Bazı Monster notebook modellerinde kronik arızaya sebep olan ciddi tasarım hatası.

HexfeT

Aktif Üye
Katılım
1 Aralık 2019
Mesajlar
359
Monster notebook farklı üreticilerle çalışıyor. Bilinen ikisi fason üretim yapan Taiwanlı Clevo ve Çinli Tongfang markaları. Tongfang üretimi İntel 8-9-10. nesil işlemcili anakartların hepsi kronik sorunlu. Daha sonraki nesil kartlardan henüz bizzat görüp incelemediğim için bir şey diyemiyorum. Aynı tasarım devam ediyorsa onlar da dökülecekler.

Problem hiçbir elektriksel arıza olmadığı halde güney köprüsünün durduk yerde bozulması. Güç düğmesine basıldığında power ledi ya hiç yanmaz, ya bazen yanıp söner fakat sistem tetik almaz. Servisler bu modelleri çok sever. (Burada yetkin olanlardan bahsediyorum. Ayaküstü gideceğiniz rastgele bir yerin basit bir sorun için dahi cihazı çöpe çevirip size iade etme ihtimali yüksektir.) Çünkü daha içini açmadan sorunun ne olduğu %90 bilinir. Güney köprüsü değiştirilir, ciddi bir masraf çıkar. Bu makineler adeta yaprak gibi döküldüğü için soruna neyin sebep olabileceğini araştırmaya karar verdim ve bulduğuma %99.9 eminim.

KONU DIŞI NOT: Bu not özellikle 8. nesil ve sonrası olan ve güney köprüsü değişen bütün marka modeller için geçerli. Güney köprüsü değişimi sonrası sistem biosuna "Clean ME" denilen bir işlem yapılması gerekir. Bu işlem bilinçsizce yapılırsa sonradan ortaya çıkacak ciddi sorunlara neden olabilir. Güney köprüsünün çevre birimleri ile haberleştiği veri yollarının voltaj seviyeleri de dahil sayfalar dolusu konfigürasyon ayarı İntel'in default ayarlarına döndürüldüğünden, fakat sizin bilgisayarın üreticisi bunların çoğunu kendi tasarımına göre özelleştirmiş olduğundan sorunlar çıkar. Mesela güney köprüsü ile ses çipinin iletişim yolu 3.3V seviyesindedir. Default olduğunda 1.8V a döner. Güney tarafı 1.8V iken ses çipinden gelen sinyaller 3.3V seviyesinde olunca güney köprüsü birkaç ay içinde kısmen bozulur ve artık ses çipini görmez. Buna ne oldu diye boşuna uğraşır durursunuz.

Asıl konuya dönelim...

Öncelikle G3 güç konumu ne demek açıklayalım ve aklımızda tutalım. Sistemin tamamen kapalı ve aynı zamanda güç bağlantısının kesik (adaptör çekili) olduğu konum "G3 power state" olarak adlandırılıyor.

Güney köprüsü içinde saat tarih bilgisi ve bios ayarlarının tutulmasını sağlayan RTC bölümü var. Bu kısım aynı zamanda bazı güvenlik önlemleri ve sistem başlatılması öncesi işlemlerden de sorumlu. Eğer RTC zarar görürse sistem hiçbir şekilde çalışmaz.

RTC bölümü genel yapı olarak bütün notebooklarda iki farklı besleme kaynağına sahip. Birincisi G3 konumundayken besleme sağlayan CR2032 para pil. İkincisi ise eğer sistem adaptöre bağlı ise anakart üzerinde daima aktif olan 3.3V lineer regülatör. Bu iki kaynaktan gelen gerilimler 1. şemada görülen D1 içindeki çift diyot ile birleşir ve RTC beslemesini bu noktadan alır.

Adaptör takılı değil ise RTC yi para pil besler. (Bios pili olarak bilinen pil) Takılı ise pilden akım çekilmez, ilgili lineer reg. besler. Bahsettiğim bu lineer regülatör ise anakartın ana 3.3V beslemesini sağlayan smps buck regülatör entegresinin içindeki lineer referans regülatörütür. Smps buck kontrol entegresi içinde mutlaka bulunur ve entegrenin bir pini buna ayrılmıştır. Sistem tamamen kapalı iken çok küçük akımla beslenmesi gereken donanımlar için kullanılır. Bahsettiğimiz RTC gibi...

