Bilgisayarı Bios Pili Olmadan Otomatik Açmak

Gokrtl

Gökhan Kartal (TeknoDay)
Staff member
Katılım
27 Şubat 2019
Mesajlar
11,212
Bazı ticari bilgisayarların elektrik geldiğinde otomatik açılması istenir. Özellikle benim iş yerimdeki gibi bilgisayar ile çalışan onlarca oyuncak olan yerlerde şarteller açıldığında oyuncaklar otomatik açılmalıdır. Aksi halde her oyuncağın bilgisayarını her sabah manuel açmak işkence olurdu.

Bunun için anakartların bios menüsünde APM (Automatik Power Managenet) modu olur. Bu mod aktif edildiğinde bilgisayara elektrik geldiği anda bilgisayar otomatik açılır.

Peki ya bios pili biterse?
Bu durumda bios sıfırlanır ve APM modu iptal olur. Bizim oyuncaklarda tarih saat gibi konular önemli olmadığından biosun default ayarlarında bile sistem çalışabilir. Benden önceki teknik servisteki arkadaş bios pillerini değiştirmeye üşenmiş olacak ki aşağıda anlatacağım şekilde bir çözüm bularak hem bios pili değiştirmekten kurtulmuş hemde pil masrafından.

Sistem basit bir şekilde işliyor.
NC (Normalde Kapalı) 12v luk bir rölenin bacaklarını anakartın power switch pinlerine bağlıyor. Böylece elektrik geldiği anda röle bacakları kapalı olduğundan sistem start alıyor ve başlıyor.

Ama tabi röle sürekli NC konumunda kalırsa bilgisayarı sürekli kapatıp açacaktır. Bu durumdan kurtulmak içinde tabiki rölenin beslemesi power supplay den 12v alınarak besleniyor. Power Supply elektriği aldığı anda röleye güç vererek bacaklarını NO(Normalde Açık) konumuna çekiyor.

Bu sayede bios pili olmadan bilgisayar ömrü yettiğince elektrik geldiğinde açılacak, elektrik gittiğinde kapanacaktır.

20231202_103020.jpg
 
Son düzenleme:
Bilgisayarı kapat dersen ne oluyor. yeniden mi başlıyor?
Oyunlarda öyle bir seçenek yok. windowsa yada linuxa giremiyorsun. O yüzden deneme şansım olmadı.
Düz mantık olarak düşünecek olursak bilgisayarı kapat dediğimizde, power gücü keseceğinden röle kapalı konuma geçecek ve pc yeniden açılacaktır.

Eğer anakart tasarlanırken bu olasılık göz önünde bulunduruldu ise pinler kapalı olsa dahi yeniden açılmak için ikinci bir tetik bekleyecektir.

APM modunda neden tekrar açılmıyor? Çünkü anakart MCU ile akıllı olarak anahtarlanıyor. Bilgisayarı kapat dediğimizde APM modu açık olsa bile, yeniden başlamak için bilgisayar düğmesinden tekrar tetiklemek gerekiyor.
 
O zaman bu makineler kapanırken çat diye enerjiyi mi kesiyorlar...?
Aynen. Şartelden kapanıp açılıyor. işletim sistemlerinin hata ayıklama modu da devre dışı bırakılmış. Açılışta tarama filan yapmıyor.
Şimdiye kadar bu yanlış kapama yöntemi yüzünden yazılımsal bir zarar görmedi makineler.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,847
Mesajlar
99,735
Üyeler
2,482
Son üye
ilker29

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top