Analog Osiloskop tamiri

Bu arada şu sayfada cihaz ile ilgili çok daha net bir şema var. Açıklamalarda, bant genişliğinin 7 MHz, ve dikey hata oranının da %6 olduğu belirtiliyor.

aynen öyle ya bir çok terimi ögrendim diye bilirim bu şemanın büyük halini ben eklemiştim daha önce toplam bozuk olan komponent sayısı
3 diyot
1 transistör
1 zener diyot
3 kapasitör

aynen öyle ya bir çok terimi ögrendim diye bilirim bu şemanın büyük halini ben eklemiştim daha önce toplam bozuk olan komponent sayısı
3 diyot
1 transistör
1 zener diyot
3 kapasitör

Aslında bütün elektrolitikleri yenilemeyi de düşünebilirsin. Nede olsa 33 yıllık bir cihaz kesin kuruyan vardır içlerinde.

Aslında bütün elektrolitikleri yenilemeyi de düşünebilirsin. Nede olsa 33 yıllık bir cihaz kesin kuruyan vardır içlerinde.
aslında çok haklısın fakat bir kaç tanesini söküp test etmiştim ve degerleri normal gözüküyordu üretim tarihi cihazın arkasında yazıyor 30 yaşına bastıktan 6 ay sonra tahmin ediyorum ki 2.tamirini görmüş oldu cihazın içinde sadece değişetirildigini düşündüğüm bir direnç vardı rus yapımına benzemeyen durduk yere bozulmasına enteresandı aslında ama tek şüphelendiğim yüksek voltaj kısmındaki örümcek ağıydı

Ekler

• E34631C1-4472-4155-BDED-63CC3767ECA6.jpeg
    E34631C1-4472-4155-BDED-63CC3767ECA6.jpeg
    203.8 KB · Görüntüleme: 185
Konuyu okudum ve çok ilgimi çekti aslında hiç böyle kompleks bir cihaz tamir etmememe rağmen benim de tamir etme isteği geldi ve letgo üzerinden bulunduğum şehirde bozuk bir analog osiloskop buldum.(Trio cs 1560a)

Dokümanlarına ve şemalarına da internet üzerinden kolayca erişebiliyorum.
1000035433.jpg

1000035434.jpg

Sizce alıp uğraşmak mantıklı mı? Fiyatı 1100 demişler ama muhtemelen pazarlıkla daha ucuza alırım gibi hissediyorum. Aslinda osiloskop kullanmayi pratik olarak bilmiyorum ama bunun üzerine çokça video vs izledim. Bir digital osiloskop alacağım zaten yakın zamanda fakat bu tamirin bana baya bilgi katacağını düşünüyorum ve ucuz yollu bir analog da olursa elimde güzel olur diye düşündüm.

Konuyu okudum ve çok ilgimi çekti aslında hiç böyle kompleks bir cihaz tamir etmememe rağmen benim de tamir etme isteği geldi ve letgo üzerinden bulunduğum şehirde bozuk bir analog osiloskop buldum.(Trio cs 1560a)

Dokümanlarına ve şemalarına da internet üzerinden kolayca erişebiliyorum.
39935 eklentisine bak

39936 eklentisine bak

Sizce alıp uğraşmak mantıklı mı? Fiyatı 1100 demişler ama muhtemelen pazarlıkla daha ucuza alırım gibi hissediyorum. Aslinda osiloskop kullanmayi pratik olarak bilmiyorum ama bunun üzerine çokça video vs izledim. Bir digital osiloskop alacağım zaten yakın zamanda fakat bu tamirin bana baya bilgi katacağını düşünüyorum ve ucuz yollu bir analog da olursa elimde güzel olur diye düşündüm.
Ekranı bozuk değilse tamiri yapılır mühtemelen.
Lakin şunu da ekleyim - dijital osiloskop gelince bu alet hayatını iç tasarım aksesüarı olarak devam eder. :)

Almayın. Çöptür. Elektronik sevginizi de kaybedebilirsiniz

Satıcı bunu mutlaka ilgili tamirciye sormuştur.

