Amplifikatör meraklılarına bir Anfi şeması.

Dede

https://www.facebook.com/End.El.San.Ltd.Sti
PDF direk eklediğim için çok fazla açıklamaya gerek duymadım.
Ancak ne yazıkki dili ingilizce değil :( PCB tasarımları vs de PDF dosyasında.
1734085917293.png

Ekler

• amp_espectrum.pdf
    702.9 KB · Görüntüleme: 36
Bu amfi ünlü rahmetli İspanyol Usta'nın yaptığı bir amfidir videoroccola sitesinden indirilmiştir şunu söyleyebilirim o sitedeki amfilerin ve Pre amfi'ların neredeyse tamamını denemiş biri olarak söylüyorum bu amfi oldukça yapımız zor bir amfidir oldukça Teknik bilgi gerektiren bir amfidir içinde kullanılan malzemelerin çok dikkatli seçilmesi ve değerlerinin tam olarak İspanyol Usta'nın belirtmiş olduğu değerler olması gerekmektedir Özellikle HFE değerleri birebir uyumak zorunda herhangi bir parçada komponent'te bir uyumsuzluk olursa devre çalışmaz ben bu devreyi yaptım belki defalarca uğraştım fakat tam net bir sonuç elde edemedim O yüzden amfiye yeni başlayan hobi elektronikçilerine ve hobi ses meraklılarına sesleniyorum bu devreyi yapmayın başınızı ağrıtacak bir devre Bunun yerine aynı ustanın 100 watt bonodan 500 watt Stereo kadar birden fazla amfi devreleri bulunmaktadır özellikle zener diyotlu amfileri oldukça kaliteli ve oldukça başarılı amfilerdir Üstelik bu amfiler özellikle zener 500 watt amfisi her türlü modifikasyona açık olup Dilediğiniz gibi modifikasyon yapabilirsiniz yani ister p ve n kanal ister n kanal ister p kanal olmak üzere ister 200 watt 300 watt 500 watt istediğiniz değerlerde modifikasyon gerçekleştirebilirsiniz

Anliyorum dilin yanmis fakat herhangi bir elektronikciden yardim almayi denedin mi?

Simdi arkadesin dili yanmis neden yanmis konusalim.

Once devreyi ikiye bolelim. Kaldirip attigim kisim guc kati. Asagiya aldigim kisim ise amplifikatorun on yukselteci (Q1, Q2, Q3, Q4) ve guc katini suren ara surucu devresi (Q6, Q7, Q8, Q9)

1734383727377.png

Bu devreye bakinca Q1, Q2, Q3, Q4 ve Q5 transistorleriyle diferansiyel bir amplifikator yapildigini goruyoruz.
Q1 Q2 diferansiyel amplifikator, Q3 ve Q4 ise akim aynasi gibi calisiyor.

Burada Q5 aslinda bir voltaj regulatoru ve emetordeki 15K ile yaklasik 12/15 mA degerinde sabit akim kaynagi yapilmis.

Bir iki opampin ic semasina bakarsaniz opamp girisindeki devreyle Q1, Q2, Q3, Q4 devresi arasinda cok buyuk benzerlik goreceksiniz.

Burada Q1 ve Q2 transistorlerin match edilmis olmasi gerekiyor. Ayni sekilde Q3 ve Q4 un de kendi aralarinda match edilmis olmasi gerekiyor.
Aksi halde buyuk ofset voltajlari olusur. Hoparlore DC uygulanmasina neden olunur.

Match etmek ne demek? Onunuze 40..50 tane A1015 alacaksiniz cok basit bir amlifikator devresi yapip test edilecek transistoru takip
Vb ve Vce gerilimleriyle bir tablo olusturacaksiniz.

Mesela bu devre asagidaki gibi bir sey olabilir.

1734386042874.png

Her bir transistor icin V1 ve V2 degerlerini olcup tabloya yazacaksiniz. Transistoru de listedeki siraya sokacaksiniz.

Sonra listeden bir birine cok cok yakin degerdeki iki tanesini sececeksiniz. Baktiniz degerler cok farkli bir 50 tane daha transistor alacaksiniz.

Simdi Q1 ve Q2 olustu.

Tablodan bu kez Q3, Q4 icin gene secim yapacaksiniz.

Fakat bu kadar zahmete gerek yok artik tek kilifta match edilmis transistorler alinabiliyor.

Pek cok firmanin bu tip urunleri vardir ama normal transistorden daha pahali olacaktir.

Bu asamayi gectikten sonra Q8 Q9 takilmadan match edilmis transistorlerle yukaridaki devre kurulur ve besleme voltaji verilir. Bu sartlarda semada Q1 Q2 emetor birlesimdeki 0.7V dogrulanir. Eger match edilmis transistorlerle devrenizi kurduysaniz zaten semadaki voltaj degerlerini okursunuz. R6 ve R7 de es olmak zorunda. !!!!

