Sen yine desteksiz atmışsın. Ben olayı komple başka bir boyuta taşımışımDesteksiz atıyorum. Mosfetli yapıların transistorlu yapıya oranla elaman sayısı yönünden kazançları daha yüksek olabilir.
Öte yandan bende merak ediyorum bu konuyu. Düz mantık transistör diyor. Mosfeti hep anahtarlamada görüyoruz. Lineer bölgede çalışmasını sevmiyoruz. Lineer bölgede transistör daha iyi bir seçim gibi geliyor ama tamamen atıyorum....
@taydin O kitapta Douglas Self MOSFET çıkışlı amplifikatörleri gömüyor gibi ama mesela CFP MOSFET çıkışı çok düşük bozulmaya sahip (kitaptaki ölçümüne göre).
MOSFET çıkışların en büyük sıkıntısı sanıyorum P kanal power MOSFETlerin N kadar yaygın olmayışı. Üstüne bir de N ve P'nin benzer olması gerekecek. Bu yüzden quasi-complementary önermiş ama bu konfigürasyon hem Diyaudio'ya göre hem de benim yaptığım simülasyonlarda güzel çalışmıyor. Sadece N kanal MOSFET kullanan şu tasarımı buldum, simülasyonda çok iyi çalışıyor: https://www.diyaudio.com/forums/solid-state/14320-channel-output-devices-power-follower.html
Elimdeki MOSFETlere göre adapte ettim:
Devre 5725 eklentisine bak
FFT 5724 eklentisine bak
THD 5726 eklentisine bak
Feedback bode 5727 eklentisine bak
Transient 5728 eklentisine bak
BSS84 elime geçsin hemen yapacağımPerformansını nasıl ölçeceğim meçhul. Hoparlöre paralel olarak ses kartına vermeyi deneyebilirim (voltaj düşürüp).
Bana da gelmedi, oldukça teorik bir değer. Ama en azından şunu biliyorum: diğer topolojilerde (quasi-complementary MOSFET) mutlaka crossover sırasında bozulma oluyordu. Bu topolojide hiç yok.THD çok realistik gelmedi bana ... Bu veriyi ölçmede dünya standardı olan Audio Precision'un kendi THD-N değeri %0.0002 lerde. Bir ADC veya DAC devresinde çok düşük THD'ler olabiliyor, ama bir power amfi için bence çok fazlasıyla iyi bir değer. Sonucu ben de merak ediyorum.
Douglas Self MOSFET amplilerde kullanılmasının 6-7 tane dezavanajını sıralıyor ama 1-2 sinin dışında başka kitaplarda bunlar geçmiyor.Hatta başka bir Power Ampli tasarım kitabı yazarı Bob Cordell MOSFET Amplilerin daha kaliteli olduklarını savunuyor.
Douglas Self in bu kadar ünlü olmasına sebep Baxandall ın makalelerini temel alarak kitaplar yazmasıdır.Evet çok iyi bir mühendis ,okulunu derece ile bitirmiş ama hep aynı konular hatta aynı cümlelerle kitaplar yazmış.
İşin matematiksel özeti Baxandal ın yaklaşık 30 sayfalık makalesi.
Son zamanlarda çıkan MOSFET ve BJT lerin iyi yanlarını bir araya getiren modüller için tüm yazarlar beğeni ile bahsediyorlar.
5729 eklentisine bak
FFT'ye giren sinyal amfinin çıkardığı 1KHz sinüs sinyali. Orada önemli olan şey ana frekansın katlarındaki (2KHz, 3KHz, 4KHz, ...) sinyal miktarı. Burada hiç sinyal olmamasını isteriz ama transistörler mükemmel lineerlikte cihazlar olmadığı için bu istenmeyen frekansları da üretirler. Buna harmonik bozulma/distorsiyon denir. Hatta fark ettiyseniz çift katlarda (2Khz, 4Khz) az bozulma farken tek sayılarda (3Khz, 5Khz) çok bozulma olmuş. Tek ve çift katlı harmonikler farklı davranış gösterir ve genelde sorun olan tek katlılardır. Ancak bu grafikteki harmonik seviyeleri aşırı düşük. Yani yukarıda da yazıldığı gibi ideal bir durumu (komponentler tam olarak aynı, parazitik etki yok, op-amp ideal, vesaire) simüle etmişiz.
Demek istediğim mesela FFT grafiği işitme bölgesinde düz olması amplinin mükemmele yakın olduğunu mu gösterir? Yada ne neyi ifade eder?
Bode Feedback ve transient grafiğinin hangi durumu bu amplinin hangi özelliğinin mükemmele yaklaştırır hangi durumu bunun kalitesiz olduğunu gösterir?