3d yazıcı Z ekseni bilyalı somun ve mil dönüşümü

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
24,139
Sanki yeterince başımda iş yokmuş gibi, kendime biraz daha iş çıkarayım diye, bugün yazıcının tablasını tekrar söktüm. Amacım, Z ekseni milini bilyalı mil ve somun ile değiştirmek. Mevcut mil, trapez dişli, 8 mm çaplı ve 8 mm hatveli.

Pirinç somun ise 4 tane vida ve fiberli somun ile tablaya bağlı idi. Ama tablaya sıkılı değildi, gevşek bir şekilde tutturulmuş ve fiberli somun kullanarak da somunların mevcut pozisyonlarını korumaları sağlanmış. Neyse, komple söktüm.

IMG_20200905_151549.jpg


IMG_20200905_151607.jpg
 
Bunun yerine bağlanacak olan mil 12 mm çaplı ve 4 mm hatveli. Aslında eskisi gibi 8 mm kullanmak isterdim ama Türkiye'de yaygın bulunan birşey değil. 12 mm ve üstü çok rahat bulunabiliyor, fiyat da uygun.

IMG_20200905_151636.jpg


IMG_20200905_151847.jpg
 
Şimdi bu somunu tablaya tutturmam lazım. Ama sabit bir şekilde tutturursam, en ufak bir hizalama hatasında sıkışma ihtimali var. O yüzden bunu öyle bir tutturmam lazım ki, hem ileri/geri, hem sağa/sola, hem de eksen açısını ileri/geri/sağa/sola değiştirebileyim. Şöyle birşey yapmayı düşünüyorum:

Bilyalı somunda 6 tane delik var, çapları da 4.85 mm. Bu deliklere M3 civata kullansam, ileri/geri/sağa/sola bana (4.85 - 3) / 2 = 1.4 mm ayar imkanı verir. Bir de bütün civatalara kontra somun koyarsam, aynı şekilde açıların da her yönde ayarlanabilmesi lazım. Ama tek sorun, bunların hepsi tablanın arkasında kalacağı için oraya erişmek çok zor olacak.

IMG_20200905_152313.jpg


IMG_20200905_152419.jpg
 
Burada eksenel açı sorununu yaylı kaplin ile çözebilirim, ama hatırlarsanız bu yazıcının Z problemlerini çözerken ilk olarak kaldırdığım şey yaylı kaplindi ve onun yerine sabit yekpare kaplin koymuştum.

Burada başka nasıl bir bağlantı şekli olabilir? Şu anda tablanın ortasındaki, somunu tutan dili muhtemelen kesmem ve üst kenara kaynatmam gerekecek, çünkü mevcut haliyle matkabın yanaşıp delik delinmesi mümkün değil.
 
Abi şarjzlı matkapların tornavida uzatma uçları varya. Onlardan 2-3 tane eklesen yetişir diye düşünüyorum.

images (3).jpeg
images (2).jpeg
 
Tam delik merkezlerini tutturmam lazım, yoksa maksimum ayar alanı elde edemem. Bunun için freze ile deleceğim ve çok hassas bir şekilde tutulması lazım matkabın. O senin gösterdiğin bağlantılarda hata oranı çok büyük olur.
 
Tam delik merkezlerini tutturmam lazım, yoksa maksimum ayar alanı elde edemem. Bunun için freze ile deleceğim ve çok hassas bir şekilde tutulması lazım matkabın. O senin gösterdiğin bağlantılarda hata oranı çok büyük olur.
Tam delik merkezini biz ile biraz ezersen kaliteli bir uç ile aynı yerden deler geçersin diye düşünüyorum.
Olmazsa deldiğin parçayı keser yenisini kaynatırsın :D
 
Aslında uzun boylu matkap uçları var ama, getirtilmesi gerekiyor. Hazırda kimse stoklamıyor öyle şeyleri.

Şimdi iki lineer ray ve step motor milinin merkezlemesini ölçtüm. Arada kabaca 0.25 mm gibi bir hata var.

IMG_20200905_160639.jpg
 
Bu konu ile ilgili birşey soracağım .Diyelimki çalıştığımız fabrikada patron bir makina aldı Çinliler makinanın montajı için bir kurma kitapçığı göndermişler Nasıl olduysa :) Burda yazdığına göre makinanın montajında 2 cm çapında 6cm derinliğinde delik yeterli diyorlar. 4 tane delik delinecek.

Makinanın delikleri için eni merkezden merkeze 280 cm uzunluğu da örneğin 420 cm bu 4 delik çok düşük hata ile nasıl delinir?
 
