Büküm açısı nasıl hesaplanır ?

serato

Yeni Üye
Katılım
29 Aralık 2023
Mesajlar
8
Merhabalar, görseldeki makinayi satın almak istiyorum cetvelli kısımdaki top piston ile ileri geri giderek demirin bukulecek acısını ayarliyor ama sorun şu ki zamanla acı ayarları silinmiş sıradan bi cetvel yapıştırıp makinayi emekliye ayırmışlar ben bunu alsam derece acısını nasıl ayarlarım bunun bir hesabı var mı ?
Mesela ben 80 cm çapında bir silindir demir yapmak istiyorum bu topu kaç cm öne ittirsem 80 cm çapında oluşur? Deneme yanılma bir kaç kez demir büktük ama bu iş masraflı olur yarın bir gün 40 cm çapında istesem çapı bulana kadar demir harcamam gerekecek. Var mıdır bir püf noktası ?
 

Ekler

  • Screenshot_20240217_114037_Gallery.jpg
    Screenshot_20240217_114037_Gallery.jpg
    971.7 KB · Görüntüleme: 43
Tablonun o makineye özel olması lazım. Değerler bükülecek malzemenin kalınlığına göre de değişiyor. Tam halka şeklinde kaynak vb. yöntemle birleştirilecekse hedef ölçüye yeterince yaklaştıktan sonra malzemenin esnekliği bir miktar hatayı telafi eder. Yoksa hedef ölçüye yaklaştıktan sonra küçük değişikliklerle son haline yaklaşmak gerekiyor.

Ben geçen yıl kendin yap usulü bir profil bükücü yapmıştım. Aynı son ayarda bükülen iki profilin formu birbirini tutmayabiliyordu. Bunun sebebi malzemenin elastik olması plastik şekil değiştirdikten sonra mekanik özelliklerinin değişmesi ve birkaç pasoda işlem yapılmasıydı.

Tek pasoda yapılamayacak bükme işlemlerinde seri şekilde aynı formda malzemeler çıkarmak için, tüm malzemeler aynı adımlarla bükülmeli. Yani diyelim ki son form için, 10mm, 13mm 15mm ayarda 3 pasoda işlem yaptın, diğer malzemelerde de aynı adımlarla yapmak gerek. Yani 2. malzemede sırasıyla 11,14,15 mm ayarda çekilince iki malzeme en son 15mm bükülmüş olmasına rağmen birbirini tutmuyor.

Anlatmaya çalıştığım, makine geometrisinden yola çıkarak yapılacak hesaplama ve bu şekilde oluşturulacak tablo istenen ölçüde malzeme çıkarmak için yeterli değil.
 
Son düzenleme:
3 noktasi belli daire denklemi, sizin işinize yaramaz ayrıca yapıcağınız dairede sorunlar çıkarır.
eciş bücüş bişey cıkar ortaya...

CAD programı ve printer kullanın o size kılavuz olsun böylece denklemler ile uğraşmadan yapabilirsiniz
 
Bu gune kadar kac tane 3 noktanin tanimladigi cemberin denkleminden daireler cizdin de yamru yumru cikti?

CAD programlari o daireyi hangi denklemi cozerek ciziyor acaba?
 
3 noktanın doğrusal olarak bir araya gelmesi garanti değildir.

CAD programları çok ayrı konu ikisi birbirinden farklı.

cad'ler yarıçap ve dairenin genel denklemi ya da dairenin standart denklemi yöntemleri kullanıyordur

bir denkleme bağımlı kalıp program yazmazlar herhalde
 

Forum istatistikleri

Konular
5,844
Mesajlar
99,687
Üyeler
2,481
Son üye
rfdog12

Son kaynaklar

Son profil mesajları

gruptaki arkadaşlara selamlar. sıteyi bu gün fark ettim. Asansör için 2x7 segment LCD gösterge üretmek istiyorum. acaba bu sayfadaki arkadaşlardan destek alabilirmiyim. LCD nin mantık açılımı ektedir.
deneyci wrote on TA3UIS's profile.
Selam.
Amatör telsiz lisansı nasıl alınıyor?
Lisansı olmayanı forumlarına almıyorlar. :)
Bilgi alamıyoruz.
cemalettin keçeci wrote on HaydarBaris's profile.
barış kardeşim bende bu sene akıllı denizaltı projesine girdim ve sensörleri arastırıyorum tam olarak hangi sensör ve markaları kullandınız yardımcı olabilir misin?
m.white wrote on Altair's profile.
İyi akşamlar.Arabanız ne marka ve sorunu nedir.Ben araba tamircisi değilim ama tamirden anlarım.
* En mühim ve feyizli vazifelerimiz millî eğitim işleridir. Millî eğitim işlerinde mutlaka muzaffer olmak lâzımdır. Bir milletin hakikî kurtuluşu ancak bu suretle olur. (1922)
Back
Top