerler çok kafa karıştırıyor. Daha önce de hiç denemediğimden riske atmak istemedim:dusun1:

Sağ olun, ben de sordum verdiği cevaba göre uyuyor fakat o yazan değerler çok kafa karıştırıyor. Daha önce de hiç denemediğimden riske atmak istemedim:dusun1:
Bu mesafenin altında olabilirmiş.
Ama herhangi bir sebeple başlayan arkın sönmesi için mesafeleri büyük tutuyorlarmış.
Mesela kaynak arkını başlatmak için kısa devre yapıyoruz sonra arasını açıyoruz.
Fazla açarsak ark sönüyor. Açmazsak elektrodu eritiyor.
Pcb yollarıda aynı açmazsak aralarını eriterek yol boyunca ilerler ark.
Bu adam komedyen olmalı :)

Son düzenleme:
Bta16 gibi triyaklarda standart 2.54mm aralık var ama genel olarak pcbde arayı kesiyorlar.

1776370449391.jpeg

Forum istatistikleri

Konular
9,091
Üyeler
3,680
Son üye
MeftuN

Son kaynaklar

Back