Best PS-1502DD (15 V/2 A) güç kaynağı ısı sorunu

Son bir güzel detay daha paylaşayım. Dün gece hazır cihazı saatlerce çalıştırmışken kalibrasyonlarını da yapmıştım.

İlk açtığımda sadece 1.90 A akım çekebiliyordum. Daha fazla çekmek istediğimde korumaya geçiyordu. Şimdi ise tam olarak 1.99 A çekebiliyorum! :D

IMG_20210329_114424.jpg

Olabildiğince devredeki yerine yakın monte etseydin daha iyi olurdu. Şu anda uzun kablolar ve üzerinde de çok hızlı değişen sinyaller var, bu da gürültü/parazit demek.
Olabilecek en kısa ve nizami şekilde yapmaya çalıştım.

IMG_20210329_115513.jpg

Özet olarak şunu söyleyebiliyim. Bu cihazın aynısından yakın tarihte Letgo'da satışta gördüm. 2 adet arızalı cihazı toplam 70-80 TL gibi bir fiyata veriyorlardı. Aynı şekilde bit pazarı, hurdacı gibi yerlerde de denk gelme ihtimaliniz yüksek. Bozulmaya çok müsait olduğu için insanlar kolay vazgeçiyor. Çok ucuza çalışan/arızalı şekilde bulmanız mümkün.

Bu cihazın bütün parçaları çok ucuza değiştirilip tamir edilebilir. Bahsettiğimiz parçalar LM723CN, 2N3055 gibi bolca bulunan bileşenler. Zaten bu ısınma sorununa bakarsak bozuk ise çok yüksek ihtimalle transistör gitmiştir. Sadece ADC entegresini bulmak zor olabilir o da kolay kolay arızalanmaz diye düşünüyorum.

Çok ucuza bulunursa içinde benim yaptığım gibi iyileştirmeler yapılıp uzun süre kullanılabilir. Sadece akım koruması bütün enerjiyi kesecek şekilde olması can sıkıcı. Ayarlanan limitten fazla akım çekilmek istendiğinde bip sesi ile birlikte korumaya geçiyor. Akım ayarlandığında bu ayarın üzerine çıkmasa ( CC Constant Current özelliği) muhteşem olurdu.

Maşallah nazar değmesin, gayet nizami hazır olmuş. Yaz gelsin bir de o zamanki değerleri de paylaşırsınız sorun çıkarcağını sanmam.

Epey bir yaz geldi geçti, başka cihazlar da edindiğim için bunu pek kullanamadım fakat şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadım.

Epey bir yaz geldi geçti, başka cihazlar da edindiğim için bunu pek kullanamadım fakat şu ana kadar bir sorunla karşılaşmadım.
Bende geçen sene buna benzer bir cihazın 30 volt 5 amperliğini aldım . Hiç içini açıp kurcuklama şansım olmadı ama içinde çalışan ve devreye giren bir fan var . Sizin bahsettiğiniz sorunu herhalde farkedip bahsettiğiniz çözümü yapmışlar ya da benimkisi biraz daha kaliteli tarafından :)
1740733257426.png

1740733285061.png

Seneler önce iki tane HY1502D almıştım. Sadece 3 gün önce bir aletin akım testi esnasında fark ettim ki çalıştırınca akım koruması hemen devreye girmiyor, ve kısa bir süre için yüke ayarlanan değerden daha çok aşırı akım sağlayabilir.
Ayrıca bunların potlarına da dikkat edilmesi gerekiyor - zaman ile kontakta sorunlar çıkınca gerilim akım değerlerinde ani değişikler dışarıya yansıyabilir.
Belki potun orta çıkışıyla toprağa yakın bağlanmış baçağı arasında kapasitör ile bu sorun çözülebilir.
Tabii yukarıda belirtilmiş aletlerin tasarımı daha iyi olabilir. Lakin, bu tür aletler hobby benchtop psu profilinde, yani, aynı hastalıklara gebe olabilirler.

Bana kalırsa Korad KA3005 şu an için en uygun (hesaplı) cihaz. Bundan daha dandik bir güç kaynağını labratura sokmamak lazım ki bunun bile modifikasyona ihtiyacı olabiliyor.

Aslında en merak ettiğim cihaz kullanım kitapçığında kısa devre koruması olduğu beyan ediliyor. Kendi cihazımı -garibin bir sazı var - denemeye kıyamadım . Acaba hiç deneyen oldu mu ?

Aslında en merak ettiğim cihaz kullanım kitapçığında kısa devre koruması olduğu beyan ediliyor. Kendi cihazımı -garibin bir sazı var - denemeye kıyamadım . Acaba hiç deneyen oldu mu ?

Bende de bu benzeri 30 volt 5 amper güç kaynağı var. Akım aşıldığında devreyi açan değil akım limitleyen güç kaynağı.

