Mehmetkrac550
Aktif Üye
Merhaba kolay gelsin bu devrenin çalışma mantığını nasıl yardımcı olursanız sevinirim
Haklısınız ben r5 i goremedim mavi olandan bahsediyor felan sandım roleyi de ters gordüm yanlış yorumladım hat gerilimi yükselip gerilim bolucudeki nokta 4.3 voltu aştığında zener akım geçişine izin veriyor transistörün beyzinden akım geçiyor ve role tetiklenip çıkışı kesiyorDevre belli bir mantıkla sınıfına uygun çalışıyor. Pratik bir yapısı var. Keşke ışıldak gibi cihazlarda böyle olsa...
Buzzer akünün ters bağlanma durumunu bildirir
Akü doğru polarite ile bağlandıktan sonra buton ile şarj başlatılır. Şarj gerilimi ayarlanan seviye üzerine çıkarsa otomatik olarak şarj işlemi bitirilir.
Ledler şarj devam/bitti durumunu gösterir.
Akü t dolunca pot üzerinden nasıl zeneri iletime geçiriyor ben tam olarak orayı anlamadımHaklısınız ben r5 i goremedim mavi olandan bahsediyor felan sandım roleyi de ters gordüm yanlış yorumladım hat gerilimi yükselip gerilim bolucudeki nokta 4.3 voltu aştığında zener akım geçişine izin veriyor transistörün beyzinden akım geçiyor ve role tetiklenip çıkışı kesiyor
Aku doldukça voltajı yükseliyor gerilim bolucu de gerilimi ayarlanan oranda bölüyor (direncler üzerinde akan akım aynı oldugu için voltaj direnc degerleiyle doğru orantılı olarak dağılır )Akü t dolunca pot üzerinden nasıl zeneri iletime geçiriyor ben tam olarak orayı anlamadım