CortexPhoton
Üye
Değerli hocalarım elektronik öğrenme yolundaki yolculuğuma devam ederken bazı kavramları kafamda oturtmak için çizdiğim devrelerdeki çalışma mantığını anlamaya çalışıyorum.
Yukarıdaki resmi bulunan devrede 2 adet ters şekilde devreye bağlanmış led var. A ve B noktası ile belirlenmiş noktalardaki gerilimleri ölçtüğümüzde A noktası için değer 1.6V B noktası için değer 3,3V olarak gözüküyor. Elektronikten öğrendiğimiz bilgiler doğrultusunda akımlar yüksek potansiyelden alçak potansiyele doğru yol izler. Devre elemanı üzerinden akım akarsa iş yapar yada çalışır diyoruz. Nitekim ikinci Led üzerinden akım akıyor ve Led yanıyor. Yukarıdaki devrede A noktası 1.6V ve B noktası 3,3V olduğuna göre ve B noktasından sonra 1K bir direnç olduğundan dolayı akım her zaman kolay yoldan gitmek istediğinden yüklerin bir kısmı neden yanmayan led üzerinden geçemez. Diyot tek yönlü akım akıtıyor yani polaritesi olan bir eleman olmasına karşın A ve B Noktalarını göze aldığımızda A noktası B noktasına göre daha düşük bir değerde gözüküyor. Bu durumda A noktası hem negatif hem pozitif gibimi davranıyor. Eğer bu deneyi normal dünyadaki gibi hortumlar bağlayarak su ile yapmış olsaydık , su bu iki boru yolundan da akar mıydı. Bura da kendimce tezat olarak gördüğüm kendimce mantıksız olarak algıladığım soruya cevap arıyorum. Bu konuda ki eksiklerimi ve yanlış anladığım noktaları açılamanızı rica ediyorum.
Son düzenleme: