caglaripek
Üye
Merhaba arkadaşlar stm32 kartım için analog çıkış veren mikrofon arıyorum max9814 kullandım ama projem için çok alt seviye kaldı. Analog mikrofon önerebilir misiniz?
Şöyle söyleyeyim analog değerleri okuduğum ozaman maks9814 ile kararaızlık var mikrofonda ses yokken 1600 civarlarında okuyor 1200 ile 1800 arası ama sesi veriyorum 3000, 2000 , 10 böyle değişken değerler alıyorum hep aynı yükseklikte sabit ses verdiğimdeZaten o yuvarlak kapsül mikrofonların hepsi analog olarak çalışır.
Ama kullanabilmek için bir bias devresi veya entegreye ihtiyaç duyar.
Bu sayede çıkışında analog bir sinyal gözlemlenebilir.
Bir de aşağıdaki resimdeki MEMS mikrofonlar var bunların direkt belirlenmiş bir besleme bacağı var.
Kimisi çıkışını dijital olarak kimisi de direk yine analog olarak yükseltilmiş bir şekilde veriyor.
Projem alt seviye kaldı demekle kastın nedir anlayamadım. Senin MAX9814 entegrenin veya devrenin de çıkışı bildiğim kadarıyla analog.
37043 eklentisine bak
O kartta otomatik kazanç ayarı var. Onun ayarını bilmiyorum.Şöyle söyleyeyim analog değerleri okuduğum ozaman maks9814 ile kararaızlık var mikrofonda ses yokken 1600 civarlarında okuyor 1200 ile 1800 arası ama sesi veriyorum 3000, 2000 , 10 böyle değişken değerler alıyorum hep aynı yükseklikte sabit ses verdiğimde
Değişmeyen bir değer olsa nasıl ses dalgası olacak? Okuma işi neyle yapıldı? Projenin amacı nedir?Şöyle söyleyeyim analog değerleri okuduğum ozaman maks9814 ile kararaızlık var mikrofonda ses yokken 1600 civarlarında okuyor 1200 ile 1800 arası ama sesi veriyorum 3000, 2000 , 10 böyle değişken değerler alıyorum hep aynı yükseklikte sabit ses verdiğimde
Teşekkür ederim bilgiler için tekrar deneyeceğim.Adafruit AGC Electret Microphone Amplifier - MAX9814
This fancy microphone amplifier module is a step above the rest, with built in automatic gain control. The AGC in the amplifier means that nearby 'loud' sounds will be quieted so they don't overwhelm & 'clip' the amplifier, and even quiet, far-away sounds will be amplified. This amplifier is...learn.adafruit.com
Gain yazan ucu Vdd ye lehimleyince kazanç 40db oluyor. AYnı ucu gnd lehimleyince 50 db boşta 60 db.
Vdd ile birleştirirsen kazanç düşer yüksek ses girişlerinde kırpma azalır.
değerin değişmesinde sıkıntı yok zaten ama değerin 12 bit adc okurken 3300 gösterip anında 10 a düşmesi normal değil diye düşünüyorum. 20 adet mikrofondan hangisinden anlık daha yüksek ses geldiğini bulmak proje amacı.Değişmeyen bir değer olsa nasıl ses dalgası olacak? Okuma işi neyle yapıldı? Projenin amacı nedir?
Şu an çok daha temel bir noktadayız. Sesin DC değil AC olduğu konusunda mutabakata varmaya çalışıyoruz.1- "Sesi veriyorum" gibi bir ifadeniz var. Bu sesi nasıl veriyorsunuz?
- Telefondan bir şarkımı açıyorsunuz
- Sabit frekanslı bir sinüs üreticisinden elde edilen sesimi kullanıyorsunuz?
- Veya aklımıza gelmeyen başka bir kaynak / yöntem mi?
2- ADC ile ölçüm yaptığınız ve değerleri print ettiğiniz kod kısımlarını paylaşın?
3- Analog işaretiniz gürültü alıyor olabilir. Kablolama, güç kaynağı kaynaklı gürültüler vb yani donanım kaynaklı sorunlarınızda olabilir. Deneme yaptığınız düzenek hakkında detay verirseniz problemi çözmeye yönelik isabetli cevaplar alırsınız.
Osiloskopa erişim imkanınız varmı? Varsa kullanabiliyorsanız, adc pinindeki analog işarete skop ile bir bakın.
"Bence" yerine veriye / ölçmeye dayalı ilerlemek gerekir. Yoksa zan ile hareket ederseniz yanlış noktalarda zaman kaybedersiniz.
Teşekkür ederim bilgiler için tekrar deneyeceğim.
Alıntı yaptığım yerdeki kulaklık ile test devresini yapabilirsen daha iyi olur.Şimdi kulaklıktan sesleri dinlemeyi deneyin, alışkın olduğunuzdan daha uzaktaki insanları duyabildiğiniz garip bir 'efekt' fark etmelisiniz! 10 dB daha fazla kazanç elde etmek için Gain pinini GND pinine ayarlamayı deneyin. Ayrıca kazancı 60 dB'ye ayarlamak için Gain kablosunu çıkarabilirsiniz ancak kazancın çok yüksek olduğunu ve 'çok gürültülü' geldiğini görebilirsiniz, bu nedenle çoğu amaç için 40 veya 50 dB'de kalmanızı öneririz.Ayrıca A/R pinini VDD veya GND'ye bağlayarak A/R (saldırı/tepki) oranını ayarlamayı deneyebilirsiniz ancak varsayılan kablosuzun çoğu amaç için oldukça iyi çalıştığını gördük.
Adafruit AGC Electret Microphone Amplifier - MAX9814
This fancy microphone amplifier module is a step above the rest, with built in automatic gain control. The AGC in the amplifier means that nearby 'loud' sounds will be quieted so they don't overwhelm & 'clip' the amplifier, and even quiet, far-away sounds will be amplified. This amplifier is...learn.adafruit.com
Ben mesajı yazmaya başladığımda sizin mesajlarınız yoktu. Yazıp göndermem arasında geçen zamanda bahsettiğiniz "mutabaka görüşmeleri " başlamışŞu an çok daha temel bir noktadayız. Sesin DC değil AC olduğu konusunda mutabakata varmaya çalışıyoruz.
DC offset 1.25 volt diyor siz de ses yokken bile değer okuyorum diyorsunuz ya siz muhtemelen bu ofseti okuyorsunuz zaten.