Zaman zaman sabit akımda kullanmak gerekiyor. Önce çıkışı istenen en yüksek voltaja ayarlıyorum. Akım potlarını sıfıra getirip çıkışı kısa devre ediyorum. İstediğim akımı potları açarak değerine getiriyorum ve kullanıyorum.

Ancak çok uzun süre kısa devrede kullanmak uygun değil tabiki.

Peki Serkan propları birbirine değdirmeden potlarla akım ayarı yapsan ne olur ? Aynı şey değil mi ?

Potları çevirince devreden ne kadar akım çekileceği ayarlanıyor. Ancak ekranda akım değeri sadece akım çekilince görülüyor.

Güç kaynağının pot üzerinde herhangi bir değer yazmıyor. Ya sen yaklaşıldı bir yere getirip sonra hassas ayar yapman lazım. Yada benim söylediğim yöntemi uygulaman lazım.

Yeni dijital kontrollü güç kaynaklarında dediğini yapabilirsin. Akım değerini çekmek limitleri istediğin akıma set edersin çıkışı açarsın o kadar.

Potları çevirince devreden ne kadar akım çekileceği ayarlanıyor. Ancak ekranda akım değeri sadece akım çekilince görülüyor.

Güç kaynağının pot üzerinde herhangi bir değer yazmıyor. Ya sen yaklaşıldı bir yere getirip sonra hassas ayar yapman lazım. Yada benim söylediğim yöntemi uygulaman lazım.

Yeni dijital kontrollü güç kaynaklarında dediğini yapabilirsin. Akım değerini çekmek limitleri istediğin akıma set edersin çıkışı açarsın o kadar.
Benim cihazda akım çekilmezkende ayar yapabiliyorsun . Ondan kafam karıştı .
Edit : Bugün 10 ohm 5 watt bir direnç üzerinden test düzeneği kurdum . Akım modu da voltaj modu da gayet iyi çalışıyor . Propları değdirmeden akım ayarı da yapabiliyorum .
IMG_20250302_130538.jpg

Son düzenleme:
Benim cihazda akım çekilmezkende ayar yapabiliyorsun . Ondan kafam karıştı .
Edit : Bugün 10 ohm 5 watt bir direnç üzerinden test düzeneği kurdum . Akım modu da voltaj modu da gayet iyi çalışıyor . Propları değdirmeden akım ayarı da yapabiliyorum .40628 eklentisine bak

Bana ters geldi.

Öndeki çıkış terminallerini sökün. Voltajı 12 volta akımı da 1 amper e ayarlar mısın? Ekranda ne yazıyor görelim.

Bana ters geldi.

Öndeki çıkış terminallerini sökün. Voltajı 12 volta akımı da 1 amper e ayarlar mısın? Ekranda ne yazıyor görelim.
Bütün kombinasyonları denedim . Voltajı kısıp akımı kökledim , voltajı kökleyip akımı kısdım. Hiçbirinde anormallik görmedim. Set değerlerini de gayet hassas ayarladım . Hiç yük bağlı değilkende potlarla voltajı 30 a akımı 5 e ayarlayabiliyorum.

Son düzenleme:
Bana ters geldi.

Aslında daha güzelini yaptım ilk başlarken . 20 volt 1 ampere ayarladım. Güya direnç 10 ohm olduğu için 2 amper çekmek isteyecek . Ben 1 amperde tutacağım. 1 amperde tuttum ama baktım duman çıkmaya başladı . Hop kapattım ne oluyor diye . Jeton düştü sonradan direnç 5 watt Ben yüklüyorum 20 watt . Allah'tan direnç yanmadı . Kafayı düzeltip teste devam .

Şu güç kaynağını boşta iken yani çıkışına hiçbirşey bağlamadan ayarını 12.0 volt 1.25 amper değerine ayarlayabilir misin?

Ayarlayıp resmini foruma ekleyebilir misin?

Forum istatistikleri

Konular
7,403
Üyeler
3,007
Son üye
net7log

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Freemont2.0 herbokolog Freemont2.0 wrote on herbokolog's profile.
nick iniz yakıyor
:D
Freemont2.0 posta Freemont2.0 wrote on posta's profile.
Merhabalar :)
az bilgili çok meraklı
Prooffy semih_s Prooffy wrote on semih_s's profile.
Merhaba, sizden DSO2C10 hakkında bilgi rica ettim. Yanıtlarsanız sevinirim...
Unal taydin Unal wrote on taydin's profile.
Timur Bey, Arduino kontrollü bir akü şarj cihazı yapmaya çalışıyorum. Aklımdaki fikri basit bir çizim olarak konu açmıştım. Özellikle sizin fikirlerinizi çok önemsiyorum.
Back