2. şematikte Tongfang kartlardaki 3.3V buck regülatör kısmı görülüyor. Bu entegrenin 3.3V referans pini yok. Yapı gereği bu regülatör adaptör takılı olduğu sürece daima aktif olduğundan aslında bunun mahsuru yok. RTC beslemesi ref pini yerine daima voltaj bulunan 3.3VA çıkışından alınmış.

Fakat hiçbir anakartta göremeyeceğiniz çok önemli bir fark var. 3.3VA gerilimi 1. şematikte görüldüğü üzere R100 1.5k değerindeki direnç üzerinden RTC ye gidiyor. Normalde burada direnç olmaz, ref regülatör çıkışı direk diyota giriş yapar. Bu kartlarda lineer ref reg. olmadığından ve doğrudan 3.3VA buck çıkışı kullanıldığı için tasarımcı regülatörün kalkış, yük geçiş, ya da arızası gibi durumlarda RTC ye yüksek gerilim gitmesinden çekindiğinden olsa gerek araya direnç koymuş.

RTC kısmı 6uA gibi çok küçük bir akım çektiği için 1.5k direncin hem yeterli olacağını, hem de RTC yi koruyacağını düşünmüş olmalı. Tam bu noktada yanıldığı önemli bir ayrıntı var. RTC sadece G3 güç konumunda iken 6uA çekiyor fakat DC adaptörün takılı olması da dahil diğer güç konumlarında 300-600uA civarı bir akıma ihtiyaç duyuyor.

CR2032 pil tarafından gelen hatta ise R102 1k direnç görüyoruz. Burası Intel datasheetleri de dahil bütün sistemlerde böyle. Pil RTC yi sadece G3 güç konumunda beslemekle sorumludur ve 6uA akım ihtiyacı olduğu için 1k direnç üzerinden bu akım rahatlıkla sağlanabiliyor.

G3 harici güç konumlarında RTC ihtiyacı olan görece yüksek akımı 3.3V regülatörden alması gerekirken bu kartlarda aradaki R100 1.5k direnç yüzünden akım yeterli gelmiyor. +3.3VA_RTC noktasındaki voltaj çöküyor. İhtiyacı karşılamadığı için aynı anda CR2032 pilden de >150uA akım çekiyor. Bu yüzden en az 3-4 yıl civarı dayanması gereken pil daha erken bitiyor.

CR2032 pil bittikten sonra ise sistem ne zaman olacağı kesin olmayan ama eninde sonunda kesinlikle güney köprüsünün bozulacağı bir hale geliyor. Pil bitince +3.3VA_RTC voltajı daha da aşağı inerek Intelin datasheetindeki "electrical charactistics" kısımlarındaki aşılmaması belirtilen bazı sınırların ihlal edilmesine ve bunun sonucu RTC modülünün ve doğal olarak güney köprüsünün bozulmasına sebep oluyor.

Güney köprüsü değiştirildikten sonra ise asıl sorundan kimsenin haberi olmadığı için makine yine aynı arızayı yapmaya mahkum. Yeni takılan CR2032 pilin kalitesi ve doluluk oranına göre bir süre sorunsuz çalışacak fakat bittiğinde yine aynı şey olacak.

Kalıcı çözüm için R100 direncinin 1.5k yerine G3 haricindeki güç konumlarında yeterli akımı sağlayabilecek bir değere indirilmesi gerekiyor. Aksi takdirde arıza kaçınılmaz.



Ekran görüntüsü 2024-11-12 213505.png


Ekran görüntüsü 2024-11-12 214008.png
 
Son düzenleme:
Bu sorunu, Taiwanlı Clevo ve Çinli Tongfang a da bildirmelisiniz.
İngilizce ye çevirip gönderin.
Soruna dair, Mühendisler karşı yanıt veya öneri yazacaklar mi?
 
Clevo da bu sorun yok.