Devrenin ana trigi bu.

Girise sinyal jenaratorunden sinyal girilir ve R6 ve R7 uclarindaki sinyaller (-Vee ye gore) scopun iki kanali ile izlenir. 180 derece faz farkli es genlikli iki sinyal olmak zorundalar. Degilse sebebi arastirilir. Bu durum kesinlikle gozlenmek ve dogrulanmak zorunda aksi halde bu kismi sorunlu birakip sonraki asamaya gecerseniz guc katini yakarsiniz.

Ardindan Q8 Q9 takilir ve kollektorundeki sinyaller scopun iki ayri kanalindan izlenir. Sinyaller 180 derece faz farkli ve AC esit genlikte olmali. Degilse sebebi arastirilir.

(Eger bir onceki asamada sorun varsa bu asamada Q6, Q7, Q8, Q9, R10, R12 yanabilir.)

(Yalniz semada Q9 kollektorundeki voltajin 0.6 degil de -0.6V olmasi gerektigini dusunuyorum.)

Burasi da okey ise son kat devreye alinir. (Bu asamada tedbiri elden birakmamak adina +V ve -V hattina birer seri lamba baglayabilirsiniz)

R9'un sagdaki ucunu cihazin giris katini test edebilmek adina GND'ye baglamistim. Guc katinin testine gecince R9 GND'den kurtarilacak bunu unutmuyoruz.

Durum boyle olunca bu devreyi komple doseyeyim voltaj vereyim deneyeyim derseniz muhtemelen guc katinda ariza olusacak, hoparlor de takili ise hoparlor yanacaktir.

Not: Normalde ayni silikon altliktan kesilen komsu transistorler buyuk olcude estir. Fakat tahminimce transistorler silikondan kirilip ardindan kiliflanip bir havuza dokuluyordur havuzdan da alinip kagit banda takiliyordur. Yani demek istedigim kagit seritte yanyana satin alinmis transistorler bir biri ile es degilerdir. Dolayisi ile ya siz eslestireceksiniz ya da eslenmis vaziyette tek kilifta satin alacaksiniz.

Son düzenleme:
Simdi arkadesin dili yanmis neden yanmis konusalim.

Once devreyi ikiye bolelim. Kaldirip attigim kisim guc kati. Asagiya aldigim kisim ise amplifikatorun on yukselteci (Q1, Q2, Q3, Q4) ve guc katini suren ara surucu devresi (Q6, Q7, Q8, Q9)

39102 eklentisine bak

Bu devreye bakinca Q1, Q2, Q3, Q4 ve Q5 transistorleriyle diferansiyel bir amplifikator yapildigini goruyoruz.
Q1 Q2 diferansiyel amplifikator, Q3 ve Q4 ise akim aynasi gibi calisiyor.

Burada Q5 aslinda bir voltaj regulatoru ve emetordeki 15K ile yaklasik 12/15 mA degerinde sabit akim kaynagi yapilmis.

Bir iki opampin ic semasina bakarsaniz opamp girisindeki devreyle Q1, Q2, Q3, Q4 devresi arasinda cok buyuk benzerlik goreceksiniz.

Burada Q1 ve Q2 transistorlerin match edilmis olmasi gerekiyor. Ayni sekilde Q3 ve Q4 un de kendi aralarinda match edilmis olmasi gerekiyor.
Aksi halde buyuk ofset voltajlari olusur. Hoparlore DC uygulanmasina neden olunur.

Match etmek ne demek? Onunuze 40..50 tane A1015 alacaksiniz cok basit bir amlifikator devresi yapip test edilecek transistoru takip
Vb ve Vce gerilimleriyle bir tablo olusturacaksiniz.

Mesela bu devre asagidaki gibi bir sey olabilir.

39106 eklentisine bak
Her bir transistor icin V1 ve V2 degerlerini olcup tabloya yazacaksiniz. Transistoru de listedeki siraya sokacaksiniz.

Sonra listeden bir birine cok cok yakin degerdeki iki tanesini sececeksiniz. Baktiniz degerler cok farkli bir 50 tane daha transistor alacaksiniz.

Simdi Q1 ve Q2 olustu.

Tablodan bu kez Q3, Q4 icin gene secim yapacaksiniz.

Fakat bu kadar zahmete gerek yok artik tek kilifta match edilmis transistorler alinabiliyor.

Pek cok firmanin bu tip urunleri vardir ama normal transistorden daha pahali olacaktir.

Bu asamayi gectikten sonra Q8 Q9 takilmadan match edilmis transistorlerle yukaridaki devre kurulur ve besleme voltaji verilir. Bu sartlarda semada Q1 Q2 emetor birlesimdeki 0.7V dogrulanir. Eger match edilmis transistorlerle devrenizi kurduysaniz zaten semadaki voltaj degerlerini okursunuz. R6 ve R7 de es olmak zorunda. !!!!

