ADXL345 SENSÖRÜ HAKKINDA

Ferhat35

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar, programlamaya yeni başladım daha önce bu senörü arduino nano ile bağladım çalıştırdım sorun yoktu, sonra lehimlerin düzgün olmadığı için söktüm tekrardan lehim yaptığımda çalışmadığını farkettim, sensörü yaktığımı zarar verdiğimi düşündüm başka bir sensör denedim onda da çalışmadı kafayı yemek üzereyim hali hazırda çalışan sistem çalışmamaya başladı multimetre ile kabloların sağlamlığını da kontrol ettim bir problem yok yardımcı olursanız çok sevinirim

Biraz görüntü olabilse iyi olurdu çünkü böyle çok havada kalmış. Yani i2c hattının dirençlerinden birini mi söktün? Normal modül kullandığını varsayarsak lehim yaparken bir yerleri kısa devre yapmış olma ihtimalin var mı?

Bence de bir kısa devre sonucunda arduino'nun bazı pinleri arızalanmış olabilir. İlgili pinleri tek başına test et. Eğer sorun buysa, farklı pinler kullanabilirsin. Bazı çıkışlar bozulsa da çoğunlukla işlemci çalışmaya devam ediyor.

Genel bir tavsiye; üzerinde çalıştığın devrenin bağlı olması muhtemel cihazlarla bütün bağlantısını kesmeden havya ile müdahale etmemeni öneririm.

Biraz görüntü olabilse iyi olurdu çünkü böyle çok havada kalmış. Yani i2c hattının dirençlerinden birini mi söktün? Normal modül kullandığını varsayarsak lehim yaparken bir yerleri kısa devre yapmış olma ihtimalin var mı?

daha önce sorunsuz çalışıyordu sökme sebebim ise titreşim gördüğünde gidip geliyordu sensör lehimleri çok düzgün yapamadığımdan yeni başladım arduino ile kodlamaya söktüm tekrardan düzgünce lehimledim çalışmadı bende sensörü yaktığımı düşündüm 2 adet istemiştim diğerini bağladım yine çalışmadı, sorunsuz çalışıyordu bir anda çalışmamaya başladı ve i2c hattı direnç'i nedir inanın hiçbir fikrim yok yardımcı olursanız çok sevinirim.

Bence de bir kısa devre sonucunda arduino'nun bazı pinleri arızalanmış olabilir. İlgili pinleri tek başına test et. Eğer sorun buysa, farklı pinler kullanabilirsin. Bazı çıkışlar bozulsa da çoğunlukla işlemci çalışmaya devam ediyor.
nasıl kontrolunu sağlayabilirim ?

Genel bir tavsiye; üzerinde çalıştığın devrenin bağlı olması muhtemel cihazlarla bütün bağlantısını kesmeden havya ile müdahale etmemeni öneririm.
yok bağlı değildi söküp'de işlem yaptım ama neden böyle bir sorun ile karşılaştım anlayamadım.

Pinlerin hepsi dijital. Eğer 5V ile çalışan arduino kullanıyorsan, girişleri sırayla 5V ve 0 yapıp programda o pinden 1 ve 0 okuduğunu teyit et. Çıkışlara da sırayla 1 ve 0 yaz ve multimetre ile doğru değer çıktığını gör.

1729974507529.png

Pinlerin hepsi dijital. Eğer 5V ile çalışan arduino kullanıyorsan, girişleri sırayla 5V ve 0 yapıp programda o pinden 1 ve 0 okuduğunu teyit et. Çıkışlara da sırayla 1 ve 0 yaz ve multimetre ile doğru değer çıktığını gör.
hocam benim o kadar teknik bilgim yok malesef tam olarak ne demek istediğini anlayamadım afedersiniz ama salağa anlatır gibi anlatırsanız sevinirim :D

hocam benim o kadar teknik bilgim yok malesef tam olarak ne demek istediğini anlayamadım afedersiniz ama salağa anlatır gibi anlatırsanız sevinirim :D

Sanıyorum öğrencisin ve bu da sana verilen bir ödev. Bu ödevden birşey öğrenmek istiyorsan çaba sarfetmen lazım. Birisi sana adım adım her şeyi anlatırsa, sen de robot gibi hepsini yaparsan hiçbir şey öğrenmezsin.

