Biraz da mutfak uzerine.

Mikro Step

Kıdemli Üye
Katılım
25 Eylül 2022
Mesajlar
5,898
Mutfakla aram iyidir. Yaptigim yemekler, borekler, tatlilar begenilir.

Bugun Osmanli mutfagi uzerine calisan profesyonel bir asci ile tanistim. Daha 40 yasina gelmemis. Fakat meslegini o kadar seviyor ki, sorularima cevap verirken/anlatirken gozleri isildiyordu. Aferim dedim. Cocuklugundan beri bu isleri yapmis. Yuksek okulunu da okumus.

Eti nasil pisirirseniz pisirin sonucta lezzetli bir sey cikar ortaya. Fakat ben mukemmel yapamiyordum.

Mesela princ pilavi pisirip ustune de kavurulmus kusbasi et kondumu lezzetli bir yemek olur. Fakat etin agizda dagilmasi lazim.

Ben agizda dagilan et pisirmeyi bilmiyorum anlatirmisin dedim.

Ne kadar basitmis. Bu gune kadar eti pic ediyormusum.

Bu tecrubemi sizlerle paylasayim. Tecrubemi diyorum eve gelir gelmez denedim 10 numara oldu.

Tencereye bir corba kasigi sivi yag, bir corba kasigi da tereyagi koyuyoruz.

250 gram kusbasi eti cevire cevire pisirmeye basliyoruz. Etler suyunu birakiyor ardindan yaginda kavurmaya/kizartmaya basliyoruz.

Bu esnada tencerenin dibinde katman olarak etin kani vs tabaka olusturuyor.

Ben bu asamada eti alip yemege ilave ediyordum.

Hatam burada imis.

Bu hale gelen etin tuzunu ekliyoruz ve icine sicak su ilave ediyoruz. Corba gibi olacak etlerin ustune kadar su cikacak.
Kaynayincaya kadar kuvvetli ateste pisiriyoruz. Kaynama baslayinca kapagini kapatip dusuk ateste birakiyoruz. Suyu bitmek uzereyken birini tadin. Istediginiz yumusaklikta degilse tekrar sicak su ilave edip ayni islemi tekrarlayin.

Suyunu tamamen kaybedip allta sadece yag kalana kadar bekliyoruz. Yaginda etleri ceviriyoruz.

Ardindan asil yemege gecebilirsiniz.

Mesela turlu ve guvec yaptigimda da etlerin yumusaklik sorunu olurdu.

Bu teknik etin oldugu tum yemeklerde uygulanabilir bir teknik.

Artik yemek konusundaki ustaligimi bir kac adim ileri tasidim diyebilirim.

Mutfaga girmiyor olsaniz dahi eslerinize bu teknigi anlatin. Bilmiyorlarsa eminim bana dua edeceksiniz.
 
Hayir eti once haslarsan ette koku olusur. Gerci bu koku kisileri farkli etkiler bazilari hic kafaya takmaz.

Eti once kavuruyoruz sonra hasliyoruz en sonunda bir kez daha kavuruyoruz.
 
Bir tane dokme tencerinin icine zeytin yagini koyuyorsun, Altini acip bekliyorsun yag oyle sicak oluyor ki sorma. Sonra kusbasi eti atip hizlica ceviriyorsun. Altida son acik tabi. Et in disi daglanmis gibi oluyor hizlica. Sonra altini kis kapagi kapat,

Eger yumusak bir et olmamissa iyi daglama yapamamissin demektir. :gulus2: Miktarlar onemli , bir kac kez yapinca olcu anlasilacak. 1 2 dk da daglanmasi lazim.
not: Ciger boyle mukemmel oluyor.


Ette muhurleme diye bir kavram vardir. Onun dokum tencere ve yag ile uygulan mis halidir.
 

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
6,955
Mesajlar
118,787
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back
Top