Akü Takviye Cihazları Hakkında

Diyot

Meraklı Üye
Herkese selamlar,

Akü takviye cihazı alma niyetim var. Şimdiye kadar hep takviye kabloları kullandım, bu güne kadar da herhangi bir sorunla karşılaşmadım ama geçen gün bir ustada gördüğüm takviye cihazı beni "al artık sen de bir tane" diye zorlamaya başladı. :)

Noco markasının ürünlerine bakıyorum, GB20 ve GB40 modellerine baktım. Tecrübelerinize göre bunlar binek araçlar için (2.0 altı) yeterli olur mu? Yoksa daha iyi modellere mi bakmak gerekir? Başka marka model önerir misiniz?

Cevap veren herkese teşekkür ederim...

Bunların kullanım amacını ben tam anlamıyorum. Eğer bu cihazı kullanman gerekiyorsa, arabanın kendi aküsü artık iyi durumda değildir ve değiştirlimesi gerekmez mi? Akünün fiyatı 2500 TL, bu aletin fiyat 7000 TL ye yakın. Hangi senaryolarda bunlar kullanışlı oluyor?

Bunların kullanım amacını ben tam anlamıyorum. Eğer bu cihazı kullanman gerekiyorsa, arabanın kendi aküsü artık iyi durumda değildir ve değiştirlimesi gerekmez mi? Akünün fiyatı 2500 TL, bu aletin fiyat 7000 TL ye yakın. Hangi senaryolarda bunlar kullanışlı oluyor?
zayıf bir akünün verebileceği düşük akımla (veya haricen) uzun sürede şarj olup, akünün veremeyeceği miktarda akımla deşarj olabilmesi

Bu bence akü ve oto Elektrik işi yapan birinin daha çok işine yarar diye düşünüyorum.

Böyle bir aleti ben alsam acil durumda kesin buda deşarj olmuş olur işimi göremem.

Tahmini kolay çözüm. Yer varsa araçta paralel akü konumlandıralım. Mekanik olarak ucu ayıralım. Arada şarj amacıyla takalım. Genelde dolu dursun. Sadece başlatma amacıyla kullanılacağı için yüksek kapasite olması gerekli değildir. Takviye cihazı içindeki gibi küçük akü yeterli olur. Anlık akım kabiliyeti yüksek olmalı.

Aslında arabayı otomatik olarak marşa basan, 5 dakika rolantide çalıştıran ve sonra da durduran DIY bir sistem yapılabilir mi? Böylece pilin aşırı deşarj olması önlenebilir. Sadece anahtar kontağını kapatan birşey yeterli olmaz herhalde. Bir süre marşa basacak, motor çalışmazsa kapatıp tekrar deneyecek. Belli sayıda denemede motor çalışmazsa havlu atacak bir sistem olması lazım. Arabanın çalıştığını da bir çeşit mekanik enkoderden öğrenmesi lazım.

Aslında arabayı otomatik olarak marşa basan, 5 dakika rolantide çalıştıran ve sonra da durduran DIY bir sistem yapılabilir mi? Böylece pilin aşırı deşarj olması önlenebilir. Sadece anahtar kontağını kapatan birşey yeterli olmaz herhalde. Bir süre marşa basacak, motor çalışmazsa kapatıp tekrar deneyecek. Belli sayıda denemede motor çalışmazsa havlu atacak bir sistem olması lazım. Arabanın çalıştığını da bir çeşit mekanik enkoderden öğrenmesi lazım.

Arkadaşımın doğan arabası vardı. Naptı etti uzaktan kumanda ile aracı açıp uzaktan start veriyordu. Sanırım bununla ilgili bir kit yapmışlar. Çokta merak etmedim.

Ölü yatırım bence ticari olarak kullanmak düşünülmüyorsa hocam. Bir akü 6 sene çok rahat gidiyor. 6 sene de bir sarf malzemesi için çok iyi ömür.

Aku saglam fakat tavan aydinlatma acik kaldigi icin aku bosalmis ve arabayi calistiramadim. Simdi akuyu sok sarj cihazinin yanina tasi sarja bagla uzun is.

Halbuki bu cihazi alip akunun uclarina bagliyorsun sonra marsa basip calistiriyorsun.

Bizzat bunu deneyimledim ve cok hosuma gitti.

Tamirci iseniz pratik cihaz. Değilseniz keyfine alınmış bir ürün.

Bizim gibi insanlar için şuna yarayabilir, bazen takviye isteyenler oluyor eş dost komşu yok desen ayıp olacak (arabaya bir zarar gelir endişesiyle) ama bu cihaz olduğu zaman öyle bir sorun yaşamıyorsun.

Daha önce benzinlikte biri benden takviye istemişti. Takviyeyi bağlayacağız arabayı çalıştırmamı istediler, ben de gerek olmadığını bu haliyle de aracı çalıştıracağını söyledim. Neyse bağladı marşa bastı adam belki 10-20 saniye çalışmadı araba (marş motoru normal hızda dönüyor). Meğer aracında başka bir sorun varmış.

Böyle durumlar arabaya zarar verebilir, e yok desen de ayıp olur. Alıp bundan bir tane bagaja koyup o sıkıntılara girmemek ya da başkasından isteyecek durumda olmamak daha pratik olur diye düşünüyorum.

Kendi aküm bittiğinde de diğer aracımdan takviye aldım hep. Diyorum şimdi bununla da uğraşmayayım. Alayım bir tane gitsin. :)

Forum ahalisinden beklediğim gazı alamadığımı da üzülerek belirtmek isterim. :D

Düzeltme Sebebi: Anlam bozukluğu.

