Elektronik yükün çalışma mantığını anladığım kadarıyla anlatmaya çalışayım.
Mosfetlerin tam açık olması için gate'e 12V verilmesi lazım.
Bu noktada drain source arasında RDS on direnci kadar direnç oluşuyor .
Gate'e 0V uygulanırsa mosfet yalıtımda oluyor.
Fakat gate'e datasheette belirtilen Aralık'ta voltaj uygularsan mosfet bir direnç gibi davranıyor.
Grafiğe bakarak gate voltajı 4.5V civarında tutulursa drain source arasında 3A akım akıtabilir.
Bu noktada mosfet, gate voltajı kontrol edilerek reosta gibi kullanılabiliyor. Tabi yeterli soğutma şart.
Mosfetin source pinindeki direnç üzerinde bir gerilim oluşuyor. Bu gerilim opampa veriliyor. Opampı kullanım şekline göre yükselteç yada karşılaştırıcı olarak düşünebilirsin.
Burdaki kullanımı karşılaştırıcı olarak düşünelim. Direnç üzerinde düşen gerilim ile potansiyometrede oluşan gerilimi karşılaştırıyor. Pot üzerinde düşen gerilim (+ giriş) yüksekse çıkışı pozitif yapıyor. Bu da mosfetin iletime geçmesine ve şönt üzerinden geçen akımın artmasına sebep oluyor. Şönt üzerinde düşen gerilim, pot üzerinde düşen gerilimi geçerse bu defa çıkış negatif oluyor ve mosfet kesime gidiyor. Bu noktada öyle kritik bir yerde olay iletim/kesim noktasında kalıyor ve mosfet üzerinden pot ile ayarlanan oranda akım geçiyor.
Burda aslında opampın diğer kullanım alanı olan yükselteçten de bahsetmek lazım.
Opampın yükselteç olarak kullanıldığı durumda çıkış ve - ve gnd arasındaki direnc oranına göre + girişe uygulanan voltajı yükseltir. Bu yükseltme olayı ile mosfetin miller düzlüğü denilen yukarda bahsettiğim grafikteki voltajı elde edersek mosfeti reosta gibi kontrol edebiliriz. İşin özü şönt üzerinde düşen voltaj ile opampın kullanım şekli.