Ben sadece bu cihazlar neden hep aynı arıza ile dökülüyor diye merak edip şemayı inceledim. Sıra dışı bir şey görünce üzerinde azıcık çalıştım ve sorunu bulduğumu düşünüyorum. Tongfang in bunu hala fark etmemiş olmasına ihtimal vermiyorum. Öyle ise bıraksınlar bu işi zaten. Hata yapmışız deyip ücretsiz çözüm üretme ya da geri çağırma gibi bir şey yapacaklarını da hiç sanmıyorum. Üst üste 3 nesil üründe aynı hatanın tekrarlanması çok ilginç. Belki 11.12. 13. nesilde de durum aynıdır, ürünleri görmediğim için bilemiyorum.

Ufaktan "bilinçli eskitme" mi söz konusu diye de akla gelmiyor değil. Cihazların ne kadarı garanti öncesi, ne kadarı sonrası bozuldu bilemiyoruz.

Uzun zaman önce çalıştığım bir firmada ithal edilen güç kaynaklarının hatalarını bulup bildiriyordum. Bir tanesi meşhur Japon Enermax. Gate sürücü trafoyu süren totem pole transistörler ile trafo arasındaki kapasitör ters polaritedeydi. Garantisi dolmadan arızaya geliyordu, yeni kapasitörü doğru polaritede takıp gönderiyordum. Japonlara bildirdik. Sorunu kabul etmediler ve ürünlerimizi kurcalamayın, bozuksa yenisini verin gibi bir dönüş olmuştu. Koliler dolusu değişim-iade olmuş güç kaynağını tamir edip refurbished ürün olarak satışını sağladım ve bunu firmaya ilettiler. Sonra yeni mal sevkiyatıyla bir kutu dolusu mosfet, kapasitör, shottky diyot vs. yedek parça geldi. :gulus1:

Koskoca FSP nin bile indüktör için yanlış materyal kullandığı için kavrulup kömür olan ürünlerini gördüm. Güç kaynaklarında sıkça gördüğüm ve parça tedarik hatası olduğunu düşündüğüm bir durumdu bu. Bir dönem PFC indüktörü sarmaktan parmaklarım nasır tutmuştu. :cheeky5:
 
Son düzenleme:
Son zamanlarda okuduğum en iyi dedektiflik örneklerinden biri. Yerli Sherlock Holmes diyebilirim sizin için.
 
ilginç bir durum, peki şimdi benim lenovoda (veya herhangi br laptop) ana kartta enerji yokken bios pilini söksem ve bir süre sonra geri taksam tüm güney köprüsü ayarları silinecek mi ? bunu bios içinde bir yerlere kaydediyor olmaları lazım diye düşünüyorum.
 
Dünya üstünde elektronik her cihazın arıza temeli güç elektroniği ile mutlaka bir yerde el sıkışır
 
ilginç bir durum, peki şimdi benim lenovoda (veya herhangi br laptop) ana kartta enerji yokken bios pilini söksem ve bir süre sonra geri taksam tüm güney köprüsü ayarları silinecek mi ? bunu bios içinde bir yerlere kaydediyor olmaları lazım diye düşünüyorum.
Rom bellek, Firmware
 
ilginç bir durum, peki şimdi benim lenovoda (veya herhangi br laptop) ana kartta enerji yokken bios pilini söksem ve bir süre sonra geri taksam tüm güney köprüsü ayarları silinecek mi ? bunu bios içinde bir yerlere kaydediyor olmaları lazım diye düşünüyorum.

Bios pili çekilirse sıfırlanacak olan zaten kullanıcı erişimine açık olan bildiğimiz bios ayarları.

Sizi "konu dışı not" diyerek yazdığım kısım yanılttı sanırım. O kısmın bahsettiğim arıza ile ya da açılışta girip ayarları değiştirdiğimiz biosla ilgisi yok. Olur da PC nizin çipsetinin değişmesi gerekirse burada uyardığım şey hakkında kullanıcıları geç, hiç bir servisin haberi dahi olmadığı için yazma gereği duydum.

