3 fazli asenkron motor hiz kontrolu

Hazel

Aktif Üye
elimde 3 fazli bir asenkron motor var ve bunu biraz yuksek devir ihtiyacindan dolayi 50hz degil 90hz de calistirmak istiyorum mumkun mudur?
aklima gelenler 50hz icin sarilmis bir sarimin frekansini yukseltirsem muhtemelen guc kaybi yasayacagim ve fazladan isi aciga cikacak ama 3-5 dk calisma icin bunlardan feragat edersem beni baska hangi sorunlar bekliyor.
not ulasmak istedigim devir sayisi 4500 d/d.

Frekans konvertörü ile bunu denemiştim. 60hz de sorun yoktu ama üzerine çıktığımda beklediğim gibi devir artmadı. Anormal tepki aldım. Bende denemeyi sonlandırdım. Denediğim motor bir fan motoru idi. Yani yüklü denedim. Yüksüz ne olurdu. Bilmiyorum.

Fazla bir olumsuzluk olmaz. Daha yüksek devirden dolayı rulman yataklarındaki aşınma biraz artar. Bir de devir artınca tork azalır. Eğer devir ayarı ve sabit tork istiyorsan, özel tork kompanzasyonlu VFD ler var, onlara bakabilirsin. Frekansı arttırınca voltajı da arttırıyor ve bu da tork kaybını dengeliyor.

@taydin rulmanlar 2800 devir icinmi uretiliyor normalde biraz daha ust devirlere dayanir diyordum, bahsetigin VFD cok mu pahali, standart bir VFD is gomez mi, %50 ye kadar guc dusumunu goze aldim, bunlari sormamin sebebi eger isimi gormeyip sacmalayacaksa bosuna para harcamak istemiyorum ve baska bir cozum arayacagim.

Rulman daha yüksek devire dayanır, ama sorun şu: Motor gövdesinin imalatı sırasında gereken toleranslar sağlanmadıysa rulmanlar belli bir kasıntı ile çalışıyor olacak ve devrin yükselmesiyla zaten fazla olan aşınma daha da artacak. Zaten rulmanlar muntazam bir şekilde yataklansa o motorlar kolay kolay rulman arızası bile yapmaz. VFD modelleri konusunda fazla piyasa bilgim yok, ama bu bahsettiğim frekans kompanzasyonunu Çin malı ürünlerde bulabileceğini zannetmiyorum. Bir de "vector control" denen bir teknoloji var, o da çok düşük devirlerde bile maksimum tork temin ediyor.

su an veremem ama; 3 faz ve 2 kusur kw, devirde yanlis olmasin 2800 d/d

sürücü gücünü motor gücünün iki katı seçerseniz ve motorunuz ''üçgen/230V'' bağlantı konfigürasyonuna sahipse ''87Hz'' tekniğini kullanarak tork kaybı yaşamadan motoru çalıştırabilirsiniz.

özel sürücüye gerek yok V/F kontrollü bi sürücü yeterli. yalnız motor gücünün 2 katı olması ve beslemesinin trifaze olması gerekli.

Son düzenleme:
sagol, bir yerden surucu bulup deneyip sonra alayim diyorum, tabi bulabilirsem:(

mesajımı hızlı güncelleyemedim tekrarlamamda yarar var:

özel sürücüye gerek yok V/F kontrollü bi sürücü yeterli. yalnız motor gücünün 2 katı olması ve beslemesinin trifaze olması gerekli.

mesajımı hızlı güncelleyemedim tekrarlamamda yarar var:

kullandigin onerebilecegin marka model var mi, deltanin kalitesi nasil?

Ben spindle motor için 2.2 kW Siemens Sinamics V20 kullanmıştım. 4 farklı kontrol modu var, ama ayrıntılarını bilmiyorum.

bu isimi gorurmu yoksa daha dusk gucte ve ucuz birseyler bakayim mi,

87Hz tekniğini 230V tek fazlı transformatörlere uygulayabilir miyiz acaba?

Diğer bir şeyde bu yöntemde sargıya iletilen güçte artmıyor mu? Sargılar bu durumdan hoşnut kalıyor mu?

87 Hz tekniğinde motor gücü 1.7 kat artar fakat çekilen akım nominal akımı geçmediği için hiç bi sıkıntı oluşmaz.

bu tekniğin uygulanabilirliği asenkron motorların ve sürücülerin yapısından kaynaklanıyor.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
7,166
Üyeler
2,897
Son üye
ehira

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back