Zorla bunu al gibi oldu Gökhan abi ama attığım ekteki 16 bit adc modülünün datasheetinin 36-37. sayfalarında şönt kullanımı gösterilmiş. Orada biraz maliyetli bir opamp var sanırım başka bir muadili kullanılarak iş çözülebilir. Ben de yakın zamanda sadece deneysel amaçlı böyle bir şey yapmak istiyorum o yüzden konu çok dikkatimi çekti.Dün biraz bakındım ama konuya vakıf olmadığımdan doğru arama yaparak kaynak bulamamdım herhalde.
Bu şönt direncin formülü nedir? Mesela 0.22r direncin üzerine düşen akım nasıl hesaplanır?
Devreye nasıl bağlanır?
Referans voltajı direncin girişinden mi, çıkışından mı alınır?
Opamp ile voltajın yükseltilmesi ne için gerekli?
10181 eklentisine bak
Sanırım tek direnç kullanımında sıcaklık artışı bir miktar direnci değiştiriyor. Programda bu olmadığı için o eski değerden hesap yapıyor. O yüzden wheatstone, kelvin bridge gibi devrelerle birçook direnç kullanıyorlar ısınsalar bile hepsi ısınıp oran üzerinden değer hesapladıkları için sonuç neredeyse hep aynı hassasiyette kalıyor attığım datasheet de ona benzer, başka alternatif de bulunabilir tabi.Şimdi biraz daha kafa yorunca gördümki yüküm şönt dirence seri bağlı. O zaman bu iki direnci toplayıp akımı hesaplaya bilirim.
Sanki birşeyler yanlış gibi ama bilemedim ya.
10183 eklentisine bak
Zorla bunu al gibi oldu Gökhan abi ama attığım ekteki 16 bit adc modülünün datasheetinin 36-37. sayfalarında şönt kullanımı gösterilmiş. Orada biraz maliyetli bir opamp var sanırım başka bir muadili kullanılarak iş çözülebilir. Ben de yakın zamanda sadece deneysel amaçlı böyle bir şey yapmak istiyorum o yüzden konu çok dikkatimi çekti.
Ben zor öğrenen biriyim. Datasheet de ingilizce.Sanırım tek direnç kullanımında sıcaklık artışı bir miktar direnci değiştiriyor. Programda bu olmadığı için o eski değerden hesap yapıyor. O yüzden wheatstone, kelvin bridge gibi devrelerle birçook direnç kullanıyorlar ısınsalar bile hepsi ısınıp oran üzerinden değer hesapladıkları için sonuç neredeyse hep aynı hassasiyette kalıyor attığım datasheet de ona benzer, başka alternatif de bulunabilir tabi.
Opampa sıra gelmeden önce şu yükün çektiği akımı hesaplamayı bir anlayalım. Adım adım gitmek lazım. Bir önceki puzzle parçasını yerine oturtalım ki bir sonrakinin yerini tespit etmek daha kolay olsun.10185 eklentisine bak
Ben de tam bilgili değilim açıkçası keşke önceden yapmış olsaydım. Ama opamp kullanma sebebini sanırım anladım. 0.01 ohm koyunca formulde okunan volt değeri direkt olarak akımı vermiyor o yüzden kullanılmış sanırım. Ama biz bunu arduinoda da hesaplatıp sonucu x100 yapabiliriz hala tam anlayamadım.
Google çeviri ile ancak bu kadar oluyor işte.
Kolay anlayabilenler için güzel açıklama.1. Direnç üzerinde olusan gerilimi olceceksin
2. R=V/I danı Akımı formulle alacaksın.
Ek.
Gecen maks akımı ongoreceksin ornegin 10A
Atıyorum 10 gecerken direnç üzerinde 0.5v gerilim olusuyor ve 1A geçerken 0.05v gerilim olşuyor. Maks degeri göz önüne alarak opamp ile voltajı yükseltip adc ye gireceksin. Maks. 0.5 voltun var ise opamp devresinde 10x kazanç ayarlayarak 5v elde edeceksin.boylece 10A için adc den 5v, 2A için 1v okursun. Gerisini yazılımda kodlayacaksın
Abi 21 ve 22.mesajları okuyup sorduklarımı anlatırsan, hatalı yerleri söylersen oradan kaparım bir şeyler. O kısmı anladıktan sonra opamp, adc gibi şeylere devam edebilirim ancak.Çok fazla detay var. Kafana takılan ne ona göre detaya girelim.
Haklısın Gökhan abi sanırım ilk olarak sen max kaç voltta kaç A ölçeceksin ona göre bir şönt seçmek lazım, doğru bir ölçüm için.Opampa sıra gelmeden önce şu yükün çektiği akımı hesaplamayı bir anlayalım. Adım adım gitmek lazım. Bir önceki puzzle parçasını yerine oturtalım ki bir sonrakinin yerini tespit etmek daha kolay olsun.
Olmazsa eve geçince microcap da çizeyim ben bunu. Orada hesaplamaları filan gösteriyor.
Gördüğüm örneklerde direncin iki kolu arasındaki gerilimi ohma bölüyorlar. Buradaki 30 volt giriş voltu mu?Şimdi biraz daha kafa yorunca gördümki yüküm şönt dirence seri bağlı. O zaman bu iki direnci toplayıp akımı hesaplaya bilirim.
Sanki birşeyler yanlış gibi ama bilemedim ya.
10183 eklentisine bak
Evet.Buradaki 30 volt giriş voltu mu?
Multimetreden direnç üzerinden ölçtüğün voltu bölmen lazım abi.Evet.
Bak şimdi timur abi işe el attı. Tam benim anladığım dilden konuşacak
Buradaki anlamadığım kısım benim güç kaynağım 30v 5A olacak.O mesajlarda kendi sorunu kendin cevaplamışsın zaten Şönt ve yük seri bağlı ona göre de yük akımını hesaplıyorsun. Anlaşılmayan nokta hangisi? Detayda kaybolmadan en üst seviyede problemi anlamak lazım önce.
AmperBuradaki anlamadığım kısım benim güç kaynağım 30v 5A olacak.
Max ölçümlerimi buna göre hesaplamalıyım.
4 ohm yük bağladım, 7.10 çıktı. Bu mA mi oluyor yoksa A mi oluyor? Matematiksel işlemde kafam karışıyor.
10189 eklentisine bak