Bilgisayar USB port sorunu

USB askıya alma diye bir şey mi varmış?
Nereden bakılıyor ona? :)
Guc secenekleri icinde olmasi lazim.

PCI USB kart ile denemek gerekli. Oyle bir kart alip baska bir diske kurulacak findoz ile deneme yapmak en azindan yazilim mi donanim mi diye kaynagi tesbit etmeyi saglayabilir.


Edit : Ay, PCI kart linki vermisim, PCIe olacak tabii. PCI mi kaldi ayol? ISA falan vereydim bari. :katil1:

 
Son düzenleme:
Guc secenekleri icinde olmasi lazim.

PCI USB kart ile denemek gerekli. Oyle bir kart alip baska bir diske kurulacak findoz ile deneme yapmak en azindan yazilim mi donanim mi diye kaynagi tesbit etmeyi saglayabilir.


Edit : Ay, PCI kart linki vermisim, PCIe olacak tabii. PCI mi kaldi ayol? ISA falan vereydim bari. :katil1:

bu ucuzmuş geçen gün 2 tane usb 3.0 soketi 60 liraya aldım
 
Edit : Ay, PCI kart linki vermisim, PCIe olacak tabii. PCI mi kaldi ayol? ISA falan vereydim bari. :katil1:
Bu makine yeni ama hala üzerinde ISA soketi olan anakartlı makine de var. Bozulmayınca kullanıma devam ediliyor :)
 
Akım limiti geçildiğinde ya da kısa devre gibi durumlarda kontrolcü portu donanımsal olarak kapatabiliyor. Muhtemelen restart sırasında kontrolcünün elektriği kesilip geldiği için yeniden çalışmaya başlıyordur.

Ancak yukarıdaki gibi donanımsal değil de Windows ile ilgiliyse Device Manager üzerinden kontrolcüyü kaldırıp yeniden tarama yapmak işe yarayabilir.

Benim ofiste notebook bilgisayarımı bağladığım bir eGPU kasası (ATI ekran kartı takılı) ve 2 x 4K monitör var.
07xrm2Ndrrn8hNvmQL1Xz1N-7.fit_lim.size_1620x912.v_1569469958.jpg




Bu kasa bilgisayara Thunderbolt 4 kablosuyla USB-C portundan bağlanıyor. Hem harici ekran kartı hem de "Docking Station" gibi çalışıyor. Ethernet, klavye, mouse, kamera vb.ona takılı. Sorun şu ki çok sık bir şekilde kabloyu takınca harici monitörleri görmediği oluyor. Bilgisayarı resetlemeden kolay kolay monitörleri görmüyor. Pek çok şey denedim ama çözülmedi.

Sonunda problem yaşandığı zaman ekran kartını kaldırıp yeniden ekleyen bir bat script yazdım. Problem yaşandığında o kodu çalıştırıyorum. 20 sn içinde monitörler geliyor.

Çalıştırdığım bat dosyasındaki kod şöyle:
Bash:
@echo off
echo .. removing display adapter
devcon /r remove "PCI\VEN_1002&DEV_731F&SUBSYS_0B361002&REV_C1"
timeout 3
echo ..
echo .. re-installing display adapter
devcon rescan
echo ..
echo .. process completed
timeout 5


PCI\VEN_1002&DEV_731F&SUBSYS_0B361002&REV_C1 ekran kartının cihaz id değeri. Donanım özellikleirnde bulabilirsiniz.

devcon.exe bir yardımcı program. Şu adresten indirebilirsiniz. Device Manager üzerinde işlemler yapmanızı sağlıyor.

Bu script dosyasını yönetici olarak çalıştırmak gerekiyor. Bunun için bu kodu içeren bir ".bat" dosyası oluşturup uygun bir yere kaydedin. Sonra masaüstü ya da başka bir yerde bu bat dosyasına bir kısayol oluşturun. Kısyolun seçeneklerinde "yönetici olarak çalıştır" seçeneğini göreceksiniz. O seçili olsun.
1687730999895.png


Dilerseniz bir kılavye kısayolu da tanımlayabilirsiniz.

Not: Windows 11 kullanıyorum. Windows XP için çalışır mı bilmiyorum.
 
Çok mantıklı cevaplar geliyor. Teşekkür ederim. Konunun daha net olması için şöyle açıklayayım;

Bir oyun makinemiz var. Makine sıfır olduğu için önerileriniz çözüm sunsa dahi bunu patrona anlatıp, hem anlamasını beklemek hemde makineye bu kadar detaylı müdahale etme izni almak imkansız gibi bir şey. 10-15 yıllık makineler var. Bu sorun onlarda olsaydı her türlü müdahale edebilirdik. Sıfır olunca gözünden sakınıyor adam.

Makineye ilk elektrik geldiğinde PC otomatik açılıyor. Bir kaç kod satırı yürüdükten sonra direk oyun introsu giriyor. İşletim sistemini hiç bir şekilde görmüyoruz. İlk krediyi okutup oyun bittikten sonra tekrar kredi okutup oynamaya izin vermiyor. Makinede kilitlenmeye dair hiç bir belirti yok. İntro devam ediyor, krediyi çekiyor. Hatta klavye bağlayıp numlock yakıp söndürerek kilitlenmediğini de teyit ediyoruz ama makinedeki tüm düğmeler işlevsiz kalıyor.

Bu yukarıdaki uygulamaları yapsak, birinin her müşteride müdahale etmesi gerek makineye. Bu istediğimiz bir şey değil. Bir şekilde sistemi otomatik hale getirmemiz gerek. Şimdi yazarken jeton düştü. Diğer eski makinelerin çoğunda Windows olduğu için bunun üzerine gittik biraz. Belkide Linux vardır üzerinde. İşletim sistemine dair ekrana pek bir bilgi gelmiyor. USB kabloyu söküp takmakla düzelseydi sadece bir röle bağlayıp resetletecektik ama düzelmiyor maalesef.
Artık fırsat buldukça sistemi çözümleyip duruma göre yukarıdaki önerileri deneyeceğiz.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,897
Mesajlar
100,674
Üyeler
2,497
Son üye
omertopcu82

Son kaynaklar

Son profil mesajları

Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top