AM3358 programlama

Bowman

Aktif Üye
Elimde beaglebone black var. Üzerinde de AM3358 serisi bir mikroişlemci var. Ben bununla biraz oynamak istiyorum. Öncelikle bare metal işlemler yapmak istiyorum sonrasında embedded linux denemeleri yapacağım.

Nasıl programlayacağım konusunda biraz kafam karıştı. Hem internet hem de chatgpt üzerinden bilgiler topluyorum. Önümde 2 seçenek var gibi. Chatgpt vscode ve derleyici indirip bir debugger kullanmamı kod yüklemeyi OpenOCD üzerinden yapıp eğer debug yapmak istersem de cortex-debug kullanmamın işe yarayacağını söylüyor. Bunun için de j-link EDU mini kullanabilirsin dedi chatgpt.

Google üzerinden araştırma yaparken de code composer studio kullanan bir kişiye denk geldim. O da XDS100v2 kullanmış programlama için ide olarak da CCS'i seçmiş.

Sizce hangi yoldan ilerlemek daha mantıklı geliyor? Bir de bu programlayıcılar çok pahalı. 3-4 bin tl fiyatlar havada uçuşuyor. Aliexpressten ucuza alabileceğim ama salatalık çıkmayacak bir mağaza var mı :D

Bence önce Linux ile başlayın. Donanımı tanıyın. Sonra temel işlere bakarsınız.

Dediğiniz gibi önce linux ile başladım. Yaklaşık bir 3-4 haftadır board üzerinden bir led blink örneği ile başlamaya çalışıyordum :) İlk aşamada buildroot ile başlayıp sonrasında Yocto'ya geçme gibi bir plan oluşturdum ama doğru mu yaptım emin olamadım. Bir yerden başlayayım diyip daldım buildrootun içine.

Karta usb üzerinden bağlanabildim ve terminalden root olarak user ledlerini yakıp söndürebiliyorum. Ama ben geçmişte bare metal ve biraz rtos kullandım iş yerinde. Orada hep bir IDE olması. Bir proje başlatma kod yazmak istediğim zaman .c/.h dosyaları oluşturma gibi işlere alıştığım için şuan biraz yabancılık çekiyorum.

Şimdi ben buildrootu beaglebone'a yükledim de bir proje yapmak istesem örneğin 4 tane ledi sırayla yakıp söndürme örneği olsun. Bunu yapmam için sonuçta echo 1 echo 0 gibi komutlarla başlayan kodlar yazmam lazım C kullanarak.

Ben bu kodları nereye yazacağım? :katil2: Embedded linux daha önce yaptığım hiçbir şeye benzemediğinden biraz garip geldi işleyişler şu ana kadar

echo ile yapılan iş, bir bash shell scriptidir, C/C++ ile alakası yok. Bir C/C++ programında aynı işi yapabilmek için fopen, fwrite, fclose kütüphane fonksiyonlarını kullanabilirsin.

Youtube'da DoctorPi adlı kanalı önerebilirrim. Beaglebone black ile yocto hakkında güzel eğitim içerikleri var.

Youtube'da DoctorPi adlı kanalı önerebilirrim. Beaglebone black ile yocto hakkında güzel eğitim içerikleri var.
Teşekkürler abone oldum yocto ile haşır neşir olduğumda takip edeceğim bu kanalı.

echo ile yapılan iş, bir bash shell scriptidir, C/C++ ile alakası yok. Bir C/C++ programında aynı işi yapabilmek için fopen, fwrite, fclose kütüphane fonksiyonlarını kullanabilirsin.
Aslında ben şuan şunu oturtamadım kafamda. super loop düşünürsem önce main gibi bir fonksiyon içinde program ilk başladığında tek seferlik yapmak istediğim şeyleri yapıyorum. sonrada sonsuz bir döngüm var tekrarlı yapmak istediğim şeyleri orada yapıyorum. Keza rtos düşünürsek tasklar var ve ben sürekli olarak bir şeyleri bu tasklar içerisinde yapabilirim.

Ama embedded linux için böyle bir şey oluşmadı kafamda. Farklı farklı çevresel birimlerle (adc,uart,spi vs.) çalışan bir cihaz yaptığımda orada da sürekli dönen bir kodu kendi yazdığım sallıyorum main.c içine yazıp onu compile edip beaglebona atmaya mı çalışacağım mesela?

• Beğen
Reactions: rms
linux'un genel mantığı RTOS ile aynı. pthread denen bir kütüphane ile "thread" ler oluşturuyorsun. Bunlar RTOS'daki "task" ların karşılığı.

Forum istatistikleri

Konular
8,402
Üyeler
3,322
Son üye
asmukami

Son kaynaklar

Son profil mesajları

mechanic ayhanarican mechanic wrote on ayhanarican's profile.
https://www.allmystery.de almanca biliyorsan burada araştır. Yapay zekada çeviriyor gerçi.
Almanların matematik bilgisi daha iyi oluyor.
“Kendi yolunu çizen kişi, kimsenin izinden gitmez.” – Nietzsche
Kim İslâm’da güzel bir çığır açarsa (güzel bir alışkanlık başlatırsa), onun sevabı ve kendisinden sonra ona uyanların sevapları, onların sevaplarından hiçbir şey eksilmeksizin ona da yazılır.
erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Back