53 W lik power led

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,902
Geçen hafta Özdisan'dan 53 W lık power LED almıştım. Bugün deneyeyim dedim neredeyse kör ediyordu. İnanılmaz güçlü bir ışık veriyor. Aşağıdaki fotoğrafı çekerken gözüm kapalı çektim yoksa bakılacak gibi değil. Ayrıca cep telefonunun exposure ayarlarına da abandım, yoksa telefon otomatik olarak etrafı iyice karartıyor.

IMG_20201222_165100.jpg


IMG_20201222_165417.jpg
 
Güç kaynağını 40 V'a ayarladım ve akımı da 800 mA ile sınırladım. Güç verdiğimde LED üzerindeki voltaj 35 V idi. Datasheet'te de zaten forward voltaj 36 V diyor. Aslında 1400 mA akım ile de çalışabiliyor, yani neredeyse yarı güçte denemiş oldum.

Ama biraz fazla beklettim herhalde, çıtırtılar çıktı ve koku gelmeye başladı. Ama hala çalışıyor. Demekki bunları soğutmadan çalıştırmamak gerekiyor.
 
daha iyi soğutmak için 10 tane 5watt led daha iyi olurdu. yüksek wattlı ledlerin soğutulması problem.
 
Kararlı bir sürücü ve iyi bir soğutucu gerekli... ( LED teknolojisini seviyorum, devamlı gelişme halinde, her gün yeni yeni tip/modeller)

@taydin
problar çok kullanışlı (I/O çipsetlerde) ve kalite, hakkında bilgi verir misiniz?

9727839698994.jpg

Kullandığım iğne uç prob bu... Dökümden yapılmış herhalde, biraz bastırınca çıt diye kırılıyor veya yamuluyor.
Igne-Uc-Prob-Dijital-Multimetre-Olcu-Aleti-Kablosu-Entegre-Probu-resim-4255.jpg
 
Son düzenleme:
Güç kaynağı akımı sınırlıyor zaten, ama tabi sıcaklık geri beslemesi alan ve ona göre akımı ayarlayan bir sürücü çok daha iyi olur.

Probların fazla bir özelliği yok. Geçen hafta @Sercan ile Menevşa han'a gitmiştik orada Etken Elektronik mağazasından şunları aldım:

IMG_20201222_173941.jpg


Bu etken elektronik'in sitesine bakınca birkaç ürün olan sıradan bir yer gibi duruyor ama dükkana gidince bütün her yer çekmece ve çok fazla çeşit konnektör var.

Bunları da sonra 1.5 mm çok damarlı tesisat kablosu ve basit banana jack'ler ile yaptığım kablolara bağladım.

IMG_20201222_173953.jpg
 
Eğer probun Mercedes'ini istiyorsan, o zaman Probe Master alman lazım. Bunların ucu altın kaplama ve hem temas kalitesi çok iyi, hem de probun kendi direnci çok düşük. Normal probların kendi direnci 0.2 Ω gibi iken, probe master'larda bu 20 mΩ gibidir, yani 10 kat daha düşük.

Fiyat da uçuk değil, 18 dolar:

 
Gene de deneyeyim dedim UT89XD ile, tuhaf birşey görüyorum. LED kademesine aldım ve ileri yönde bağlayınca LED yanmıyor ve multimetre hiçbirşey göstermiyor. Buraya kadar normal. Ama ters yönde bağlayınca 1.01 V forward voltaj gösterdi ve multimetrenin tepesindeki yeşil ışık yandı!

Acaba bunda ters bağlı bir paralel diyot mu koydular, aşırı ters voltajda ölmesin diye? Datasheet'te buna dair birşey göremedim.

 
Ters yönde 60 V verdim ve akımı 50 mA ile sınırlandırdım. Hiçbir akım çekmiyor. O zaman ters yönde neyi ölçüyor bu multimetre yav?
 
Şimdi başka bir multimetre ile denedim her iki tarafta da açık devre gösteriyor. Kullanım kılavuzuna bakayım bari :)
 
Anlamadım olayı. UT89XD diyot kademesinde iki tarafı da açık devre gösteriyor. LED kademesinde niye böyle yaptı bu hayret.
 
Şimdi 1.01 V da göstermiyor ters yönde :) Ben mi hayal gördüm anlamadım yav. Neyse şimdi normal davranıyor. Hem diyot kademesinde hem de LED kademesinde iki tarafta da herhangi bir değer göstermiyor.
 
yüksek Volt lu led denerken belki kafası karışmışdır :D

Acaba ters yönde bağlayınca koruma diyodu o anda yandı mı ki? Neticede güç kaynağının akımı sınırlaması için belli bir süre geçiyor. O süre içinde eğer diyot gittiyse o zaman bu olayı açıklar. Şu anda çalışıyor LED ama belki de koruma yok artık.
 
Neyse bu LED'nin tam olarak yapısını bilmediğimden ölçüm konusunda da emin değilim. Ama UT89XD neticede 12 V'a kadar forward voltaj olan LED'leri rahatlıkla ölçebiliyor. Bir UV LED ile denedim şimdi, forward voltaj olarak 4.6 V gösterdi, ki datasheet'e göre mantıklı bir değer.
 
Konu hala aktif mi bilmiyorum ama tps54560 ve lm358 ile ayarlı bir sürücü yapılabilir. 60 volt üst sınırı var.
Hatta dimm bile yapılabilir.

İşlemci fanı ledi soğutmak için kullanılabilir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,890
Mesajlar
100,554
Üyeler
2,494
Son üye
yasin533

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Back
Top