3 fazli asenkron motor hiz kontrolu

VFD tekniginde frekansi N kat artirdiginizda voltaji da en az N kat artirmak gerekir. Boylece akim nominal degerinde kalir. Ancak hem motor izolasyonu hem de surucunun guc kati artan voltajdan dolayi stres altina girer.

Mevcut motorunuzun 3000 rpm oldugunu varsayarsak

4500/3000=1.5.

Bu durumda 380v gerimin de 570v olmasi gerekir.

Eger motorunuz yildiz baglantida 380v ile calisacak sekilde sarildiysa bu durumda ucgen baglantida 380v ile calistirilinca voltaji 1.73 katina kadar.

Kayis kasnakla sorunu cozmeniz en iyisi.
Zira motor saclarinin 1.5 kat artan frekansi hos karsilamayacagi kesin.

motor ucgen bagli, saclar 3-5 dk dayanir diye umud ediyorum, benim kafama takilan voltaji surucu nasil yukseltecek, icinde boost conv. mu varki, denemeden bilemeyecegim heralde.

87 Hz tekniğinin pratikte bi çok uygulamasını gördüm şahane çalışan bi sistem. hatta motor 7-8 saniyede bi yön değiştiriyor ve neredeyse hiç durmuyor.

bu çalışma için sürücü parametrelerinin doğru ayarlanması gerekli.

Zira motor saclarinin 1.5 kat artan frekansi hos karsilamayacagi kesin.

Frekansın yükselmesinin çok fark yaratacağını sanmıyorum. Asıl frekansın düşmesi sorun, çünkü satürasyon riski alrtıyor. Ben yapmayı planladığım yüksek voltajlı AC güç kaynağı için özel trafo sardırmıştım. Keyfi olarak 30 Hz - 400 Hz arası frekanslarda çalışsın dedim. Sırf 30 Hz destekleyebilmek için iki kat daha büyük bir trafo yapmak zorunda kaldı trafocu.

motor ucgen bagli, saclar 3-5 dk dayanir diye umud ediyorum, benim kafama takilan voltaji surucu nasil yukseltecek, icinde boost conv. mu varki, denemeden bilemeyecegim heralde.

örneğin, monofaze beslemeli bi sürücü seçilseydi motor fazlar arası gerilim 230 V'u geçemeyecekti fakat trifaze beslemeli bi sürücünün motor çıkışlarından 400 V gerilim almak gayet normal bi durum.

sürücü 87 Hz'de çalışırken:

sürücü gerilimi 400 V olur.
motor devride 2800 . 1,73= yaklaşık 4844 d/dak. olur

motor etiketi, motorun ne iş yaptığı, redüktör gibi ara tahrik elemanının olup olmadığı, motorun çalışma ve durma periyotları hakkında bilgilendirirseniz belki daha rahat konuşabiliriz.

Frekansın yükselmesinin çok fark yaratacağını sanmıyorum. Asıl frekansın düşmesi sorun, çünkü satürasyon riski alrtıyor. Ben yapmayı planladığım yüksek voltajlı AC güç kaynağı için özel trafo sardırmıştım. Keyfi olarak 30 Hz - 400 Hz arası frekanslarda çalışsın dedim. Sırf 30 Hz destekleyebilmek için iki kat daha büyük bir trafo yapmak zorunda kaldı trafocu.
Frekans yukselince sac paket daha cok isinzcak. Sicaklik sorun degilse dert etmeye gerek yok.
Gerilime dokunmadan dusuk frekansta calisacak transformator sarilacaksa sac nuve boyutu buyur cunku daha cok sarim sayisi dolayisi ile daha buyuk sargi hacmi olusur.

Sac kalitesi frekans artarsa onemli hale gelir.

Forum istatistikleri

Konular
7,166
Üyeler
2,897
Son üye
ehira

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back