Bahsettiğim Intel'in güney köprüsü denilen çip içindeki bilinmeyen mimari üzerinde koşturtuğu sırlarla dolu bir gömülü işletim sistemi. Ana bios flaş çipi içinde gömülü oluyor. "Intel Management Engine" ya da "Intel Yönetim Motoru" diye geçiyor. Görünürde çipsetin işlevlerini yerine getirmesi ve diğer bileşenlerle iletişimini sağlaması için var fakat arkada tam olarak ne işler çevirdiğinin meçhul olduğu söyleniyor. Üzerine komplo teorileri mevcut, karanlık bir tarafı var.

Intel bunu her çipset modeli için binary dosya olarak yayınlıyor. Arada bir güncelliyor. Üreticiler de alıp ürettikleri sistemin bios'una entegre ediyorlar.

Sistemdeki çipset değişirse ME (Management Engine) saçmalıyor. Sistem çok geç açılıyor ve bir takım sorunlar çıkıyor. Ne tür sorunlar çıkıyor derseniz pek fikrim yok, hiç merak edip o şekilde sistem kullanıp ne oluyor diye bakmadım ya da daha derin araştırmadım. Zaten sırf geç açılması bile başlı başına düzeltilmesi gereken bir sorun.

Yeni çipset takıldıktan sonra ana bios flaş çipi sökülüp okunarak yedekleniyor. İntel'in sağladığı yazılımla (görseldeki) yedeklenen bios açılıyor. Yazılım biosu bileşenlerine ayırıyor. ME kısmı için yine Intel'in bu çipsetine özel yayınladığı ME sürümüne ait temiz binary dosya gömülüyor ve programın çıktı olarak verdiği dosya bios çipine yazılıp sisteme takılıyor. Yapılan bu işleme "Clean ME" deniyor. Çipset değişen sisteme bu işlem yapıldıktan sonra normal çalışır hale geliyor.

Bu işlem yapılırken aşağıdaki görselde bir kısmı görülen ayarlar default oluyor. Bunlar kullanıcı erişimine kapalı, fiziki donanımları, veri yollarını, saat frekanslarını vs. ilgilendiren ayarlar. Eğer sistem üreticisinin özelleştirdiği ve default hali ile uyuşmayan ayarlar var ise bulup düzeltmek gerekiyor. Mesela en altta görülen "Intel HD Audio" neredeyse bütün sistemlerde 3.3V iken default(1.8V) bırakılırsa çipsetin heberleştiği pinler birkaç ay içinde bozuluyor ve ses çipini görmüyor.

Servislerin %99 u bırak bu ayrıntılardan haberdar olmayı, çipset değiştirmeyi başarıyla yapsa bile kimin yaptığı bilinmeyen hazır "Clean ME" yapılmış biosu sisteme yazıp geçer. Hatta bu dosyaları arızası olmayan sisteme de yazar.

Çipset değiştirmiştir, ya da bios kaynaklı olabileceğini düşündüğü bir sorun vardır. Açar google'ı atıyorum "Asus K555-XYZ Clean ME bios" diye arar. Bulduğunu sisteme yazar. O biosa Clean ME işlemi yapıp yayınlayan adamın bahsettiğim hususa dikkat edip etmediği meçhuldür. Bilinçsiz müdahale edilmiş bios dosyası yüzünden hiç bir kusuru olmayan sistem bile bir süre sonra sahibinin elinde patlayabilir.

Ekran görüntüsü 2024-11-17 022356.png
 
Son düzenleme:
Fakat "sistemdeki çipset" değişecekse yine aynısından takılmaz mı? Bu durumda sorun olmaması gerek. Ayar değiştirilmez.
(Yazıyı anlamamış olabilirim)
 
Bios pili çekilirse sıfırlanacak olan zaten kullanıcı erişimine açık olan bildiğimiz bios ayarları.

Sizi "konu dışı not" diyerek yazdığım kısım yanılttı sanırım. O kısmın bahsettiğim arıza ile ya da açılışta girip ayarları değiştirdiğimiz biosla ilgisi yok. Olur da PC nizin çipsetinin değişmesi gerekirse burada uyardığım şey hakkında kullanıcıları geç, hiç bir servisin haberi dahi olmadığı için yazma gereği duydum.