Son düzenleme:
Tamirci iseniz pratik cihaz. Değilseniz tamamen keyfine alınmış bir ürün.

Bizim gibi insanlar için şuna yarayabilir, kişi günleri bazen takviye isteyenler oluyor. Eş dost komşu yok desen ayıp olacak (arabaya bir zarar gelir endişesiyle) ama bu cihaz olduğu zaman öyle bir sorun yaşamıyorsun.

Daha önce benzinlikte biri benden takviye istemişti. Takviyeyi bağlayacağız arabayı çalıştırmamı istediler, ben de gerek olmadığını bu haliyle de aracı çalıştıracağını söyledim. Neyse bağladı marşa bastı adam belki 10-20 saniye çalışmadı araba (marş motoru normal hızda dönüyor). Meğer aracında başka bir sorun varmış.

Böyle durumlar arabaya zarar verebilir, e yok desen de ayıp olur. Alıp bundan bir tane bagaja koyup o sıkıntılara girmemek ya da başkasından isteyecek durumda olmamak daha pratik olur diye düşünüyorum.

Kendi akü bittiğinde de diğer aracımdan takviye aldım hep. Diyorum şimdi bununla da uğraşmayayım. Alayım bir tane gitsin. :)

Forum ahalisinden beklediğim gazı alamadığımı da üzülerek belirtmek isterim. :D
Hocam yaz günü fasulye piyazı yemekte iyi gider . Gaz ihtiyacını da karşılar :)

fasulye-piyazi-tarifi-5.jpg

Deşarj değilde, genellikle akü üzerindeki 6 hücreden biri iflas ediyor hocam. Aracın marşa basma anında 250 Amper akıma ihtiyacı varsa bu iflas eden hücre seri bağlı olduğu için akü çok daha az akım (20-30 A) verebiliyor ve marş basmıyor. Özellikle farların vs normal yanıp marşın basmadığı durumlar böyle oluyor.

Nadiren de açık kalan bir iç lamba vs nedeniyle akünün tamamen bittiği oluyor. Bu durumda yapılan takviye işlemleri de biraz zorlayıcı olabiliyor.

@Diyot anlaşılan kendini ikna etmeye çalışıyorsun :D Ben olsam GB40 olan modeli alırdım. Tam dolu iken kapasitesi normal bir arabanın ihtiyacından fazla, ama çoğu zaman tam dolu olmayacağı için, düşük şarjda bile işe yaraması adına büyük olanı almakta fayda var.

@Diyot anlaşılan kendini ikna etmeye çalışıyorsun :D Ben olsam GB40 olan modeli alırdım. Tam dolu iken kapasitesi normal bir arabanın ihtiyacından fazla, ama çoğu zaman tam dolu olmayacağı için, düşük şarjda bile işe yaraması adına büyük olanı almakta fayda var.
Söylediğiniz gibi Hocam. Elimde uzun zamandır kullandığım takviye kabloları da var. Hatta bunlara kaliteli maşalar da aldım. @taydin @Under Ground

1000027235.jpg

Ama bu cihazı da (GB40) alasım var. :)

Son düzenleme:
Deşarj değilde, genellikle akü üzerindeki 6 hücreden biri iflas ediyor hocam. Aracın marşa basma anında 250 Amper akıma ihtiyacı varsa bu iflas eden hücre seri bağlı olduğu için akü çok daha az akım (20-30 A) verebiliyor ve marş basmıyor. Özellikle farların vs normal yanıp marşın basmadığı durumlar böyle oluyor.

Nadiren de açık kalan bir iç lamba vs nedeniyle akünün tamamen bittiği oluyor. Bu durumda yapılan takviye işlemleri de biraz zorlayıcı olabiliyor.
Hazır bome derecesi ayarlanmış akü suları var. Uğraşmaya meraklı arkadaşlar arızalı gözün suyunu çekip sürekli değiştirerek bir süre sonra o gözü hayata döndürebilir . Bizim işyerindeki ustaların su çekip direk miktar asit - sevgili osman asiti - ekleyerek yaptığı da olurdu. Ama tehlikeli işler. Pek tavsiye etmem. Bizim ustalar koca koca traksiyoner aküler ile uğraşa uğraşa kaşarlanmış iyice.

Ekler

• IMG-3095041047530076733.jpg
    IMG-3095041047530076733.jpg
    17.6 KB · Görüntüleme: 5
Acaba o asit, plakaları kaplayan sülfat tabakasını mı kazıyor?

Bu arada teknolojinin bizi nasıl yalnızlaştırdığını farkettim; eskiden marş basmayınca komşudan takviye alırdık veya yoldan 3-5 kişi çevirir vurdururduk şimdi herkes bir başına teknolojisiyle kendi işini yapıyor o eski sosyal değerlerimiz kalmadı :gulus2:

Bu arada teknolojinin bizi nasıl yalnızlaştırdığını farkettim; eskiden marş basmayınca komşudan takviye alırdık veya yoldan 3-5 kişi çevirir vurdururduk şimdi herkes bir başına teknolojisiyle kendi işini yapıyor o eski sosyal değerlerimiz kalmadı :gulus2:
Oturduğum yerde kaç kişiye yardım ettim sayısını bile hatırlamıyorum (kablolara da görece epey masraf yaptığımdan kendi kendime maliyetini çıkardı diye hesap yapıyordum). Hatta birinde kablo kısa geldi iki takviye kablosunu arka arkaya bağlamak zorunda kaldım.

Bu nedenle bir tane şunlardan alayım diyorum, ne dersiniz?

Forum istatistikleri

Konular
8,070
Üyeler
3,219
Son üye
automa1on

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back