Boşluksuz EE Nüve için hava boşluğu hesabı (Flyback Transformer)

Aslında en mantıklı ilerleme excel basittden başlayıp katologlardaki değereri tek tek otomatik hesaplatmak .Hepsi faraday kanunundan türetimiş .
magnetic geçirgenik ,yol uzunluğu falan derken nüvenin her değeri otomatik çıkıyor

duty DC DC converterlarda zaten giriş/çıkış votajı oranından olması gereken değer ortaya çıkıyor.Flyback nasıl hesapanıyordu hatıramıyorum (Yaş 60 a yaklaşınca unutmak kolay oluyor :) )

@Baran EKREM Fairchild ın AN-4137 app notunun excel dosyası var onu indirdinizmi ? ONSEMI satın aldığından belki excel programını kaldırmıştır.Size çok faydası olurdu.

AN4137 için verilen excel'in bir çok noktasında hata var.
SMPS'de verilen duty değerlerinin çoğu CCM mod için verilmiştir. DCM modda işler karışır. Dolayısı ile hepsi için tek tek hesap gerekiyor.
2009'dan beri Flyback tasarlarım hala öğrendiğim şeyler çıkar. Hesaplar bir yere kadardır yalnız flybackin asıl uzmanlık gerektiren kısmı trafonun sarım tekniğindedir.
Hocam sarım teknikleri hakkında kaynak öneriniz var mı ?
İlk denemeleri elde sararak yapacağım şuan için herhangi bir yere sardırmayı düşünmüyorum.
Bakır telin tipi ?
İzole bandı tipi ?
Karkas kenarlarında margin bırakmak ?
Sarım sırası ?
Sandwich Sarım ?
Copper foil ?
Vernik ?

Kafamda deli sorular :)

Bu arada masadaki karalamalarımı görünce fark ettim air gap zaten reluctance formulunden geliyormus yahu :dusun1:

reluctance.jpg

Forum istatistikleri

Konular
6,953
Üyeler
2,824
Son üye
selocan32

Son kaynaklar

Son profil mesajları

hakan8470 wrote on Dede's profile.
1717172721760.png
Dedecim bu gul mu karanfil mi? Gerci ne farkeder onu da anlamam. Gerci bunun anlamini da bilmem :gulus2:
Lyewor_ wrote on hakan8470's profile.
Takip edilmeye başlanmışım :D ❤️
Merhaba elektronik tutsakları...
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar. Elektrik laboratuvarınız varsa bunun hakkında bir konunuz var mı acaba? Sizin laboratuvarınızı merak ettim de :)
Lyewor_ wrote on taydin's profile.
Merhabalar forumda yeniyim! Bir sorum olacaktı lcr meterler hakkında. Hem bobini ölçen hemde bobin direnci ölçen bir lcr meter var mı acaba?
Back