Akım limiti geçildiğinde ya da kısa devre gibi durumlarda kontrolcü portu donanımsal olarak kapatabiliyor. Muhtemelen restart sırasında kontrolcünün elektriği kesilip geldiği için yeniden çalışmaya başlıyordur.
Ancak yukarıdaki gibi donanımsal değil de Windows ile ilgiliyse Device Manager üzerinden kontrolcüyü kaldırıp yeniden tarama yapmak işe yarayabilir.
Benim ofiste notebook bilgisayarımı bağladığım bir eGPU kasası (ATI ekran kartı takılı) ve 2 x 4K monitör var.
Razer's top-shelf eGPU, the Core X Chroma, has customizable RGB lighting and a practical port hub. Like other Thunderbolt 3 eGPUs we've tested, however, expect a major dip in graphics-card performance versus the same card in a full desktop PC.
www.pcmag.com
Bu kasa bilgisayara Thunderbolt 4 kablosuyla USB-C portundan bağlanıyor. Hem harici ekran kartı hem de "Docking Station" gibi çalışıyor. Ethernet, klavye, mouse, kamera vb.ona takılı. Sorun şu ki çok sık bir şekilde kabloyu takınca harici monitörleri görmediği oluyor. Bilgisayarı resetlemeden kolay kolay monitörleri görmüyor. Pek çok şey denedim ama çözülmedi.
Sonunda problem yaşandığı zaman ekran kartını kaldırıp yeniden ekleyen bir bat script yazdım. Problem yaşandığında o kodu çalıştırıyorum. 20 sn içinde monitörler geliyor.
Çalıştırdığım bat dosyasındaki kod şöyle:
Kod:
@echo off
echo .. removing display adapter
devcon /r remove "PCI\VEN_1002&DEV_731F&SUBSYS_0B361002&REV_C1"
timeout 3
echo ..
echo .. re-installing display adapter
devcon rescan
echo ..
echo .. process completed
timeout 5
PCI\VEN_1002&DEV_731F&SUBSYS_0B361002&REV_C1 ekran kartının cihaz id değeri. Donanım özellikleirnde bulabilirsiniz.
devcon.exe bir yardımcı program. Şu adresten indirebilirsiniz. Device Manager üzerinde işlemler yapmanızı sağlıyor.
Quickly download and install DevCon without downloading the entire Windows Driver Kit - Drawbackz/DevCon-Installer
github.com
Bu script dosyasını yönetici olarak çalıştırmak gerekiyor. Bunun için bu kodu içeren bir ".bat" dosyası oluşturup uygun bir yere kaydedin. Sonra masaüstü ya da başka bir yerde bu bat dosyasına bir kısayol oluşturun. Kısyolun seçeneklerinde "yönetici olarak çalıştır" seçeneğini göreceksiniz. O seçili olsun.
Dilerseniz bir kılavye kısayolu da tanımlayabilirsiniz.
Not: Windows 11 kullanıyorum. Windows XP için çalışır mı bilmiyorum.