Astarı yüzünü geçeceği için, "anlamıyorum, bilmiyorum, işinizi görürse alın" diyebilir

Ekranı bozuk değilse tamiri yapılır mühtemelen.
Lakin şunu da ekleyim - dijital osiloskop gelince bu alet hayatını iç tasarım aksesüarı olarak devam eder. :)
Hocam elektronik dışında genel olarak baktığım zaman eski eşyalara ilgim var o yüzden analog osiloskoplar da ilgimi çekiyor mesela o mavi renk katot ışınlarinin ekrana yansıması vs bana çok hoş geliyor. hatta 1 senedir bir osiloskop almak istiyordum nasip olmadı şimdi maddi olarak iyiyim ortalama bir digital alacağım araştırmalarim devam ediyor bir de analog mu alsam diyorum.
Almayın. Çöptür. Elektronik sevginizi de kaybedebilirsiniz

Satıcı bunu mutlaka ilgili tamirciye sormuştur.

Astarı yüzünü geçeceği için, "anlamıyorum, bilmiyorum, işinizi görürse alın" diyebilir
Teşekkür ederim hocam muhtemelen dediğiniz gibidir aslında bu adam bi antikacı 1 senedir osiloskop ilanları koyuyor, muhtemelen de cihaz açıldığı için oynanmış olabilir veya dediğiniz gibi bir senaryo da olabilir.

Peki bunun gibi 15 / 20 Mhz katot ışınlı çalışan osiloskopların alınabilir fiyatı nedir? ikinci el sitelerinde fiyatları çok değişken. Mesela bu cihaz alınabilir mi? Son 4k olur dedi.

Hocam elektronik dışında genel olarak baktığım zaman eski eşyalara ilgim var o yüzden analog osiloskoplar da ilgimi çekiyor mesela o mavi renk katot ışınlarinin ekrana yansıması vs bana çok hoş geliyor. hatta 1 senedir bir osiloskop almak istiyordum nasip olmadı şimdi maddi olarak iyiyim ortalama bir digital alacağım araştırmalarim devam ediyor bir de analog mu alsam diyorum.
Hocam, CRT dışında orada muadili olmayan (belki yüksek voltaj tafonun aynısını bulamazsınız) devre elemanı yok. Ama bozulmuş parçaları tespit edilmeden aleti almak riskli olur. 4K fazla, bence. Usta bunun tamiri için belki 5-10K arasında para ister (yedek parça varsa tabii).

@albeza_electronics yanlış hatırlamıyorsam sen öğrenciydin. Eğer öyle ise, alacağın ilk osiloskobun, modern dijital bir osiloskop olması lazım. Bu dönemde sıklıkla, hatta çoğunlukla dijital devrelerle uğraşıyoruz, bant genişliği ihtiyacı da fazla olabiliyor. Bu analog osiloskoplarla böyle devreler üzerinde ya hiç çalışamazsın, yada her aşamada seni kısıtlar.

Analog osiloskobu alacaksan, her zaman kullandığın DSO ya ilave olarak almak daha mantıklı.

@albeza_electronics yanlış hatırlamıyorsam sen öğrenciydin. Eğer öyle ise, alacağın ilk osiloskobun, modern dijital bir osiloskop olması lazım. Bu dönemde sıklıkla, hatta çoğunlukla dijital devrelerle uğraşıyoruz, bant genişliği ihtiyacı da fazla olabiliyor. Bu analog osiloskoplarla böyle devreler üzerinde ya hiç çalışamazsın, yada her aşamada seni kısıtlar.

Analog osiloskobu alacaksan, her zaman kullandığın DSO ya ilave olarak almak daha mantıklı.
Evet hocam elektrik elektronik mühendisliği öğrencisiyim ama daha bölüme başlayamadım :) İngilizce hazırlık 1.5 yılda bitirebildim maalesef(yeni bitti) şimdi işe girdim seneye bölüme başlıyorum inşallah :) bi osiloskop ve sinyal jeneratörü almak istiyorum zaten de bide yanına analog mu alsam dedim bakalım 2. El kollayacağım gibi

Tamam o zaman. Elektronik mühendisi olacak adamın kıytırık oyuncak almaması lazım. Çok farklı senaryolarda iş görecek, seni kısıtlamayacak alet alman lazım. Yeni çıkan 12 bitlik bir Siglent SDS814X ve SDG 2042X alırsan, seni mezun olana kadar ve ondan sonrası için bile idare eder. Bir şekilde ailenden destek al ve bu cihazları edin derim ben.