Makinanın delikleri için eni merkezden merkeze 280 cm uzunluğu da örneğin 420 cm bu 4 delik çok düşük hata ile nasıl delinir?

Bunlar makinayı betona sabitleyen vidalara veya saplamalara giriyorsa o zaman neden düşük hata gerekiyor ki? birkaç milimetre hata bile olsa bir sorun çıkmaması lazım. Orada önemli olan vidaların kontra somunlu bağlanması ve böylece de terazilenmesi.

Ama mutlaka yüksek hassasiyet gerekiyorsa, o zaman uygun kapasitede manyetik matkap ile delikler delinebilir. Deliklerin arasındaki mesafeyi ölçmek için de deliklere sıkı geçen silindirik parçalar çakılır ve bu silindirlere göre ölçü alınabilir.

 
Cnc tezhah ile delinir.

2.8 m ye 4.2 m diyor yav :) Oturma odası boyutunda bir CNC lazım. Makinayı da oraya bir şekilde taşıyıp üstüne koymak lazım :p CNC nin kafasının da deliklerin delineceği yere getirilebiliyor olması lazım, mesela makinanın ayaklarındaki deliklerse, freze kafası oraya yanaşamayabilir.
 
Neyse, ben tam merkeze göre bir delik delip, bilyalı somunu M4 civatalarla bağlayacağım. Yani sağa/sola, ileri/geri olan sapmanın yeterince az olduğunu varsayacağım. M4 civatalar zaten belli bir boşlukla giriyor deliklere, 0.5 mm veya o bölgedeki sapmaları dengeleyebilmem lazım. Ama civatalara gene kontra somunları koyacağım, çünkü eksenel olarak açı ayarı yapmak gerekebilir. Belki somunun bağlı olacağı dil tam olarak yatay kaynak yapılmamıştır.
 
Ama şöyle bir sorun var: Bilyalı somunu tam olarak tablanın arkasına dayasam bile, tam olarak dildeki deliğin merkezine denk gelmiyor. Kabaca 0.5 mm fazla geliyor. Bu durumda mecbur bilyalı somunun bir kenarını 0.6 mm gibi traşlamam gerekecek.
 
2.8 m ye 4.2 m diyor yav :) Oturma odası boyutunda bir CNC lazım. Makinayı da oraya bir şekilde taşıyıp üstüne koymak lazım :p CNC nin kafasının da deliklerin delineceği yere getirilebiliyor olması lazım, mesela makinanın ayaklarındaki deliklerse, freze kafası oraya yanaşamayabilir.

Haaa ben mm anladım. :D
 
Ama şöyle bir sorun var:
Nasıl bir sorun diye sorgulamayacağım yoksa iş, bir klasik olan "yaptım ama hele bir sor niye yaptım" repliği ile bire bir örtüşmeye başlıyor!

Elimde sorunsuz Ender 3 Pro var. Normal şartlarda satılık değil ama sadece sana özel adrese teslim satış olabilir. Al ve uğraşmadan kullan... :D
 
Aslında somunu hem düzlemsel olarak (X ve Y) yönünde, hem de açısal olarak (küresel koordinatlar gibi düşün) ayarlamak istiyordum. Ama düzlemsel hataları ölçtüm ve yeterince küçük. X yönünde 0.2 - 0.3 mm gibi bir sapma var, Y yönünde ise bundan daha az bir sapma var. O yüzden düzlemsel ayar imkanı koymayacağım. Tabi civatalar ve delik arasında bir miktar boşluk olacağı için gene bir ayar imkanı kendiliğinden olacak. Onu da şöyle yapacağım: Tabla en altta iken vidaları tablaya sıkacağım, böylece tabla en üstte iken de hizalı kalması lazım. Bir kere tablaya vidalar sabitlendiktensonra açısal ayarı kontra somunlarla yapacağım.

Z motoru direkt olarak gövde sacına bağlı. Orada da civataların altına pul falan koyarak açısal ayar yapabilirim, ama oradan yapılan ayar, somunun açısal ayarını gereksiz hale getirmiyor diye düşünüyorum. İkisinin de açı ayarının doğru olması lazım. Motorunki iyidir diye düşünüyorum, asıl somunu ayarlamak lazım.

Z ekseni iki tane lineer ray ve arabaya bağlı
IMG_20200906_164715.jpg
 
O gövdeden var bende yav :D Ben bilyalı somunu yukarıdaki şekildeki gibi dile bağlayacaktım. Ama bu dili kesip gövdeyi yana bağlamak daha mantıklı hakkaten. Açılı 6 tane hassas delik delmeye de gerek yok.

IMG_20200906_172035.jpg
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
6,951
Mesajlar
118,748
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top