5v6 zener voltaj

TA3UIS

Doğan
5v6 zeneri diyot kademesinde normal diyot ölçer gibi ölçünce 0.6994V değeri alıyorum. Bu değer voltaj düşümüyse,
Normal diyot gibi bağlayıp 10V verince 9.451V ölçüyorum.
10-0.6994= 9.3006V olur. 151mV fark var, toleranslardan kaynaklı bu kadar fark normal mi?

Ayrıca, zener diyot gibi ters bağladığımda, 10V verdiğimde 5v6V vermesi gerekmez mi? 6.50V veriyor.

Son düzenleme:
Diyot datasheetinde bunlar belirtilir aslında hocam.

Benim fikrimce kaliteli bir diyot değilse 151mV olabilir. Ölçü aletinin hassasiyetide önemli burada.

Datasheet te max 6V demiş.

1739792832561.png

14V verdiğimde ise 10.340V ölçtüm. Neden max değer 6V alamıyorum?
Panjit marka.

Zenerden ne kadar akım geçirdiğin önemli. Gerilimin verdiği aralıkta olabilmesi için geçirmen gereken akım da tabloda yazar. Daha fazla akım geçirirsen voltaj yükselir, hatta zener bozulur.

Normal bir diyot için de iletim gerilimi diyottan geçen akıma ve diyotun ısısına göre değişir.

5v6 zeneri diyot kademesinde normal diyot ölçer gibi ölçünce 0.6994V değeri alıyorum. Bu değer voltaj düşümüyse,
Normal diyot gibi bağlayıp 10V verince 9.451V ölçüyorum.
10-0.6994= 9.3006V olur. 151mV fark var, toleranslardan kaynaklı bu kadar fark normal mi?

Ayrıca, zener diyot gibi ters bağladığımda, 10V verdiğimde 5v6V vermesi gerekmez mi? 6.50V veriyor.
Zener diyotları direnç bağlamadan çalıştırma. İçlerinden geçen Akıma göre değişir.

Bu zener diyotlar, ters bağlandıklarında, min ve max max çalışma gerilimleri arasında girişe ne kadar voltaj verirsek verelim, değeri kadar örnek 5v6 için 5.6V sabit çıkış vermeleri gerekmiyormu? Çıkışına illa bir yük ya da girişine illa bir direnç bağlamak mı gerekiyor sabit voltajı alabilmek için ?

Aşağıdaki şekilde bir düzenek kurup Vout yazan yerden ölçüm yapın. 10V giriş için RS direnci için 2,2K...4,7K gibi değer kullanın.

RxV6p.png

Rs direncini kullanmazsanız, Güç kaynağınız 10V vermeye çalışacak, zener 5,6V un üzerine çıkartmaya çalışacak, bir bilek güreşi başlayacak. Hangi taraf güçlü ise diğerini kendisine uydurur. Genelde güç kaynağı baskın çıkacağı için, zenerin arızlanmaktan başka şansı kalmaz.

zener orada bir gerilim bölücü gibi davranıyor. yani şöyle düşünelim 2 direnci seri bağladık bir ucunu +10 volt diğer ucu gnd yaptık. gnd ve orta uç arasında ölçersek kaç volt göreceğiz ? dirençlerin eşit olduğunu varsayarsak 5 volt olmalı.

şimdi bu orta uçtan 5 volt ölçüyoruz çünkü votmetremizin giriş empedansı 10 megaohm gibi çok büyük bir değer.
soru: dirençlerin 10k+10k olduğunu varsayarsak ve eğer voltmetremizin giriş empedansı da 10k olsa orta uçtan kaç volt ölçerdik ?

biraz uzun yoldan geldim ama voltaj, akım ve direnç bağıntılarını kavramak gerekli ki, zenerin çalışma modeli anlam ifade etsin.

Bu zener 500mW değerinde olduğuna göre:
0,5W / 5,6V = 0,09A(90mA)'e kadar dayanır. Zener test akımı da 5mA görülmektedir.
Bu zener için, üzerinden 10mA akım akıtmak istediğimizi düşünelim:
10V - 5,6V = 4.4V seri direnç üzerinde düşecek gerilim olacaktır.
4.4V / 0,01A = 440R ≈ 470R seri direnç kullanmak uygun olacaktır.

1739806031773.png

Son düzenleme:
Bu zener diyotlar, ters bağlandıklarında, min ve max max çalışma gerilimleri arasında girişe ne kadar voltaj verirsek verelim, değeri kadar örnek 5v6 için 5.6V sabit çıkış vermeleri gerekmiyormu? Çıkışına illa bir yük ya da girişine illa bir direnç bağlamak mı gerekiyor sabit voltajı alabilmek için ?
Zenerin bir ucunda ground, diğer ucunda 10V var. Siz ise diyorsunuz ki zener 5.6V'a düşürmeli. Aynı nokta hem 10V hem de 5.6V olabilir mi? Olamaz.

1739812700630.png

Öyle değil, katot ucunda 10V var, diğer anot boşta.
Ölçümü Anot tan yapıyordum.
Anot ve 10v girişin eksi ucundan ölçtüm.

Öyle değil, katot ucunda 10V var, diğer anot boşta.
Ölçümü Anot tan yapıyordum.
Anot ve 10v girişin eksi ucundan ölçtüm.
Anot yine boşta olmaz. Multimetrenin içindeki 10M direnç ile güç kaynağının - çıkışına bağlı olur. Buradan çok çok küçük bir akım geçer. O kadar küçük akımda da zener üzerinde voltaj düşümü çok küçük olur.

Aslında konu şuradan açıldı, Youtube videolarında diyotları inceliyordum.

Zener diyotların ters bağlandıklarında bir regülatör gibi oldukları yani değeri kadar voltaja geçiş izni verdiklerinden bahsediyordu.

5v6 için 5.6V sabit verdiği ile ilgili videoyu izleyince test edeyim dedim.
Ama aldığım sonuçlar hiçte öyle çıkmadı, bir şeyleri yanlış yapıyorum, ya da yanlış anlıyorum, ya da eksik.

Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
7,354
Üyeler
2,980
Son üye
osungu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back