Audacity için ASIO desteği

taydin

Timur Aydın
Staff member
Katılım
24 Şubat 2018
Mesajlar
21,539
Audacity uygulaması, hobi amaçlı ses elektroniği uygulamaları için gereken özelliklerin çoğunu sağlıyor. Aynı zamanda ses kartının çok daha etkin kullanılmasını ve giriş/çıkış voltaj kalibrasyonlarının kolay yapılmasını sağlayan ASIO desteği de var kaynak kodları düzeyinde. Ama ASIO kütüphanesini geliştiren Steinberg firmasının bu kütüphane için belirlediği kısıtlayıcı lisans nedeniyle, Audacity geliştiricileri, ASIO desteği etkinleştirilmiş olarak Audacity programını yayınlayamıyorlar. Steinway'in ASIO için belirlediği lisans, dağıtım hakkı tanımıyor. Ama kişisel kullanıma izin veriyor.

O yüzden bu konuda, Audacity'yi kaynak kodundan tekrar derleyeceğiz ve ASIO desteğini de etkinleştireceğiz. Audacity'yi ASIO desteği ile kullanmak isteyen herkesin de bu derlemeyi malesef kendisi yapması gerekiyor. Audacity geliştiricileri nasıl ki Audacity'yi ASIO desteği ile derledikten sonra yayınlayamıyorsa, ben de şimdi Audacity'yi ASIO desteği ile derledikten sonra sadece kendi kişisel işlerim için kullanabileceğim, yayınlamam mümkün değil.

Audacity ile ASIO desteği için aşağıdaki sayfada bilgiler var. Aynı sayfada ASIO desteği için neler yapılması gerektiği de yazıyor. Bu işlem sırasına göre gideceğiz.

 
İlk önce Microsoft'un bedava derleyicisi olan Microsoft Visual Studio Community Edition indirip kuruyoruz. Aslında bunu hiç kurmak istemiyorum. Kendisini o kadar sıkı bir şekilde sokuyor ki işletim sisteminin içine, sonradan kaldırmak için spatula ile kazımak gerekiyor :katil2:
 
Kurulum seçeneklerinde bir sürü seçenek var. Ben sadece "Desktop Development with C++" ve onun sağ tarafındaki tüm alt seçenekleri seçiyorum. İşimiz sadece C/C++ olduğu için diğer ıvır zıvırlara ihtiyacımız olmayacağını umuyorum.

what_to_install.png
 
Bu arada şu seçeneği de gördüm ve şok oldum :katil1:

linux_dev.png
 
Bir saaten fazla zaman geçtikten sonra kurulum tamamlanıyor. Ve geleneklere uygun bir şekilde benden bilgisayarı reboot etmemi istiyor :mad: Reboot edip geri geldim.
 
Visual Studio 2019'u çalıştırıyorum ve olur olmaz bir sürü soru, ankete katılma teklifi, üyelik oluşturma teklifi, benim kullanım alışkanlıklarımı Microsoft'a gönderme teklifi, teklif oğlu teklif, hepsini reddediyorum ve sonunda çıka çıka şu kutu çıktı:

1581877087712.png
 
Şimdi Steinberg in internet sitesinden ASIO yazılım geliştirme kitinin (ASIO SDK) kaynak kodlarını indiriyoruz:


Sonra da inen zip dosyasını C:\temp altına açıyoruz.
 
Şimdi de wxWidgets in internet sitesinden development versiyonunun (şu anda 3.1.3) kaynak kodlarını indiriyoruz:


Sonra da inen zip dosyasını C:\temp altına açıyoruz.
 
Yalnız dikkat! Bu zip dosyaları açarken Windows'un zip desteğini kullanırsanız, bu hem çok uzun sürer, hem de bazı zip dosyaları için alt alta iki tane aynı dizin oluşturur. En iyisi 7zip kullanmak ve aşağıdaki gibi opsiyonları yapılandırmak:

Untitled.png


Bu şekilde kullanılınca, alt alta aynı isimde dizin açılmayacak ve zip de çok hızlı bir şekilde açılmış olacak.
 
