ibrahimcelik
Kıdemli Üye
En yüksek elektrikli soba ile test edebilirim akşam bakayım hocam
Abi 2 kere geçirince 2 katı ölçüm yapıyor bölmek gerekiyor.1- AC yükte multimetreyi de AC konumuna alarak ölçmelisiniz.
2- Bu akım trafolarının bazıları dahili direnç içeriyor ve geçen akım ile orantılı bir voltaj ölçüyorsunuz. Bazılarında da direnç yok. Harici bir direnci paralel bağlayıp voltaj ölçmelisiniz. 100 Ohm gibi bir dirençle deneyebilirsiniz.
3- 2. maddede bahsettiğim konuyu anlamak için üzerinde "XX ma/A" ya da "XX mV/A" gibi bir yazı var mı bir bakabilirsiniz.
4- Akım geçen kabloyu trafonun içinden birden fazla tur geçirebilirsiniz. Üretilecek akım/gerilim tur sayısı kadar katına çıkar. Daha düşük akımları bu yolla daha hassas ölçüm yapabilirsiniz.
100A röle var önünde ön ödemeli elektrik sayacından söktüm bobin de 100A e yakındır herhalde...Eğer trafo küçük değerli ise.
10 amper bir trafo örneğin.
Sen 11 amper geçirirsen trafo ısınmaya başlar bende daha önce yazdığım arduino programı var ct için ama kendin yazabilirsin kolay hiç op amp vs kullanmadan 3 direnç ile okunabiliyor
100A röle var önünde ön ödemeli elektrik sayacından söktüm bobin de 100A e yakındır herhalde..Eğer trafo küçük değerli ise.
10 amper bir trafo örneğin.
Sen 11 amper geçirirsen trafo ısınmaya başlar bende daha önce yazdığım arduino programı var ct için ama kendin yazabilirsin kolay hiç op amp vs kullanmadan 3 direnç ile okunabiliyor
Maalesef yazı veya etiket göremedim diğer 2sine bakayım ?1- AC yükte multimetreyi de AC konumuna alarak ölçmelisiniz.
2- Bu akım trafolarının bazıları dahili direnç içeriyor ve geçen akım ile orantılı bir voltaj ölçüyorsunuz. Bazılarında da direnç yok. Harici bir direnci paralel bağlayıp voltaj ölçmelisiniz. 100 Ohm gibi bir dirençle deneyebilirsiniz.
3- 2. maddede bahsettiğim konuyu anlamak için üzerinde "XX ma/A" ya da "XX mV/A" gibi bir yazı var mı bir bakabilirsiniz.
4- Akım geçen kabloyu trafonun içinden birden fazla tur geçirebilirsiniz. Üretilecek akım/gerilim tur sayısı kadar katına çıkar. Daha düşük akımları bu yolla daha hassas ölçüm yapabilirsiniz.
Evet, tabi. Amaç çözünürlüğü arttırmak zaten ki küçük akımları da bir kaç kat daha hassas ölçebilelim.Abi 2 kere geçirince 2 katı ölçüm yapıyor bölmek gerekiyor.
Ben 40 amper geçen kabloyu 2 kere geçirip 80/2 yaparak kullanıyordum ama virgülden sonra 1 basamak okuyordum hassaslık söz konusu değildi birde reziztif yük olduğu için ölçümde absürt değerler kalkış anlarınsaki pikler oluşmuyorduEvet, tabi. Amaç çözünürlüğü arttırmak zaten ki küçük akımları da bir kaç kat daha hassas ölçebilelim.
Ya akım trafosunu gövdeye vidalayacaktık yada bir şekilde bükecektik 3 kişi üstüne çıkarak büktük.40 amper oldukça yüksek bir değer. İhtiyaç olmadığı gibi kablo kalınlığı daizin vermeyecektir.
Burada amaç mA seviyesindeki akımları elden geldiğince yükseltip bu trafo ile ölçülebilir hale getirmek.