Atölyeden konteyner'a elektrik çekmek

taydin

Timur Aydın
Staff member
Atölyeden 15 m gibi bir mesafede duran bir konteynerim var. Ağaç ve metal parçaları saklamak için kullanıyorum. Atölyede yer kazanmak için metal şerit testereyi konteyner'a taşımak istiyorum, dolayısıyla konteyner'a elektrik çekmem gerekecek. Bunun usule uygun yolu nedir?

Genel şema şu şekilde: Yer 50 cm yükseklikte beton duvarla çevrili. Alt ve üst arasında da gene 50 cm yükseklikte ayırıcı bir duvar var. Geri kalan yerler toprak.

Birkaç seçenek görüyorum

* Metal boru ile elektriği dış duvara ulaştırmak, oradan da gene metal boru ile duvar boyunca konteynere kadar gitmek. 3/4" su tesisatı borusu olabilir örneğin.

* Kanal kazmak ve 50 mm pimaş boru içerisinden kablo ilerletmek. Atölyenin elektriği, birkaç yüz metre ilerideki elektrik idaresinin ana dağıtım panosundan bu şekilde geliyor.

* Havadan direklerle aktarımı yapmak.

1756034226318.png

Eğer birinci seçeneği uygulamak isterseniz su borusu kullanmayın. Bu hem pahallı hem işçiliği ağır olur. Onun yerine ekonomik ve daha şık seçenek olan EMT boru ve bağlantı aparat ve aksesuarlarını kullanın. 20 yada 25mm çapında olan işinizi görecektir.

@Yasin. haklı. Alternatif bir seçenek olarak yeraltı çalışmalarında Koruge boru tercih edilebilir. Havai hatlarda kalın gergi teli ve germe yayı ihtiyacı doğacaktır işçiliği ve maliyeti artabilir.

EMT nin bükülebilen ve bükülemeyeni varmış. Bükülebilen daha çok işime yarar herhalde. Kablonun bir kısmı toprak altından geçecek, ama zaten uygun kablo alacağım, borunun sadece kabloyu mekanik olarak koruması yeterli.

Şimdi biraz daha araştırdım, toprak altına gömülmeye uygun değil deniyor EMT boru için. Bunun için IMC veya RSC boru gerekli olduğu belirtiliyor. Olmazsa toprak altı bölümü için bunları kullanıp toprak üstünde EMT ile devam edilebilir.

Tamam olay artık netleşti. İki seçenek var:

Atölyeden konteyner'a kadar doğrudan UPVC tesisatı çekebilirim.

Avantajlar: Toprak altında sorunsuz kullanılabiliyor, suyu içeri almıyor, birleştirme çok kolay (doğrudan Tangit tarzı yapıştırıcı kullanılıyor) fiyatlar çok ucuz.
Dezavantaj: Toprak üstü yerlerde UV ışığına maruz kalınca zamanla vasfını yitiriyor, mekanik darbelere (kazma, kürek, çapalama makinası, trim makinası) fazla dayanıklı değil.

Atölyeden konteyner'a kadar doğrudan IMC/RSC tesisatı çekebilirim.

Avantajlar: Toprak altında gene dayanıklı, uygun montaj ile suyu içeri almıyor, darbelere çok dayanıklı.
Dezavantajlar: Metal olduğu için toprak altında korozyon durumu var. Ama süre çok uzun olacaktır. Montaj kolay değil, diş çekmek gerekecek, eğlenceli bir iş değil önceden tecrübe ettim. Fiyatlar UPVC ye göre çok daha pahalı.

Hocam mesafe fazla değil. 1" PPRC sihhi tesisat borusu çeksen nasıl olur. 5x4mm kablo rahat geçer diye düşünüyorum. 4m de bir ek yapar devam edersin.
Yada damlama sulamada kullanılan kangal borular var. 35mm ve 50mm olarak bulunuyor. Güneşe dayanıyor. Üstelik100mt kadar yekpare satılıyor. İstediğin kadar yekpare alabilirsin.

1756065170783.png
1756065277601.png

50mm 100mt kangal

Evet UPVC ile yapacağım. IMC boru fiyatlarını araştırdım da, en ucuzunun 3 m boyu 30 dolar. UPVC ise bir boyu birkaç dolar.

Kanal kazıp tamamen toprak altından, duvarların kenarlarından ilerleyeceğim konteynera doğru. Böylece UV sorunu da olmayacak, kazma çarpması sorunu da olmayacak.

Yekpare spiral veya koruga borular biraz sıkıntı, çünkü duvar diplerinden gidersen boy 30 metreyi bulacak. 30 metrelik bir spiral borudan da kablo geçirmek çok zor oluyor, bir yerde sıkışıyorve bir daha ilerlemiyor. Ama 1 inç, 3m boyunda UPVC kullansam, boruları ekleye ekleye gideceğim, 3 m de de sıkışma olmaz.

Forum istatistikleri

Konular
8,197
Üyeler
3,261
Son üye
msrc

Son kaynaklar

Son profil mesajları

erdemtr55 taydin erdemtr55 wrote on taydin's profile.
Merhaba Taydin bey,
Gruba spms serisi yapıcak mısınız?
ben 3 sargılı toroid ile 2 adet flyback sürücek bir devre yapmayı düşünüyorum.size soracak sorularım vardı?
Mutluluğun resmi illa güzel çizilmiş tablo olmak zorunda değil.Bazen basit bir çizgi,doğru bir renk,yada küçük bir detay
Python Geliştirmeye eklediğim yapay zeka sunucusu, yeni başlayanlar için roket etkisi
Bir insanın zeka seviyesinin en kolay tesbiti, sorduğu sorulardır.
yapay zeka interneti yedi bitirdi, arama motoru kullanan, forumlara yazan kaldı mı ?
Back