Şimdi bu temp altına koyduğumuz dizinleri birer "system environment variable" veya Türkçesi "sistem ortam değişkeni" olarak tanımlamamız lazım. Benim yaptığım tanımlama şurada:

ASIO SDK için ASIOSDK_DIR ve wxWidgets için de WXWIN değişkenini oluşturuyoruz:

env2.png


env1.png
 
Şimdi Visual Studio 2019'u çalıştırıp şuradaki dosyayı açıyoruz:

C:\temp\wxWidgets-3.1.3\build\msw\wx_vc16.sln

Bu açıldıktan sonra da Build->Batch Build menüsünü seçiyoruz. Çıkan pencerede herşeyi seçiyoruz ve "Rebuild" yapıyoruz. Bu build işlemi biraz uzun sürüyor (ölçmedim ama 30 dakika gibi).

Bu işlem bittikten sonra Visual Studio 2019'dan çıkıyoruz.
 
Şimdi Audacity'nin git deposuna gidip en son versiyonunun kaynak kodlarını indiriyoruz (şu anda 2.3.3)


Burada zip olarak paketlenmiş kaynak kodunu indiriyoruz ve gene C:\temp altında açıyoruz. Gene 7zip kullanıyoruz ki hem hızlı olsun hem de çift iç içe dizin oluşturmasın.
 
Şimdi Visual Studio 2019'u çalıştırıp şuradaki dosyayı açıyoruz:

C:\temp\audacity-Audacity-2.3.3\win\audacity.sln

Bu açıldıktan sonra önce Build->Configuration Manager menüsüne giriyoruz ve açılan pencerede "Active solution configurations" seçeneğini "Release" yapıyoruz. Sonra da Build->Rebuild Solution menüsünü seçiyoruz. Bu işlem kabaca 5 - 10 dakika sürüyor.
 
Bu da tamamlandıktan sonra programın çalıştığını öncelikle Visual Studio 2019 içinden teyit ediyoruz. Debug->Start Without Debugging menüsünü seçip programı çalıştırıyoruz. Ve herşey yolunda gittiyse, ASIO destekli Audacity çıkıyor karşımıza :)

1581890240755.png
 
Programı tek başına çalıştırmak için bir installer da gerekiyor. O tip ayrıntılara girmemek için (ben de uzun zamandır kullanmadım MSVC yi nasıl yapıldığını da bilmiyorum) şunu yapıyoruz:

Derlenen programı şu dizinden:

C:\temp\audacity-Audacity-2.3.3\win\Release

Şu dizine kopyalıyoruz:

C:\temp\wxWidgets-3.1.3\lib\vc_dll

Bu dizinde programın ihtiyaç duyduğu bütün DLL'ler mevcut ve orada bulacaktır. Eğer bu kopyalama yapılmazsa program DLL'leri bulamayacağı için bir hata mesajı ile sonlanacak:

1581890909670.png
 
Programı kendi başına çalıştırıp UCA202'yi ASIO kartı olarak seçiyorum. Sonra da 1 kHz lik ve 0.8 genlikli ton üretiyorum.

1581891395752.png


Sonra da bu tonu AP525 ile ölçüyorum
1581891431549.png
 
Peki biz bunu pc ye her format attğımız da tekrarlayacak mıyız abi?
 
Şahsi kullanımda sıkıntı yok. Sadece paylaşmaya izin verilmiyor.
 
Bu gün işim çok. Motoru muayeneye götürücem. Odamı yeniden düzenliyorum. Masamı amatör stüdyo ya çeviriyorum. Mikser için çivi ve rca jack lar hazırlamalıyım. Yaklaşık 15 tane :D
Eğer tüm bunları bitirebilirsem bu driver işinde bir şansımı deneyeceğim.
 

Çevrimiçi personel

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
5,653
Mesajlar
97,271
Üyeler
2,438
Son üye
İbrahimSönmez

Son kaynaklar

Son profil mesajları

cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Kesici/Spindle hızı hesaplamak için SpreadSheet UDF'leri kullanın, hesap makinesi çok eski kalan bir yöntem :)
Dr. Bülent Başaran,
Elektrik ve Elektronik Mühendisi
Yonga Tasarım Özdevinimcisi
Üç güzel "çocuk" babası
Ortahisar/Ürgüp/Konya/Ankara/Pittsburgh/San Francisco/Atlanta/Alaçatı/Taşucu...

Back
Top