Bir molekülün 3D şeklini bulmak

devreci

Aktif Üye
Katılım
25 Mart 2020
Mesajlar
403
Bir belgeselde görmüştüm eski bir belgeseldi, bir makina vardı ve ekranı sadece yeşil renk veren crt tüplü bilgisayar + elektron mikrskobu gibiydi ve dev bir makinaydı ve herhangi bir maddenin atomlarının dizilişini 3d ekrana yansıtıyordu google'da ne kadar aradıysam bulamadım.

Kısaca bir maddenin atom dizilişini nasıl buluyorlar, tamam bazı kimyasal tepkimelerle bir akış diyagramı ile bulabilir fakat bazı maddelerin hesaplanması imkansız gibi adamlar carşaf gibi sermişler yüzlerce atomun şeklini hemde 3 boyutlu.

mesela https://www.sciencephoto.com/media/635997/view/heparin-anticoagulant-drug-molecule
 
Çoğu molekülün yapısını deneyle saptamak yerine teorik bilgilerle tahmin ediyorlar. Saptamaları gerekirse önce molekülü kristalize etmeleri lazım. Bunu nasıl yapıyorlar bilmiyorum ama çok karışık organik molekülleri bile kristalize edebiliyorlar. Zor kısmı burası. Bunu başarılarsa x-ray crystallography yöntemi molekül yapısını ortaya çıkarıyor.
 
Son düzenleme:
Atomic Force Microscopy ile molekül yapısını bulamazsınız. Ancak moleküllerin oluşturduğu kristalin yapısını görebilirsiniz.
 
Bahsettiğiniz yöntemler daha çok yeni , benim izlediğim belgesel baya eskiydi o şartlarda bir animasyon oluşturmuşlar demek ki gerçek görüntü değildi yazılımdı.

O zaman molekül dizilimleri , asit ekliyor baz ekliyor ne kadar gaz çıkıyor , alkole tepkisi vsvs bir dizi işlemlerden geçirip teorik olarak çiziliyor.
Sormamın nedeni bir bilgisayar simulasyonu yapmaktı , tabi ezbere değil o atomların dizilimini tamamen bilgisayar hesaplıyacak başka moleküllerle tepkisi yanması vs pek mümkün gibi görünmuyor çünkü tamamen ezbere kitapta yazılanın yansıması olacak chatgpt gibi.
 
Yazılımla yapılmış animasyondur muhtemelen.

X ray crystallography yeni bir yöntem değil. 30larda 40larda organik moleküllerin şeklini bu yöntemle bulmaya başlıyorlar. DNA'nın çift sarmal yapısı 1952de bu yöntemle doğrulanıyor (Watson ve Crick'in deneyi yapan Rosalind Franklin'e kazık attığı meşhur olay). Molekül şekillerini doğrulamanın en bilinen yöntemi bu.
 
X ray crystallography ile ilgili youtube da birsürü video buldum , aslında mantık basit, -270 derece soğutuyorlar çünkü molekül hareket etmesin sabit kalsın diye daha sonra x ışının tam odağı maddeye düşüyor ve buradan çıkıp floresan ekrana gidiyor , odaktan çıkıp uzaklaştıkça görüntü doğal olarak büyüyor. binlerce fotoğraf çekip en sonunda bu görüntülerden yola çıkarak çiziyorlarmış , yeni bişey öğrendik , vay be.
 
pythonla mümkün

Bash:
pip install rdkit-pypi
pip install py3Dmol
 
birde bu var
Bash:
 pip install pybel
 
en sevdiğim molekül :D basit bir örnek bu matpolit ile sen py3Dmol gelişmişini yapabilirsin

amonyak.png
Screenshot 2023-12-20 at 18-13-43 py3Dmol examples - Google Arama.png
 
3d göstermek sorun değil o atomların nasıl bir araya geleceğini nasıl hesaplıyor, formulu aynı olan ama şekli farklı olan moleküller var.
 
  • Beğen
Reactions: nt
ok bu 3 kutuphane senin işini çözer.
hepsi ayrı işler için.
 
BEN: pip install pybelpip install rdkit-pypipip install py3Dmol bunlar ne işe yarıyor

GPT:
Bu, belirli Python kütüphanelerini yüklemek için kullanılan pip paket yöneticisinin komutlarıdır. İşte her birinin kısa bir açıklaması:
  1. pip install pybel
    • Bu komut, Open Babel adlı bir kimya kütüphanesinin Python sürümü olan Pybel'i yükler. Open Babel, çeşitli kimyasal işlemleri gerçekleştirmek ve farklı kimyasal formatları arasında dönüşümler yapmak için kullanılır.
  2. pip install rdkit-pypi
    • Bu komut, RDKit adlı bir kimya kütüphanesini yükler. RDKit, kimyasal ve biyolojik verilerle çalışmak, moleküler yapıları analiz etmek ve kimyasal hesaplamalar yapmak için kullanılır.
  3. pip install py3Dmol
    • Bu komut, Py3Dmol adlı bir kütüphaneyi yükler. Py3Dmol, 3D moleküler yapıları görselleştirmek için kullanılır. Özellikle web tabanlı 3D görselleştirmeleri kolaylaştırmak için tasarlanmıştır.
Eğer kimyasal yapılar, moleküler görselleştirmeler veya kimya analizi gibi konularla uğraşıyorsanız, bu kütüphaneler size bu alanda programlama yapma imkanı sağlar. Örneğin, RDKit moleküler yapıları manipüle etmek ve analiz etmek için oldukça kapsamlı bir araçtır. Py3Dmol ise bu yapıları 3D olarak görselleştirmenize yardımcı olur.
 

Forum istatistikleri

Konular
5,989
Mesajlar
102,191
Üyeler
2,517
Son üye
Dzenit

Son kaynaklar

Son profil mesajları

deneyci wrote on hakan8470's profile.
Sibonge uNkulunkulu ngokuhlukahluka asinike kona.

Bu hangi dil? :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
Back
Top