Devrenin ana trigi bu.

Girise sinyal jenaratorunden sinyal girilir ve R6 ve R7 uclarindaki sinyaller (-Vee ye gore) scopun iki kanali ile izlenir. 180 derece faz farkli es genlikli iki sinyal olmak zorundalar. Degilse sebebi arastirilir. Bu durum kesinlikle gozlenmek ve dogrulanmak zorunda aksi halde bu kismi sorunlu birakip sonraki asamaya gecerseniz guc katini yakarsiniz.

Ardindan Q8 Q9 takilir ve kollektorundeki sinyaller scopun iki ayri kanalindan izlenir. Sinyaller 180 derece faz farkli ve AC esit genlikte olmali. Degilse sebebi arastirilir.

(Eger bir onceki asamada sorun varsa bu asamada Q6, Q7, Q8, Q9, R10, R12 yanabilir.)

(Yalniz semada Q9 kollektorundeki voltajin 0.6 degil de -0.6V olmasi gerektigini dusunuyorum.)

Burasi da okey ise son kat devreye alinir. (Bu asamada tedbiri elden birakmamak adina +V ve -V hattina birer seri lamba baglayabilirsiniz)

R9'un sagdaki ucunu cihazin giris katini test edebilmek adina GND'ye baglamistim. Guc katinin testine gecince R9 GND'den kurtarilacak bunu unutmuyoruz.

Durum boyle olunca bu devreyi komple doseyeyim voltaj vereyim deneyeyim derseniz muhtemelen guc katinda ariza olusacak, hoparlor de takili ise hoparlor yanacaktir.

Not: Normalde ayni silikon altliktan kesilen komsu transistorler buyuk olcude estir. Fakat tahminimce transistorler silikondan kirilip ardindan kiliflanip bir havuza dokuluyordur havuzdan da alinip kagit banda takiliyordur. Yani demek istedigim kagit seritte yanyana satin alinmis transistorler bir biri ile es degilerdir. Dolayisi ile ya siz eslestireceksiniz ya da eslenmis vaziyette tek kilifta satin alacaksiniz.
Şimdi Ustam çok güzel bir açıklama yapmışsınız Ferdi tayfı her dilenci her kondansatörü her transfere ayrı ayrı değerlendirip ele almışsınız Anladığım kadarıyla elektronikte ve özellikle ses ampulatörü konusunda oldukça deneyimli ve tecrübeli birisiniz Şimdi benim demek istediğim de aslında tam da sizin açıkladığınız gibi yani transfer bloğunu ayrı ayrı inceleyip hani uğraşıp test edip oluşan devrenin yapılan devrenin doğru bir şekilde çalışabilmesi amacıyla uzun uğraşlar ve derin tecrübelerle uğraşmak yerine dedim Hani ben de hazır stabil kararlı bir şekilde çalışan aynı gücü üretebilen ve bundan çok daha yapımı kolay olan bir amfinin yeni başlayanlar Ya da sizin kadar derin tecrübesi olmayanlar için daha kolay olacağını söyledim en basit Örnek vermek gerekirse C 20 73 to220 kılıflı transistör kullanmak yerine C 22 29 to 93 kılıflı transistör kullanarak çok daha rahat yapılabileceğini a970 yerine tip 42 kullanılabileceğini yani diğer bahsettiğim zener 500 watt transistörünün güç katında sürücü katında Bunlar mevcut zaten bu transistörler yerine söyledim transistörler mevcut yapımı çok daha kolay riski çok daha az ki Dediğim gibi bu sitedeki (videroccola) sitesinde yayınlanan plan filler ve amfilerin neredeyse tamamını denedim Bu şu anki ustanın yayınlamış olduğu devre dahil hepsini denedim ve içinde en kararlı ve en stabil çalışan herkesin rahatlıkla yapılabileceği devre olarak zener diyotlu devreleri tavsiye ediyorum yine özellikle Stereo 200 watterio 400 watt Mona 500 watt gibi devreler zaten Senar 500 wattlığı ve znestern 200 wattlığı devreler her türlü modifikasyonu açık yani şimdi herkes sizin kadar derin bilgilere sahip değil Keşke o gün ben bu devreyi ilk yaptığımda bu devre ile ilk uğraştığım zamanlarda siz bana bu şekilde yardımcı olabilseydiniz ben bu devreye ilk yazdığımda üzerinde bulunan transistörleri tam 6 defa değiştirdim Komple hepsini bütün transistörleri söktüm yeniden değiştirdim 6 defa değiştirdim ve her birinde her transit'leri değiştirdiğimde farklı bir arızayla farklı bir sorunla karşılaştırın yani şimdi bu sorunlar tek tek size Anlatmaya kalksam Roman gibi yazmam lazım O yüzden yine söylüyorum bu devre ile uğraşmaktansa böyle derinlemesine uğraşmaktansa zener 500 watt'lı devre harika bir devre

Acik konusuyum, Sen en bastaki yorumu amplifikator meraklilarinin oldugu asil meslegi elektronik olmayanlarin hoby takilinan bir forumda yapsaydin sorun yoktu. Ama elektronikcilerin oldugu forumda yapinca yahu bir dur, bu tip sorunlari cozmek zaten bizim isimiz bunlarin ustesinden gelmenin yolu yordami var demek zorunda kaldim.

