AC sigortayı DC'de kullanmak

0xyit

Aktif Üye
Elimde 40 amperlik bir otomatik sigorta var. üzerinde ac mi dc mi olduğu yazmıyor fakat ac olduğu belli. babamın eskiden yaptığı karavan tesisatının işçiliği kötü olduğu için baştan yapıyorum. fakat 12v dc'yi kesmek için sigorta koymak istiyorum. sorum şu, dc'nin yaptığı arkı ac sigorta söndürebilir mi? sigortaya gelecek maksimum akım 34A, güneş panelleri 410W. genelde 200W falan geliyor, yani 20 amperden daha az, bence bu ark söndürülebilir fakat emin olmak için sormak istedim.

Kaliteli AC sigortaların bazıları 48V altı DC voltajlar içinde kullanılabiliyor. Bunların datasheetinde bu özellikle belirtiyor ancak AC deki gibi detaylı bir akım-zaman açma grafiğini dc için paylaşmıyorlar. DC sistemler için birebir AC sigorta tipinde içine kartuş tipi sigorta takılan sigortalar var, ama attığı zaman atmış olur. Bunları panelle kullanan da gördüm, şöyle bir durum var zaten panel sigortası attıysa direkt kaldırmak çok mantıklı hareket değil. Panellerin mpp akımı genellikle kısa devre akımının %80 i kadar, eğer Isc ye kadar gittiyse mppt nin hasar almış olma ihtimali çok yüksektir.

DC ark aslında güç katsayısı 0 olan AC gibi, değil mi, yani tam reaktif güçten farkı yok diye düşünüyorum. 90 derece faz farklı AC'de kestiğinde en kötü ya maksimum gerilime ya da maksimum akıma denk gelirsin, yani sonuçta denk geldiğin ortalama olarak DC'de karşılaştığındır. Normal sigorta 0.66 güç katsayısına tolerans göstermez mi? Bence sorun olmaz. O zaman demek ki 3 fazlı bir sigortayı sigortaları seri bağlayıp kullanırsan DC dengini elde edersin. Sallıyorum arkadaşlar, her kim bunu kullanacaksa mantıksal çıkarımını kendi yapmalı, ben sadece ipucu bırakıyorum. Ayrıca basitçe DC sigorta bulabiliyorsanız neden kullanmayasınız.

DC ark aslında güç katsayısı 0 olan AC gibi, değil mi, yani tam reaktif güçten farkı yok diye düşünüyorum. 90 derece faz farklı AC'de kestiğinde en kötü ya maksimum gerilime ya da maksimum akıma denk gelirsin, yani sonuçta denk geldiğin ortalama olarak DC'de karşılaştığındır. Normal sigorta 0.66 güç katsayısına tolerans göstermez mi? Bence sorun olmaz. O zaman demek ki 3 fazlı bir sigortayı sigortaları seri bağlayıp kullanırsan DC dengini elde edersin. Sallıyorum arkadaşlar, her kim bunu kullanacaksa mantıksal çıkarımını kendi yapmalı, ben sadece ipucu bırakıyorum. Ayrıca basitçe DC sigorta bulabiliyorsanız neden kullanmayasınız.
Neye göre bir çıkarım yaptığınızı anlamadım ama asıl sıkıntı şu, AC de akım 0 geçişi yapacak bunu biliyoruz, bu esnada tepe akımı ne olursa olsun ark sönüyor ve sigorta ayırabiliyor. Bunu DC de yapamazsın, akım sıfırı kesmeyecek sürekli ark oluşacak o yüzden dc ayırıcıların bazıları içerisinde sabit bir manyetik alan oluşturup arkı uzatmak suretiyle yok eder, bazıları basınçlı hava basar vs. Ama düşük güçlerde çalışabilen özünde AC olan sigortalarda var, nedir onlara bu kabiliyeti kazandıran sorusunun cevabını maalesef bilmiyorum.

Bendeki voltaj düşük, geçecek akım 20 amperden küçük. güvenlik için %100 pay bile bırakıyorum fakat emin olamadım. sanırım en garantisi termal şalter kullanmak.

Arabanın marş motorunu çalıştıran röleler 12V ve yüzlerce amper DC akımı ayırabiliyor. Çıkma satan bir yerden alınırsa çok ucuza gelir.

AC sigortayı DC de kullanırsanız manyetik açma karakteristiği değişir. Teknik dokümanlarda kaç Volt DC gerilime kadar kullanılabildiği de muhtemelen yazar (birden fazla kutuplu sigortalarda farklı uygulamalar da tavsiye edilmiö olabilir), firmaya da danışabilirsiniz.

Arabanın marş motorunu çalıştıran röleler 12V ve yüzlerce amper DC akımı ayırabiliyor. Çıkma satan bir yerden alınırsa çok ucuza gelir.
Uzun süreli kullanıma uygun olmayabilir Hocam. Yapısı da başka yükler için uygun olmayabilir. Ayrıca marş rölesi dediğiniz muhtemelen marş otomatiği, onlarda çift bobin (çekici ve tutucu) bulunur. Çekici bobin motor üzerinden, tutucu bobin şaseden devreyi tamamlar. Otomatik aynı zamanda marş motorunu da volana bağlar.

Forum istatistikleri

Konular
7,749
Üyeler
3,124
Son üye
adnancoskun

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Back