Bu arada elinde multimetre var mı? Başka hangi ölçüm aletleri var? Hangi elektronik ekipmanları var.

Sanıyorum öğrencisin ve bu da sana verilen bir ödev. Bu ödevden birşey öğrenmek istiyorsan çaba sarfetmen lazım. Birisi sana adım adım her şeyi anlatırsa, sen de robot gibi hepsini yaparsan hiçbir şey öğrenmezsin.

Bu arada elinde multimetre var mı? Başka hangi ölçüm aletleri var? Hangi elektronik ekipmanları var.
ögrenci değilim, kendim bir proje yapmaya çalışıyorum bundan 1 ay önce başladım arduino ile yapabileceğimi düşünüp, ama böyle bir hata ile karşılaştım çalışmama şansı yok çünkü 10 gündür aktif çalışan bir sistemdi benim merak ettiğim arduino'm mu bozuldu yoksa yeni aldığım adxl345 sensörü mü bozuk bunu kontrol etmem gerekiyor.

elimde sadece multimetre var.

Son düzenleme:

arızalı parçayı nasıl tespit edebilirim hocam ?

arızalı parçayı nasıl tespit edebilirim hocam ?

Bunu tespit edebilmek için bazı şeyleri önceden öğrenmen lazım. Bir dijital çıkış pini yazılımla nasıl kontrol edilir? Bir dijital giriş pini yazılımla nasıl okunur? Bunları araştır, örnek programlar yaz. Ondan sonra yukarıda anlattığım tespit prosedürünü anlamış olacaksın.

lmek için bazı şeyleri
Bunu tespit edebilmek için bazı şeyleri önceden öğrenmen lazım. Bir dijital çıkış pini yazılımla nasıl kontrol edilir? Bir dijital giriş pini yazılımla nasıl okunur? Bunları araştır, örnek programlar yaz. Ondan sonra yukarıda anlattığım tespit prosedürünü anlamış olacaksın.
Yahu hocam, sorun şu ki zaten değerlerini okuyabiliyorken projeyi bitirmişken lehimlerini söküp yeniledikden sonra çalışmadı diyorum, size'de fiziksel olarak zarar verdim mi nasıl kontrol edeceğim diye soruyorum ama ısrarla ögren, ögren diyorsunuz niyetiniz iyi ama yardımcı olduğunuzu sanıp olmuyorsunuz , kaynak olsa bu foruma düşmeden önce emin olun fiziksel olarak arduino'a mı zarar verdim, sensöre mi çözerdim kaynak bulamadığımdan buraya danıştım ögrenebileceğim bir kaynak olsa ögreneceğim zaten.

anlaşılan o ki kimse'den bilgi alamayacağım sensör'den de arduino'dan birer tane alıp deneyerek hangisine zarar verdiğimi anlayacağım.

Güzel kardeşim söyleniyorsun ama şema yok, kod yok, doğru dürüst detay gösteren bir resim yok. Biz müneccim miyiz?
Yeni başladım diyorsun, devreyi yapıp bitirmişsin maaşallah. Bir yerde patlayınca da yardım istiyorsun. Tamam bu da normal ama az kafayı çalıştır. Yukarıda sana "nano'nun pinleri zarar görmüş olabilir" dendi. Tak nanoyu breadboarda, yanına bir tane led ekle. Sonra da tüm pinlere sırayla digitalWrite(pinNo, HIGH); yaz ledi yak. Eğer bir pini HIGH yaptığında led yanmıyorsa o pin bozulmuş demektir.
Yani şu kadar testi yapmayı akıl edemiyorsun ama projeyi komple bitirmişsin.

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,950
Üyeler
2,822
Son üye
lalemasall

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back