Evet bu sema dose ve calistir tipi bir devre degil. Ama ayni sorun tum ayrik malzemeli amplifikatorlerde var. Bahsettigin MOS'lu amplifikatorleri vs incelemedim ama eger onlarin da giris katinda entegre kullanilmadi ise ayni matching isleri onlar icin de gecerli olacaktir.

• Beğen
Reactions: clc
Adsız.png

bu listedeki devrelerin her birini tek tek incelemiş biri olarak söylüyorum ki işaretlenmiş devreler en mükemmellleri buradaki devrelerin tamamının sürücüleri neredeyse aynı küçük değişiklikler dışında örnek c2229 yerine c2073 gibi d718 yerine tip42 gibi fakat şematik olarak hepsi birbirine benzer hatta bu dervrelerin hepsni incelediğimde bende kendime özel bir sürücü katı oluşturdum bu devrelerin sürücü katlarından feyz alarak ve farklı devreyi tek bir devrede birleştirdim ve istediğimde N kanal istediğimde P kanal İstediğimdede N+P kanal olacak şekilde bir devre geliştirdim

sonra geçenlerde bu devreyi yapayım dedim ve yaptımda fakat ne kadar uğraşsamda sorunları çözülmedi üç defa kartı yeniden bastım 6 defa tüm tr leri değiştirdim yinede stabil olmadı ben senin gibi teknik olarak hakim değilim yıllardır da amfi devreleri yaparım modifiye ederim gelişttirrim ( tabi deneme yanılma ile ) çalıştıramadığım tek amfi bu oldu özelleikle zener_mono_500w amfisi amp_stereo_400w amfisinin bir üstüdür her iki amfinin şeması aynıdır tr sayısı farklıdır bu amfi içlerideki en stabil çalışan amfidir

evet haklısın burası bir elektronikçilerin olduğu bir forum bu anfiyide burada konu açsam belkide çözülebilirdi fakat malesef eskisi gibi forumlarda konulara müdahale edecek eski ustalar kalmadı örneğin bir konu açtım geçenlerde ilgilenen olmadı hatta bu gün yine bir konu açtım muhtemelen bir cvb gelmez şimdilik ben deneme yanılmayla devam ediyorum

Böyle nuh nebiden kalma anfiler mi kaldı artık :)
D Class var yahu :)
Çok sese meraklıysanız da H class yapılır.

Dünyanın çok baba merkalarında hep H Class görüyorum. Bazılarında fan bile yok.

Class-H-High-Professional-Audio-Power-Amplifier-for-18-Inch-Subwoofer.jpg

vay be ufaktan AB sınıfı devrelere bile A sınıfı muamelesi yapılan zamanlara gelmişiz.
yaşlandık [gözü yaşlı gülümseyen yüz smiley]

Kulaklikla sesi dinlediginde kulakligin bagli oldugu amplifikatorun hangi sinif oldugunu anlayacak birisi var mi aramizda?

Bu konu aklima sarap experi fikrasini hatirlatiyor.

Kulaklikla sesi dinlediginde kulakligin bagli oldugu amplifikatorun hangi sinif oldugunu anlayacak birisi var mi aramizda?

Bu konu aklima sarap experi fikrasini hatirlatiyor.
Yani Ustam o kadar Usta olsaydım zaten o kadar uzman olsaydım ve senin şu Yukarıda yazdığın terimleri anlayabilecek kadar teknik Detaylara sahip olabilseydim hakim olabilseydim şu anda kaynakçılık yapmazdım çok büyük bir firmada elektronikçilik yapardım Benim mesleğim kaynakçılık şu anda bir şantiyede profil doğrama yapıyorum kaynakçılık Yapıyorum akşam eve vardığımda da boş zamanlarında elektronik devrelerle uğraşıyorum proje tasarlıyorum Devlet hasarlıyorum çiziyorum şema yapıyorum sonra PCB yapıyorum deneme yanılma ile direnç değiştirerek kondansatör değiştirdik transistör değiştirerek bir şeyler üretmeye çalışıyorum kendimce Yani dediğin şekilde bir uzman var mı bilmiyorum yani

Forum istatistikleri

Konular
7,110
Üyeler
2,881
Son üye
adanali0001

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back