Hocam aslında ikisi için ayırabileceğim bütçe 30k civarında. Sinyal jeneratörü bu kadar iyi almam şart mı. Osiloskop için de rigolün 1054z cihazına bakıyordum. Çok araştırma fırsatım olmadı şuan ama. Meselea hdg3062B olmaz mı? Cidden çok bilgim olmadığı için soruyorum hocam.

imho
Sinyal jeneratorü kendin yapabilirisn - hazır DDS çipli moduller var. Yüksek frekanslar için ise ADin çipli modüller var - 35MGz-4GGz e kadar - Aliden 1000TL ye gelir. İşlemci bazlı kontrol devresi ister.
Öncelik güç kaynağı - multimetre - osiloskop.
Osiloskop için en aşağı 1Gs/sec, bant genişliği en az 100Mhz. 2Gs/sec 200Mhz yakın ve orta vade için yatırım olur.
5Gs/sec ve yukarıya ihtiyac oluşunca ihtiyac nedeni gereken para kaynağını sağlar.

Güç kaynağı kendi yaptığım 12v ayarlı vardi şimdi korad 3005 d aldım ve elimde 7ah 2 adet 12v akü var onlarda bazen kullanıyorum

Multimetre unit ut 89x aldim benim her işimi görüyor hocam

Dediğiniz sinyal jeneratörü modüllerini araştıracağım, teşekkür ederim

SDS 814X de sinyal jeneratörü opsiyonu var zaten. Satıcıdan isteyebilirsin belki kampanyası vardır. Veya eevblog'da biraz araştır, tüm opsiyonları açan bir hack olabilir.

Ama ayrı bir SDG 2042X almanı kesinlikle tavsiye ederim. Daha verimli çalışmanı sağlar, sürekli osiloskop menülerine girip çıkmak zaman kaybı. Bunun dışında performans olarak da SDG 2042X, osiloskopun içindeki sinyal jeneratöründen çok daha iyi.

@albeza_electronics, şu an senin için kesinlikle bir fantezi yapmaman gerektiğini düşünenlerdenim. Günümüzde analog cihazlar sonraki aşamada ilgileneceğin ürünler olabilir.

Öğrenme sürecini hızlı ilerletmek için proje geliştirmen çok daha faydalı olur. Alet tamiri öğrenmeye katkı sağlıyor, fakat daha çok hobi gibi kalıyor. Profesyonel ilerlemek istiyorsan, saçma sapan bile olsa bir fikir geliştir ve bu fikri hayata geçir.

İş üretmenin aşamalarındaki tecrübe çok daha farklı olacaktır.

Sinyal jenaratörü olarak UTG962E'yi de incelemeni tavsiye ederim. Bendeki atom saati gibi çalışıyor. Aşağıdaki konuda bahsi geçti.

"Genelikle elektroniğe yeni başlayanlar ilk adımlarını mikriişlemcilerle atarlar" varsayım olarak kabul etsek kaliteli sinyal jeneratöre ne zaman ve hangi nedenlerden dolayı ihtiyac duyacaklarını merak ediyorum.

Hem dijital elektronik hem analog elektronik için sinyal jeneratörü çok elzem bir ihtiyaçtır. Genel olarak elektronik devrelerin girdileri nedir? Sinyallerdir. Bir AWG de hayal edebildiğin her türlü sinyali üretebilen bir cihaz.

Aslında şu soruya cevap bulmaya çalışıyorum - yeni başlayanlar AD9833 mikriişlemci kontröllü, 0 - 25MHz frekans bandında çalışan <200TL lik sinyal jeneratör modülü ne zaman gelişmiş pro FG model ile güncellemesine ihtiyac duyarlar?
Belki şimdi tassaruf edilmiş 9K TL iyi osiloskop modelin alınması için kullanılması daha mantıklı olur?

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,361
Üyeler
2,985
Son üye
sertoglu42

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back