Bahsettiğim Intel'in güney köprüsü denilen çip içindeki bilinmeyen mimari üzerinde koşturtuğu sırlarla dolu bir gömülü işletim sistemi. Ana bios flaş çipi içinde gömülü oluyor. "Intel Management Engine" ya da "Intel Yönetim Motoru" diye geçiyor. Görünürde çipsetin işlevlerini yerine getirmesi ve diğer bileşenlerle iletişimini sağlaması için var fakat arkada tam olarak ne işler çevirdiğinin meçhul olduğu söyleniyor. Üzerine komplo teorileri mevcut, karanlık bir tarafı var.

Intel bunu her çipset modeli için binary dosya olarak yayınlıyor. Arada bir güncelliyor. Üreticiler de alıp ürettikleri sistemin bios'una entegre ediyorlar.

Sistemdeki çipset değişirse ME (Management Engine) saçmalıyor. Sistem çok geç açılıyor ve bir takım sorunlar çıkıyor. Ne tür sorunlar çıkıyor derseniz pek fikrim yok, hiç merak edip o şekilde sistem kullanıp ne oluyor diye bakmadım ya da daha derin araştırmadım. Zaten sırf geç açılması bile başlı başına düzeltilmesi gereken bir sorun.

Yeni çipset takıldıktan sonra ana bios flaş çipi sökülüp okunarak yedekleniyor. İntel'in sağladığı yazılımla (görseldeki) yedeklenen bios açılıyor. Yazılım biosu bileşenlerine ayırıyor. ME kısmı için yine Intel'in bu çipsetine özel yayınladığı ME sürümüne ait temiz binary dosya gömülüyor ve programın çıktı olarak verdiği dosya bios çipine yazılıp sisteme takılıyor. Yapılan bu işleme "Clean ME" deniyor. Çipset değişen sisteme bu işlem yapıldıktan sonra normal çalışır hale geliyor.

Bu işlem yapılırken aşağıdaki görselde bir kısmı görülen ayarlar default oluyor. Bunlar kullanıcı erişimine kapalı, fiziki donanımları, veri yollarını, saat frekanslarını vs. ilgilendiren ayarlar. Eğer sistem üreticisinin özelleştirdiği ve default hali ile uyuşmayan ayarlar var ise bulup düzeltmek gerekiyor. Mesela en altta görülen "Intel HD Audio" neredeyse bütün sistemlerde 3.3V iken default(1.8V) bırakılırsa çipsetin heberleştiği pinler birkaç ay içinde bozuluyor ve ses çipini görmüyor.

Servislerin %99 u bırak bu ayrıntılardan haberdar olmayı, çipset değiştirmeyi başarıyla yapsa bile kimin yaptığı bilinmeyen hazır "Clean ME" yapılmış biosu sisteme yazıp geçer. Hatta bu dosyaları arızası olmayan sisteme de yazar.

Çipset değiştirmiştir, ya da bios kaynaklı olabileceğini düşündüğü bir sorun vardır. Açar google'ı atıyorum "Asus K555-XYZ Clean ME bios" diye arar. Bulduğunu sisteme yazar. O biosa Clean ME işlemi yapıp yayınlayan adamın bahsettiğim hususa dikkat edip etmediği meçhuldür. Bilinçsiz müdahale edilmiş bios dosyası yüzünden hiç bir kusuru olmayan sistem bile bir süre sonra sahibinin elinde patlayabilir.

38259 eklentisine bak
Buradaki değişen chipset anakart üzerindeki ile aynı olsa dahi yine de clean me işlemi yapılıyor mu?
 
Anladığım kadarıyla çipset anakarta uygun hale getiriliyor. Çipset aynı marka/model anakarttan sökülürse gerek yok ama farklı bir yerden sökülürse flaşlamaya gerek var
 
Üstadım çok değerli bir makale hazırlamışsın , senin bu değerli bilgileri paylaştığınız için çok teşekkürler.
 

Çevrimiçi üyeler

Forum istatistikleri

Konular
7,102
Mesajlar
120,994
Üyeler
2,877
Son üye
mrnobodyu

Son kaynaklar

Son profil mesajları

az bilgili çok meraklı
Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Back
Top