Boya MM1 için amfi önerisi.

C_Gürbüz

Yeni Üye
Katılım
8 Kasım 2021
Mesajlar
4
Merhabalar.

Çok uzun yıllardır kullandığım xonar ds ses kartımı son iki yıldır kullanamıyorum. Ryzen tabanlı anakartlarda bu ses kartları shutdown'a sebep oluyor ve bu nedenle xonar ile çok temiz kullandığım Boya MM1 mikrofonum biraz atıl vaziyette, çünkü anakartın dahili ses çözümü realtek bu mikrofonda ciddi statik dip gürültüsüne sahip. Behringer gibi kullanmayacağım bir çok fonksiyonu olan harici ses kartlarına 500-600 tl gibi bir ücret ödemek istemiyorum.

Bu dip gürültüsünü önleyebileceğim ve mikrofonu doğru performansta kullanabileceğim bir amfi devresi veya yöntem önerebilir misiniz?
Teşekkürler. :)

Boya MM1 Manual:

Mifronun dip sesi (0 +10 +20 +30)
 
En iyi dahili ses kartlarında bile bu sorun olabiliyor. PC güç sistemlerinin gürültü seviyesi işlemciler geliştikçe hızla yükseldi. Bendeki RME HDSPe AIO kartında da arka plan gürültüsü oluyordu. Ses kartını şaseye tutturan metal lamayı izole bant ile izole ettim, bağlantı için de plastik civata kullandım sorun düzeldi.

IMG_20211108_204422.jpg


IMG_20211108_204449.jpg
 
@taydin Ne yazık ki geçmişte böyle denemeleri çokça yaptım. Farklı kablolarla veya uzay kurulumuyla bile fark neredeyse hiç değişmedi ve ben bu durumu ses kartımın bir harikası olarak tanımladım. :) Yani diyorsunuz ki amfi veya başka bir ara devreye gerek yok sorun sistemin gürültüsü, realtek gayet bu mikrofonu iyi çalıştırır? Aynıca önemli bir konu var. Apartmanımızda topraklama yok ve pc'min bağlı olduğu fiş sıfırlanmış.
 
Sadece son iki yıldır gürültülü olduğunu belirtmişsin, bu durumda bu gürüldü ses kartının kendisinden kaynaklanıyor olamaz. Eğer mikrofon kablosu bir gürültü kaynağının dibinde değilse, mikrofondan da olması muhtemel değil. Mikrofon kablosu genelde şebeke vınıltısını kapar sağdan soldan. Ama dosyaya bakıldığı zaman şebeke vınıltısının yanında 6500 Hz, 10000 Hz, 13000 Hz, 19500 Hz gibi frekanslarda belirgin pikler var. Bu da ses kartının PC anakartından parazit kaptığını çağrıştırıyor.

1636401157309.png
 
@taydin Bey sanırım yanlış anlaşılma oldu. Ben iki yıldır anakartımın dahili ses donanımını kullanıyorum yani realtek'i. Ses kartımı iki yıldır kullanmıyorum. Ses kartımı kullanabilsem zaten böyle sorunlarım yoktu. :) Ses kartsız olduğumdan elimdeki boya mikrofon çok dip sesli. Dolayısıyla anakartımın dahili ses donanımı ile mikrofon arasında bir amfi devresi önerisi istemiştim. Elbette gerek varsa? Yanlış anlaşılma için kusura bakmayın. Ses kartınızın resmini attığınızda bunu anlamalıydım. :)
 
Devremi yaptım. Benim durumumda olanların faydalanması açısından yaptıklarımı adım adım anlatacağım.

Öncelikle bu iki devreyi gözüme kestirdim ve parçalarını topladım
ECM Mic Preamplifier
Op-Amp Microphone Preamp

Op-Amp'lı devreyi çalıştıramadım ve üzerinde çok durmadım çünkü ECM devresi benim için yeterli seviyede çalışmıştı. Ancak ECM devresinin bazı küçük sıkıntıları var. Makaleyi hazırlayan 12 volt üzerinden hesap yaptığı için benim 9v pil uygulamamda düşük frekanslarda sorunlar oluştu. Bass'lara çok duyarlı bir sistem olmuştu bu yüzden önce 22k'lık direnci 18 ile değiştirdim. Daha sonra mikrofonun gerisindeki 1k'lık direnci 4.7k ile değiştirdim.

Neden yaptığını bilmiyorum ama 1k'lık direnç ile çalıştırırsam pırpırlanma yapıyordu veya 10k'lık bir direnç ile çalıştırırsam düşük frekansları buduyordu. bu yüzden 4.7k denemelerimde yeterli görünüyordu. Devrenin çıkışına 10k'lık bir direnç koymam ne kadar doğru bilmiyorum ama ses denetiminden sesi %25'e kadar çekmem gerekiyordu ve %100'de ses patlıyordu. Devrenin sonunda 10k'lık bir direnç daha makul bir aralık sunuyor.

Devre Şeması
sema.png
 
Son düzenleme:

Çevrimiçi personel

Forum istatistikleri

Konular
5,884
Mesajlar
100,403
Üyeler
2,492
Son üye
alikara3

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top